Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta15218.03.201510

11845-2007 (613)

Lausunto asemakaavaehdotus ja asemakaavanmuutosehdotuksesta "Maa-ainespuisto" 34/2007 Saramäen (095) kaupunginosaan, osoite Kärmekallionkatu

Tiivistelmä:

Saramäen kaupunginosaan laaditaan asemakaavaehdotus ja asemakaavanmuutos, jolla mahdollistetaan ylijäämämassojen sijoituspaikan sekä muiden maa-ainesten käsittelyä ja varastointia mahdollistavan alueen sijoittuminen Saramäkeen. Lisäksi alueelle suunnitellaan uusia teollisuuskorttelialueita sekä mahdollistetaan Toijalan radan hyödyntäminen osana siihen rajoittuvien teollisuuskortteleiden toimintaa.

Kilajk § 152

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 9.3.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Saramäen kaupunginosan asemakaavasta ja asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Maa-ainespuisto” (34/2007).

Kaava-alueen rakenne koostuu pääosin kahdesta käyttötarkoituksesta: maa-ainesalueesta sekä teollisuuskortteleista. Lisäksi on vähäisessä määrin osoitettu virkistys- ja erityisalueita sekä eri toimintojen ja laajempien yhteyksien tarvitsemia katu- ja liikennealueita. Kaava-alueen teollisuus- ja varastorakentamiseen osoitettu rakennusoikeus on hieman yli 340.000 kem². Tästä on vanhaan kaavaan nähden uutta rakennusoikeutta noin 220.000 kem². Turun kaupunki omistaa suurimman osan pinta-alaltaan yhteensä noin 182 hehtaarin suuruisesta kaava-alueesta. Kaavamuutos perustuu kaupungin vuonna 2007 tekemään aloitteeseen.

Kaavahankkeeseen sisältyvän maa-ainesalueen ympäristövaikutusten arviointimenettely tehtiin vuosina 2011–2013.

Kaavaehdotuksella on positiivisia yritysvaikutuksia sillä se mahdollistaa toimintaympäristöedellytykset mittavalle määrälle työpaikkoja. Lisäksi se tukee kaupunkirakenteen kehittymistä muutoin varaamalla aluetta muualla rakentamisessa syntyvien ylijäämämaiden sijoittamiselle, käsittelylle ja varastoinnille sekä synnyttää kaupungin keskustaa ympäröivien maankäytön muutosalueiden nykyisille toiminnoille korvaavaa teollisuus- ja varastorakentamiselle soveltuvaa aluetta.

Kaavan T-2 ja EJ-1 kaavamerkinnöissä ja -määräyksissä on otettu kantaa eräiden kaava-alueen ulkopuolisten kiinteistöjen kasteluvesien järjestämiskysymyksiin. Nämä maininnat tulisi, nyt laadittavan asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen fyysinen ja ajallinen ulottuvuus huomioiden, poistaa asemakaavamerkinnöistä ja –määräyksistä.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavaehdotuksen ja asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Maa-ainespuisto” 34/2007 edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö