Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta16218.03.201520

2585-2015 (041)

Määrärahan osoittaminen Wäinö Aaltosen museon näyttelytilojen valaistuksen uusimiseen sekä sähköteknisten järjestelmien kunnostuksiin investointiohjelman menokohdasta sitomattomat

Tiivistelmä:

Wäinö Aaltosen museon näyttelytilojenvalaisimet ja niiden ohjausjärjestelmä on tullut elinkaarensa päähän ja se tulee uusia.

Kilajk § 162

Tilapalvelu, sähköasiantuntija Harri Kakko 06.03.2015:

Wäinö Aaltosen museon näyttelytilojen valaistuksen ja sähköteknisten järjestelmien uusimisen suunnittelu käynnistettiin syksyllä 2014. Ongelmina rakennuksen tekniikoissa on valaistuksen käytön toimimattomuus, murtohälytysjärjestelmän kaapeloinnista aiheutuvat ongelmat, tilojen ikkunoiden pimennysverhojen automatiikan puute ja videovalvonnan puuttuminen näyttelytiloista.

Wäinö Aaltosen museon näyttelytilojen valaistus on edellisen kerran uusittu vuonna 1995. Näyttelytilojen valaistus on toteutettu halogeenilampuilla varustetuilla kohdevalaisimilla. Valaisimien ohjausta hallitaan Windows 95 -pohjaisella tietokoneohjelmalla. Valaisimia voidaan myös himmentää ja niiden himmenninlaitteet on sijoitettu ryhmäkeskuksiin. Tällä hetkellä tietokoneohjelma ei enää toimi ja valaisimia voidaan ohjata ainoastaan paikallisesti näyttelytiloista. Lisäksi valaisimien himmenninlaitteisto ei enää toimi.

Murtohälytysjärjestelmä on asennettu v.1978. Rakentamisaikainen kaapelointi ei ole häiriösuojattu ja aiheuttaa häiriöitä järjestelmään.

Näyttelytilojen ikkunoiden pimennysverhoista puuttuu ohjausjärjestelmä, joka aiheuttaa pimennysverhojen rikkoutumisia.

Rakennuksessa on videovalvontajärjestelmä, joka kattaa pääsääntöisesti vain ulkoalueita. Järjestelmä on yli 10 vuotta vanha. Suunnittelussa videovalvontajärjestelmä uusitaan nykyaikaiseen ip-pohjaiseen järjestelmään ja laajennetaan kattamaan näyttelytilat.

Suunnittelun edetessä on todettu, että näyttelytilojen nykyinen valaistusratkaisu on edelleen tämän päivän mukainen, mutta valaisimet ja ohjausjärjestelmä pitää uusia. EU:n Ecodesign (ErP) -direktiivin vaikutuksesta valaisinvalmistajat valmistavat nykyään kohdevalaisimia, joissa ainoana valonlähdevaihtoehtona on LED. Näissä valaisimissa on sisäänrakennettu himmenninyksikkö.

Nykyisten valaisimien ohjaus- ja himmenninyksiköt sijaitsevat viidessä ryhmäkeskuksessa. Led-kohdevalaisimissa on valaisimien rakenteeseen integroidut himmentimet. Tästä syystä suunnitellaan uusittavaksi myös ryhmäkeskukset ja samalla saadaan tilojen pistorasioiden suojaukset nykymääräysten tasolle varustamalla pistorasioiden lähdöt vikavirtasuojakytkimin.

Pimennysverhoille suunnitellaan ohjausjärjestelmä sekä murtohälytysjärjestelmän kaapelointi suunnitellaan uusittavaksi näyttelytiloissa ja suunnitellaan videovalvontajärjestelmä. Murtohälytysjärjestelmän ja videovalvontajärjestelmän laitteet hankitaan myöhemmin.

Museon näyttelytilojen katto on rakennettu puuritilöistä, kooltaan noin 3m*3m ja 3m*5m ja ne painavat arviolta 100 kg/kpl. Asennukset suoritetaan näiden ritiläkattojen yläpuolelle. Ritilät on pääosin poistettava asennuksia suoritettaessa. Yhden ritilän poistamiseen tarvitaan kahdesta neljään ihmistä. Tästä syystä valaistuksen uusimisen yhteydessä on järkevää suorittaa tarvittavat kaapelointi- ja korjaustyöt näyttelytauon aikana.

Wäinö Aaltosen museon näyttelyjen ajankohdat sovitaan vähintään vuotta aikaisemmin. Syksyllä 2014 varattiin edellä mainituille töille rakentamisaikaa syksylle 2015.

Nämä työt oli tarkoitus kattaa Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden ylläpidon rahoituksesta, mutta töiden kustannukset ovat arviolta 175.000 euroa, joka ylittää ylläpidon rahoituskaton. Siksi edellä mainittujen töiden rahoitus tulisi kattaa investointiohjelman menokohdasta sitomattomat, jossa on vuodelle 2015 varattu määrärahaa 500.000 euroa.

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Wäinö Aaltosen museon näyttelytilojen valaisinten ja niiden ohjausyksiköiden rahoitus katetaan Kiinteistöliikelaitoksen, tilapalvelujen investointiohjelman kohdasta ”pienet investoinnit” –sitomattomat (noin 175.000 euroa).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut