Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta12225.02.20151

12750-2014 (065)

Kauppatorin sekä sitä ympäröivien katujen suunnittelu, suunnittelijan valinta (EU-kynnysarvon ylittävä hankinta)

Tiivistelmä:

Tarjoajien poissulkeminen Kauppatorin sekä sitä ympäröivien katujen katusuunnittelun tarjouskilpailusta sekä suunnittelijan valinta hyväksyttyjen tarjousten perusteella.

Kilajk § 122

Infrapalvelut, rakennuttamispäällikkö Janne Laine ja kadunsuunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 19.2.2015:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on kokouksessaan 17.12.2014 § 714 päättänyt aloittaa kauppatorin ja sitä ympäröivien katujen suunnittelijan hankinnan. Infrapalvelut on yhdessä ympäristötoimialan suunnittelutoimiston kanssa laatinut tarjouspyyntöaineiston joka on julkaistu samanaikaisesti laaditun EU-hankintailmoituksen kanssa. Hankinnasta laadittiin hankintailmoitus HILMA-hankintaportaaliin 22.12.2014 ja korjausilmoitus 22.1.2015. Hankintailmoitukset on lisäksi julkaistu Turun kaupungin internet-sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot sekä Euroopan virallisessa lehdessä EUVL (2014/S 248-439421, 24.12.2014 sekä lisätietoilmoitus 2015/S 017-026851, 24.1.2015).

Tarjousaikana järjestettiin infotilaisuus hankintaa tarjoaville konsulttiyrityksille. Tilaisuus pidettiin 14.1.2015. Tilaisuudessa suunnittelun johtoryhmän jäsenet esittelivät hankkeen tarjouspyyntöaineiston sisältöä ja erityiskohtia. Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus lähettää kysymyksiä koskien tarjouspyyntöasiakirjoja. Kysymyksiin laadittiin vastaukset ja ne julkaistiin hankinnan korjausilmoituksen yhteydessä sekä samanaikaisesti Turun kaupungin internet-sivuilla.

Hankinnan korjausilmoituksessa muutettiin tarjousten määräaikaa siten, että alkuperäistä tarjousten määräaikaa 30.1.2015 siirrettiin seuraavaan tiistaihin 3.2.2015. Alkuperäisen hankintailmoituksen julkaisu myöhästyi 4 päivää alkuperäisessä ilmoituksessa olleesta virheestä johtuen. Tarjousaikaa tuli lisätä jotta hankintalain mukainen vähimmäismääräaika vaatimus tulee täytetyksi. Samassa yhteydessä muutettiin vähimmäisvaatimuksia konsulttien ammattitaidon osalta.

Alkuperäisessä tarjouspyynnössä ilmoitettu projektipäällikön ja hänen varahenkilönsä kokemuksen vähimmäisvaatimus:

”Tarjotulla projektipäälliköllä ja hänen varahenkilöllään tulee olla vähintään viidentoista (15) vuoden kokemus toimimisesta projektipäällikkönä laajuudeltaan ja luonteeltaan vastaavissa vaativan keskustamaisen ympäristön liikenteen ja katujen suunnittelun hankkeissa.”

Muutettiin muotoon:

”Tarjotulla projektipäälliköllä tulee olla vähintään viidentoista (15) vuoden kokemus toimimisesta projektipäällikkönä kokonaishinnaltaan samaa suuruusluokkaa olevien keskustamaiseen ympäristöön sijoittuvista yleisten alueiden suunnitteluhankkeista. Hänen varahenkilönsä kokemuksen tulee olla samanlainen kuitenkin siten, että kokemusta tulee olla vähintään kymmenen (10) vuotta”

Tämän lisäksi Geotekniikan suunnittelutoimialan vastuuhenkilön ja hänen varahenkilönsä kokemuksen vähimmäisvaatimusta muutettiin siten, että tarjotuilla henkilöillä tulee olla vähintään kymmenen vuoden kokemus toimimisesta geotekniikan vastuutehtävissä. Alkuperäisessä edellytettiin geotekniikan osalta toimimista laajuudeltaan ja luonteeltaan vastaavissa vaativan keskustamaisen ympäristön liikenteen ja katujen suunnittelun hankkeissa.                 

Edellä mainittujen vähimmäisvaatimusten lieventämiseen päädyttiin saatujen kysymysten ja palautteiden perusteella. Alkuperäisten vaatimusten todettiin olevan mahdollisesti liikaa syrjiviä hankkeen luonteeseen nähden ja ne olisivat saattaneet rajoittaa tarjoajien määrää.

Määräaikaan 3.2.2015 klo 14.00 mennessä saatiin kolme (3) tarjousta.

Saadut tarjoukset:

WSP Finland Oy

Ramboll Finland Oy

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

Kaksi yritystä ovat ilmoittaneet kiitoskirjeellä, että he eivät hankkeen kireän aikataulun ja muiden toimeksiantojen vuoksi jätä tarjousta.

Hankintalain 52 §:n mukaan tarjoaja on suljettava tarjouskilpailusta, ja tarjoajien soveltuvuus muuten arvioitava sekä tarjoajat valittava ennen tarjousten vertailua. Hankintalain 56 §:n 1 momentin mukaan h ankintayksikkö voi esittää muun ohella tarjoajien teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevia vaatimuksia sekä vaatia tarjoajia esittämään niihin liittyviä selvityksiä. Pykälän 2 momentin mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. Pykälän 4 momentin mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajia täydentämään tai täsmentämään selvityksiä ja muita asiakirjoja.

Edellä mainitun säännöksen esitöissä (HE 50/2006 vp s. 100) on todettu, että hankintayksiköllä on harkintavaltaa tarjoajien ominaisuuksiin liittyvien vaatimusten asettamisessa.

Hankintalain 59 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa osoittamaan teknisen suorituskykynsä ja ammatillisen pätevyytensä muun ohella todistuksella erityisesti palvelun suorittamisesta vastaavien henkilöiden koulutuksesta ja ammatillisesta pätevyydestä.

Tarjousten sisältöön tutustuttaessa kävi ilmi, että kaikilta tarjoajilta on tarpeen pyytää lisäselvitystä eräiden henkilöiden osalta asetettujen ammatilliseen pätevyyteen liittyvien vaatimusten täyttymisestä. Lisäselvityspyyntö lähetettiin sähköpostilla 12.2.2015 tarjouksissa ilmoitetuille tarjoajien yhteyshenkilöille. Ramboll Finland Oy ja WSP Finland Oy toimittivat lisäselvitykset annettuun määräaikaan 16.2.2015 kello 16.00 mennessä. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy ilmoitti, että he eivät pysty toimittamaan kaikkien tarjoamiensa henkilöiden osalta vaadittuja henkilöreferenssejä.

Tarjousten ja saatujen lisäselvitysten perusteella todettiin, että vähimmäisvaatimukset eivät täyty FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:n sekä WSP Finland Oy:n tarjousten osalta. Asianosaisille toimitetaan päätöksen liitteenä erillinen selvitys tarjouksen poissulkemisperusteista.

Ramboll Finland Oy:n tarjouksen todettiin olevan tarjouspyynnön mukainen ja sen todettiin täyttävän sille asetetut vähimmäisvaatimukset. Koska tarjousten arviointiin voidaan ottaa vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vähimmäisvaatimukset, laatupisteytyksen suorittaminen vertailuhinnan selvittämiseksi todettiin tarpeettomaksi.

Vaikka hyväksyttäviä tarjouksia saatiin vain yksi (1), ei hankintamenettelyn keskeyttämistä koettu mahdolliseksi vaihtoehdoksi. Hankkeen aikataulu on kireä ja hankinnan keskeyttäminen olisi johtanut hankintaprosessin aloittamiseen alusta. Tästä olisi aiheutunut vähintään 3 kuukauden viive projektille. Hankinnan aloittaminen alusta olisi edellyttänyt hankinnan oleellista muuttamista sekä vähimmäisvaatimusten että sisällön osalta. Hankinnan uusiminen ei olisi taannut, että tarjouksia olisi saatu enemmän tai nyt hyväksyttyä tarjousta edullisemmin. Lisäksi vähimmäisvaatimuksista tinkimistä ei koettu mahdolliseksi, koska hankkeen luonteesta sekä aikataulusta johtuen hankkeelle halutaan kokenut suunnitteluryhmä.

Saatu tarjous täyttää sille asetetut vähimmäisvaatimukset taloudellisen ja teknisen suorituskyvyn osalta.

Tarjousten käsittelyä päätettiin jatkaa avaamalla Ramboll Finland Oy:n hintakuori.

Saadut hintatarjoukset:

Tarjoaja                               Tarjoushinta (alv 0%)         Vertailuhinta

Ramboll Finland Oy            315.000 euroa                    Ei laskettu

WSP Finland Oy                Ei avattu

FCG                                     Ei avattu

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin vertailuperusteeksi kokonaistaloudellinen edullisuus. Koska tähän vaiheeseen asti päässeitä tarjouksia on vain yksi, tarjouksen pisteyttäminen ei ole tarkoituksenmukaista ja Ramboll Finland Oy:n tarjous todetaan ainoaksi hyväksytyksi ja siten myös kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi, tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen sekä hyväksyttyjen tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu on tehty Kiinteistöliikelaitoksen ja Ympäristötoimen välisenä yhteistyönä.

Tarjousten avauspöytäkirja on tämän pöytäkirjan liitteenä.

Tarjoajan poissulkemisen perusteet FCG Tekniikka ja Suunnittelu Oy sekä Tarjoajan poissulkemisen perusteet WSP Finland Oy ovat nähtävillä kokouksessa.

Liite 1Ramboll Finland Oy:n tarjous 2.2.2015

Liite 2Tarjousten avauspöytäkirjat 4.2.2015, 10.2.2015 ja 17.2.2015

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy sekä WSP Finland Oy suljetaan pois tarjouskilpailusta, koska tarjoajat eivät täytä tarjoajien soveltuvuudelle asetettuja vaatimuksia;

- Kauppatorin ja sitä ympäröivien katujen suunnittelusopimus solmitaan tarjouspyynnössä 12.12.2014 esitetyin ehdoin ja tarjouksessa 2.2.2015 annetuin hinnoin Ramboll Finland Oy:n kanssa siten, että suunnittelun kokonaishinta on 315.000 euroa (alv 0 %); sekä

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen sekä oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Mantereen Puljujärvi-Seilan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kilajk § 122
Liite 1:Ramboll Finland Oy:n tarjous 2.2.2015
Liite 2:Tarjousten avauspöytäkirjat 4.2.2015, 10.2.2015 ja 17.2.2015