Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta9225.02.201513

1755-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus "Artukaisten kampus" 4/2013 Artukaisten (064) kaupunginosan kortteliin 8 ja 13 (os. Tillerinkatu 1)

Tiivistelmä:

Artukaisten kaupunginosaan kortteleihin 8 ja 13 laaditaan asemakaavanmuutos, jonka tavoitteena mahdollistaa Turun Aikuiskoulutuskeskuksen opetustoiminnan keskittäminen Artukaisiin ja rakennustarvikkeita myyvän vähittäiskaupan suuryksikön toiminnan jatkuminen alueella.

Kilajk § 92

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 4.2.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Artukaisten kaupunginosan asemakaavaehdotuksesta ”Artukaisten kampus” (4/2013).

Asemakaavanmuutos perustuu tontin Artukainen-8-8 omistajan Turun Aikuiskoulutuskeskuksen anomukseen. Turun Aikuiskoulutuskeskus on keskittämässä toimintaansa Artukaisiin ja alueelle muodostetaan aikuiskoulutuksen kampus. Asemakaavanmuutoksessa tarkistetaan tontin Artukainen käyttötarkoitus ja rakennusoikeus uuden oppilaitoksen tarpeisiin soveltuvaksi.

Kaava-alue sijaitsee Artukaisissa noin viiden kilometrin päässä keskustasta länteen. Alueella on tällä hetkellä suuria varastohalleja ja niihin liittyvää logistista toimintaa, Turun Aikuiskoulutuskeskuksen opetustiloja, Starkki -rautakauppa, rakentamaton teollisuusraiteen alue sekä pysäköintialue.

Tontit Artukainen-8-8 ja 11 ovat Turun Aikuiskoulutuskeskuksen omistuksessa ja voimassa olevassa asemakaavassa ne on osoitettu teollisuus- varastorakennusten tonteiksi yhteensä 32308 k-m2:n rakennusoikeudella. 

”Artukaisten kampus” asemakaavaehdotuksessa tontti Artukainen-8-8 osoitetaan opetustoimintaa palvelevaksi korttelialueeksi 69000 k-m2 rakennusoikeudella.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Artukaisten kampus” asemakaavanmuutoksen johdosta tulee alueelle huomattavaa arvonnousua, joten kiinteistönomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla kiinteistönomistaja osallistuu alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään kiinteistöliikelaitoksenjohtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Artukaisten kampus” 4/2013 asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puljujärvi-Seila ja Harjanne ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Nurmion Karin kannattamana tekemästä esityksestä johtokunta valitsi tämän asian ajaksi puheenjohtajaksi Kosken.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö