Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta10525.02.201526

1234-2015 (632)

Uuden asukaspysäköintialueen F perustaminen Pohjolan kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Pohjolan asuinalueelle on muodostunut pysäköintiongelma, koska kadunvarren pysäköintipaikkojen käyttäjämäärä on kasvanut. Kadunvarren pysäköintipaikoille pysäköivät alueella asukkaiden lisäksi työmatkapysäköijät, junamatkustajat sekä Logomon vieraat. Pohjolan alueelle perustetaan uusi asukaspysäköintialue F. Kun alueen kaduille lisätään pysäköinnin aikarajoituksia ja niillä sallitaan asukaspysäköinti, pysäköintipaikat jäävät lyhytaikaisen asiointipysäköinnin sekä asukkaiden käyttöön.

Kilajk § 105

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 2.2.2015:

Alue on pääsääntöisesti vanhaa puutalo- ja pientaloaluetta, ja lisäksi alueella sijaitsee 6 kerrostaloyhtiötä. Erityisesti vanhojen puutaloyhtiöiden tonteilla ei ole riittävästi pysäköintipaikkoja kaikille yhtiön osakkaille. Asukkaat ovat pysäköineet kadunvarteen ja kadunvarsipysäköinti onkin ollut rajoittamatonta. Nykyään asuinalueen kadunvarsien pysäköintipaikkoja käyttävät myös työmatkapysäköijät, junamatkustajat sekä Logomon vieraat.

Suunnitteluyksikkö on saanut palautteita ongelmasta sekä aloitteita asukaspysäköintialueen perustamiseksi niin Köydenpunojankadun eteläpuoliselta alueelta, Veturimiehenkadulta, Niklaksenkadulta sekä Paratiisintieltä kuin myös Logomoa lähinnä olevilta kaduilta, Juhannuskadulta ja Kokkokadulta.

Asukaspysäköintialueella tarkoitetaan aluetta, jolla asuvat henkilöt voivat lunastaa itselleen asukaspysäköintitunnuksen. Asukaspysäköintitunnuksella saa pysäköidä asukaspysäköintipaikoiksi merkityillä kadunvarren pysäköintipaikoilla noudattamatta aikarajoitusta. Asukaspysäköintipaikoilla sallitaan pysäköinti siis myös ilman asukaspysäköintitunnusta, mutta sitä rajoitetaan aikarajoituksin tai pysäköintimaksuin. Asukaspysäköintitunnuksen voi saada väestörekisteritietojen mukaan kyseisellä alueella asuva, jolla on ajokortti ja ajoneuvorekisterin mukaan omistuksessaan tai hallinnassaan henkilö- tai pakettiauto, moottoripyörä, erikoisauto, nelipyörä tai kevyt nelipyörä (mopoauto). Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen.

Asukaspysäköintialueella asuminen ei kuitenkaan velvoita asukasta hankkimaan asukaspysäköintitunnusta. Mikäli asukkaalla ei ole tarvetta pysäköidä pitkäaikaisesti asukaspysäköintipaikoiksi merkityille pysäköintipaikoille, asukkaan ei tarvitse lunastaa asukaspysäköintilupaa. Ilman asukaspysäköintilupaa asukkaan on pysäköidessään asukaspysäköintipaikoille noudatettava asetettuja pysäköintirajoituksia.

Pohjolan asukkaiden pysäköintiongelmaa voidaan helpottaa perustamalla alueelle uusi asukaspysäköintialue. Naantalin pikatien, Vakka-Suomentien, Riihipellontien, Kähärintien, Räntämäenkadun, Sikilänkujan, Satakunnantien, Paratiisintien, Veturimiehenkadun ja Köydenpunojankadun rajaamalla alueelle (liite 1) on suunniteltu uusi asukaspysäköintialue F. Kun alueen kaduille lisätään pysäköinnin aikarajoituksia ja niillä sallitaan asukaspysäköinti, pysäköintipaikat jäävät lyhytaikaisen asiointipysäköinnin sekä asukkaiden käyttöön. Näin muu pitkäkestoinen pysäköinti vähenee. Saatujen yhteydenottojen perusteella merkittävä osa Veturimiehenkadun, Paratiisintien sekä Niklaksenkadun kadunvarren pysäköintipaikoista tultaneen merkitsemään aikarajoitetuiksi paikoiksi, joilla sallitaan myös asukaspysäköinti. Muilla kaduilla asukaspysäköintipaikkojen määrää lisätään vaiheittain lunastettujen asukaspysäköintilupien määrän kasvun myötä. Asukaspysäköintipaikkojen merkitsemisestä tehdään erilliset päätökset.

Asukaspysäköintiluvan hinta alueella F on sama 120 euroa/vuosi tai 70 euroa/6 kk kuin muillakin asukaspysäköintialueilla. Vuoden 2015 luvan alueelle F saa kuitenkin lunastaa puolen vuoden hinnalla, koska liikennemerkkien paikalleen asennus toteutunee vasta keväällä.

Liite 1Asukas- ja yrityspysäköintialueet A, B, C, D, E ja uusi alue F

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä uuden asukaspysäköintialueen F liitteen 1 mukaisesti, ja lisäksi johtokunta päättää hyväksyä, että vuodelle 2015 alueen F asukaspysäköintiluvan saa lunastaa puolen vuoden hinnalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedKiinteistöliikelaitos, valvonta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 105
Liite 1:Asukas- ja yrityspysäköintialueet A, B, C, D, E ja uusi alue F