Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta7712.02.20151

1285-2015 (653)

Katedralskolanin peruskorjauksen hankeselvitys

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Katedralskolanin peruskorjauksen hankeselvityksestä. Hankeselvityksessä kerrotaan hankkeen laajuus ja todetaan, että koulu on kokonaisvaltaisen peruskorjauksen tarpeessa. Selvityksessä kerrotaan hankkeen kustannusarvion noususta sekä tuleva vuokrataso.

Kilajk § 77

Tilapalvelut, rakennuttajainsinööri Jouni Anttila 9.2.2015:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää lausuntoa Katedralskolanin hankekuvauksesta Kasvatus- ja opetuslautakunnalta, Sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta. Hankeselvityksen laadinnasta on vastannut Kiinteistöliikelaitos.

Hankeselvitys valmistui 2.2.2015. Kiinteistöliikelaitos lähetti tuolloin hankeselvityksen Strateginen tilojen ohjaus-vastuualueelle jatkotoimenpiteitä varten.

Suurtorin rakennuksiin kuuluvan Katedralskolanin päärakennuksen vanhimmat osat on rakennettu 1811 ja uusin osa 1954. Liikuntasalirakennus on rakennettu 1902.

Viimeisin peruskorjaus on tehty 1970-luvulla. Suurempia peruskorjauksia ei ole tämän jälkeen tehty vaan ainoastaan välttämättömiä kunnossapitotöitä. Koulu on kokonaisvaltaisen peruskorjauksen tarpeessa.

Katedralskolanin peruskorjaushankkeen toteutus:

Katedralskolanin peruskorjaus -hanke on Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelmassa vuosilla 2012–2018. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä rakennusurakan hankinta. Kohteen rakennukset ovat asemakaavalla suojeltu.

Investointiohjelmassa oleva hankkeen rahoitus on tarkoitettu koulurakennuksen ja erillisen liikuntasalirakennuksen peruskorjaukseen.

Liikuntasalin painumaseuranta on tuonut uutta tietoa ko. rakennuksesta. Rakennus painuu melko nopeasti ja painuma on epätasaista. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen liikuntasalirakennuksen perustukset tulee paaluttaa ennen varsinaisen korjaustyön aloitusta, jotta uusia rakenteita ei jouduta purkamaan tai tekemään väliaikaisia ratkaisuja.

Paalutustyötä ei ole huomioitu nykyisessä kustannusarviossa. Ennen perustusten vahvistusta tulee tehdä paalutettavan alueen arkeologiset kaivuu- ja tutkimustyöt, koska paalutus tehdään alueella, jolla on säilynyt kulttuurikerros. Muinaismuistolaki (295/1963).

Liikuntasalirakennuksen arkeologisten kaivausten kestoa ja tarkkaa laajuutta ei voida vielä määrittää.

Edellä mainitusta johtuen on liikuntasalirakennuksen peruskorjauksen urakat järkevää toteuttaa erillisinä eikä liittää niitä koulurakennuksen peruskorjausurakoihin.

Kustannusarvion laatiminen liikuntasalirakennuksen osalta on em. syistä vielä mahdotonta.

Tässä vaiheessa kilpailutetaan ja toteutetaan vain koulurakennuksen urakat. Liikuntasalin urakat kilpailutetaan myöhemmin arkeologisten kaivausten valmistuttua ja perustusten vahvistussuunnitelmien ja muiden rakennussuunnitelmien valmistuttua.

Liikuntasalin arkeologisten kaivausten valmistelu käynnistetään välittömästi ja ne toteutetaan nykyisen kustannusarvion puitteissa.

Liikuntasalin peruskorjauksen ja perustustenkorjauksen suunnittelua jatketaan ja suunnitelmat päivitetään kun arkeologiset kaivaukset on saatu tehtyä.

Liikuntasalirakennus tulee ottaa tulevien vuosien investointiohjelmaan omana hankkeena. Liikuntasalin urakat kilpailutetaan, kun hankkeelle on myönnetty rahoitus.

Koska arkeologisten kaivausten kestoa on mahdotonta ennustaa, liikuntasalin kustannusarvion laatiminen on erittäin suuressa määrin arvausta.  Tulevasta perustustenvahvistuksesta ja arkeologisista kaivauksista johtuen ei nykyinen investointiohjelman mukainen rahoitus tule riittämään.

Kustannukset

Vuoden 2015 talousarviossa hankkeen kustannusarvioksi on ilmoitettu 7.720.000 euroa.

Peruskorjauksesta tehtiin tarkentava rakennusosa-arviolaskelma (Haahtela / hintataso: 81 / 12.2014), jonka perusteella päärakennuksen kustannusarvio on 7.300.000 euroa (ei sisällä arkeologisia kaivuita) ja liikuntasalirakennuksen 1.152.000 euroa (alv 0 %, ei sisällä arkeologisia kaivuita ja perustustenvahvistusta).

Arkeologisista kaivauksista ja perustustenvahvistuksesta johtuen koulurakennuksen kustannusarvio on yhteensä 7.500.000 euroa ja liikuntasalirakennuksen kustannusarvio on 2.352.000 euroa.

Yhteensä koko hankkeen kustannusarvio tulee olemaan 9.852.000 euroa.

Rakennuksen tuleva vuokrataso sekä toteutusaikataulu on esitetty hankeselvityksessä.

Liite 1Katedralskolanin hankeselvitys liitteineen

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa hankeselvitykseen.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää lausuntomaan Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Katedralskolanin peruskorjauksen hankeselvityksen ja esittää, että hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa, ensin koulurakennus vuosina 2015–2016 ja liikuntasalirakennus kun arkeologiset kaivuut ovat valmistuneet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kilajk § 77
Liite 1:Katedralskolanin hankeselvitys liitteineen