Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta6004.02.20156

6104-2009 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus 20/2009 "Fortuna kortteli" 007 (VII) kaupunginosan kortteliin 1 (os. Aurakatu 2-4)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen lausunto "Fortuna korttelin" asemakaavamuutosehdotuk-sesta 20/2009, jonka tavoitteena on kehittää kulttuurihistoriallisesti arvokas kortteli osaksi kaupunkikeskustan matkailu- ja vapaa-ajanviettokokonaisuutta.

Kilajk § 60

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 27.1.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavanmuutosehdotusta ”Fortuna kortteli” (20/2009) 7 kaupunginosaan.

Fortuna-korttelin asemakaavanmuutoksen tavoitteena on uudistaa kortteli putiikki-, muotoilu- ja taideteollisuuskeskittymäksi sekä houkuttelevaksi matkailun ja vapaa-ajan vieton kohteeksi. Lisäksi asemakaavanmuutoksessa tutkitaan korttelin uudisrakentamismahdollisuutta.

Asemakaavanmuutos on käynnistetty kaupungin aloitteesta ja asemakaava-alue on pääosin kaupungin omistuksessa.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetaan Linnankadun varteen Konsulintalon ja Kaupungintalon pohjoisen piharakennuksen jatkoksi 3-5 –kerroksinen L-muotoinen uudisrakennus ja matkailutoimiston rakennuksen jatkamismahdollisuus Linnankatuun asti. Korttelin sisäosia täydennetään pienillä lisärakennuksilla. Korttelin käyttötarkoitus laajennetaan liike- ja toimistokäyttötarkoituksen sallivaksi. Liitteenä olevasta kaavaselostuksesta ja asemakaavakartasta ilmenevät tarkemmin asemakaavanmuutoksen yksityiskohdat. 

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan Fortuna kortteliin maanalaisia tiloja autojen pysäköinnille, varastoille ja teknisille tiloille. Kiinteistöliikelaitos esittää, että Matkailutoimiston edustalle osoitettu maanalaisten tilojen alue laajennetaan Kaupungintaloon asti ja, että maanalaisen tilan alin korkeustaso merkintä +1,00 poistetaan. Laajennus antaisi tilan tekniselle suunnittelulle liikkumavaraa, mikäli korttelin arkeologiset kaivaukset tai suojeltujen rakennusten perustukset estävät maanalaisten tilojen toteuttamisen muualla korttelissa. Alimman korkeustasomerkinnän +1.00 sijaan tulisi maanalainen tila sallia yhtenä maanalaisena kerroksena ja lattiapinnan korkeustaso tulisi ratkaista myöhemmin rakennuslupa-asiana.

Apteekkimuseon ja Fortuna kortteliin väliin on asemakaavanmuutosehdotuksessa osoitettu uusi katualue Pippingköldinkuja. Alue on keskeinen paikka Fortuna korttelissa järjestettävissä tapahtumissa, joten myös tapahtumapaikan omistus ja alueen käytön päätäntävalta tulisi olla samalla omistajalla. Mikäli alue jäisi katualueeksi, tulisi jokaisesta tapahtumasta neuvotella ja sopia erikseen kadunpitäjän kanssa.  Kiinteistöliikelaitos esittää, että aluetta ei osoiteta katualueeksi vaan alue säilytetään osana Fortunakorttelia.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö