Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta3328.01.20155

11806-2013 (039, 641)

Lyhytaikaisissa maanvuokrasopimuksissa ja muissa lyhytaikaisissa kaupungin maahan kohdistuvissa käyttöoikeussopimuksissa vaadittavat vakuudet

Tiivistelmä:

Muutetaan vakuuskäytäntöä siten, että kaupunki ei pääsääntöisesti vaadi vakuutta lyhytaikaisissa eli alle 10 vuoden mittaisissa maanvuokrasopimuksissa ja muissa lyhytaikaisissa kaupungin maahan kohdistuvissa käyttöoikeussopimuksissa.

Kilajk § 33

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela 19.1.2015:

Kiinteistöliikelaitos on nähnyt tarpeelliseksi päivittää vakuuksien vaatimisessa noudatettavaa käytäntöä. Vakuuskäytännön päivittäminen edesauttaa resurssien tehokkaampaa käyttöä ja parantaa asiakaspalvelua.

Lyhytaikaisilla sopimuksilla tarkoitetaan sopimuksia joiden vuokra-aika on alle 10 vuotta. Lyhytaikaisissa sopimuksissa vakuutta vaaditaan Kiinteistöliikelaitoksen päätöksen 30.10.2013 § 526 mukaan, mikäli vuokrasopimuksen mukainen vuotuinen vuokra tai muun käyttöoikeussopimuksen mukainen vuotuinen käyttöoikeuskorvaus on 1.500 euroa tai enemmän. Vakuutta ei vaadita, mikäli vuotuinen vuokra tai käyttöoikeuskorvaus on alle 1.500 euroa. Edellä mainitussa päätöksessä on jo aikaisemmin luovuttu vakuuden vaatimisesta omakotitonttien osalta.

Turun kaupungilla on lyhytaikaisia sopimuksia noin kuusisataa, joista noin sadassa vuotuinen vuokra tai käyttöoikeuskorvaus ylittää 1.500 euroa. Käytännöksi tulisi ottaa, että lyhytaikaisissa maanvuokrasopimuksissa ja muissa lyhytaikaisissa kaupungin maahan kohdistuvissa käyttöoikeussopimuksissa kaupunki ei pääsääntöisesti vaadi vakuutta muuta kuin erityisissä tapauksissa, joissa esimerkiksi katsotaan olevan korkea riski maanpilaantumiselle tai maa-alueen ennallistaminen vuokra-ajan jälkeen vaatii suuria kustannuksia. Riski arvioidaan tapauskohtaisesti ja päätetään vaaditaanko tällöin vakuus ja minkälainen vakuus vaaditaan. Tällä hetkellä voimassaolevista sopimuksista edellä mainituin perustein vakuus vaadittaisiin viidessätoista tapauksessa.

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 30.10.2013 § 526

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- kaupungin omistamaan maahan kohdistuvissa lyhytaikaisissa eli alle 10 vuoden mittaisissa vuokraoikeuksissa ja muissa käyttöoikeuksissa, joissa sopimuksen mukaan kaupungilla on oikeus vaatia vuokramieheltä tai muun käyttöoikeuden haltijalta saataviensa turvaamiseksi vakuus, ei pääsääntöisesti vaadita vakuutta muuta kuin erityisissä tapauksissa; sekä

-vakuuskäytäntö tulee voimaan 29.1.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, maankäyttö, kiinteistökehitys, kiinteistöluovutus