Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta3828.01.201510

11658-2014 (641)

Vastine oikaisuvaatimukseen koskien päätöstä olla jatkamatta tonttiin (Kaerla) 853-83-37-3 kohdistunutta maanvuokrasopimusta, os. Jukolantie 13

Tiivistelmä:

Hylätään Irja Liukkosen oikaisuvaatimus koskien tonttipäällikön 18.11.2014 § 101 tekemää päätöstä olla jatkamatta tonttiin (Kaerla) 853-83-37-3 kohdistunutta maanvuokrasopimusta.

Kilajk § 38

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 11.12.2014:

Oikaisuvaatimus

Tonttipäällikön päätöksestä 18.11.2014 § 101 on tehty 9.12.2014 saapuneella kirjeellä oikaisuvaatimus. Päätös koski tonttiin 853-83-37-3 kohdistunutta maanvuokrasopimusta ja ettei sitä tulla jatkamaan sopimuksen päättymisen jälkeen 16.4.2018 alkaen. Vuokrasopimuksen kohde on osittain 19.3.1985 hyväksytyn asemakaavan mukaista puistoaluetta ja osittain 31.5.1997 voimaan tulleen asemakaavan mukaista katualuetta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä Irja Liukkonen vaatii, että vuokrasopimusta tulisi jatkaa maanvuokrasopimuksen mukaisesti 20 vuodella.

Oikaisuvaatimuksen perusteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää oikaisuvaatimuksen perusteeksi sen, että he käyttävät puolisonsa kanssa tontilla sijaitsevaa rakennusta pysyvänä kotinaan. Lisäksi koska asemakaavaa on muutettu entisen rakennuslain mukaisessa järjestyksessä eikä tuossa tilanteessa ole kuultu silloista maanvuokrasopimusosapuolta Ahti Tuomista, joka on nykyisen vuokramiehen isä.

Kaupungin vastineet oikaisuvaatimuksessa esitettyihin perusteisiin

Asemakaava on muutettu vanhan rakennuslain aikaan, jolloin rakennusasetuksen 154 §:n mukaisesti valmisteltaessa kaavaa tai tonttijakoa, maanomistajille, joiden etua tai oikeutta kaava tai tonttijako saattaa koskea, varattava siinä määrin kuin tarpeelliseksi katsotaan, tilaisuus joko kirjallisesti tai suullisesti lausua mielipiteensä asiasta. Rakennusasetuksen vaatimus kuulemisesta on täytetty myös tätä kaavaa valmisteltaessa ja asemakaava on saanut lainvoiman menettelyssä, joka täyttää silloisen lain edellytykset.

Maanvuokrasopimuksen mukaisesti kaupunki on sitoutunut siihen, että vuokrasopimusta ei vuokra-ajan kuluessa pureta ilman kiinnityksen haltijan suostumusta eikä sopimukseen tehdä muutoksia vuokra-ajan kuluessa. Lisäksi 10.4.1958 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen kohdan 3 mukaisesti vuokranottajalla on oikeus saada vuokra-aika pidennetyksi 20 vuodella ellei kaupungin päätöksellä, joka on tehty ja vuokranottajan tietoon saatettu vähintään 3 vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä, ole määrätty uusia vuokraehtoja tai päätetty, ettei tonttia enää saa käyttää entisen muotoisena ja laajuisena samaan tarkoitukseen kuin ensimmäisenä vuokrakautena. Ja kohdan 4 mukaisesti jos tonttia ei enää anneta vuokralle, tulee kaupungin lunastaa tontilla olevat rakennukset, laitteet ja laitokset. Lunastusvelvollisuus ei käsitä ilmeisiä ylellisyyslaitteita eikä sellaisia erikoislaatuisia laitoksia, jotka palvelevat muuta kuin asuntotarkoituksia eikä myöskään kaupungin omaisuudeksi jääviä maanalaisia johtoja ja niihin kuuluvia laitteita.

Tonttipäällikön päätöspöytäkirjalla 18.11.2014 § 101 on päätetty, että Irja Liukkosen ja Turun kaupungin välistä maanvuokrasopimusta, joka päättyy 15.4.2018 ja kohdistuu tonttiin 853-83-37-3, ei jatketa ja että kaupungille lankeavasta rakennuksien ja rakenteiden lunastuskorvauksesta tehdään erillinen päätös. Kaupunki on näin ollen päättänyt ja vuokramiehen tietoon saattanut em. päätöksen vähintään 3 vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä eikä näin ollen ole velvollinen jatkamaan vuokra-aikaa 20 vuodella. Tontti on voimassa olevan asemakaavan mukaista katu- ja puistoaluetta eikä siksi ole aihetta jatkaa maanvuokrasopimusta maanvuokralain 3. luvun mukaisena asuinalueen maanvuokrauksena.

Tontti sijaitsee Impivaaran liikunta- ja urheilukeskuksen alueella uimahallin ja tenniskeskuksen rajoittamana. Koko keskuksen kehittäminen on perustunut kaupunginhallituksen hyväksymään yleissuunnitelmaan ja kyseessä on kaupungin kannalta merkittävä liikunta-alue.

Kaupunki on maanvuokrasopimuksen mukaisesti ollut muuttamatta sopimusta sen voimassaoloaikana ja on vuokrasopimuksen mukaisesti ilmoittanut lunastavansa tontilla sijaitsevat rakennukset vuokra-ajan päättyessä sekä vuokrasopimuksen kohdan 3 mukaisesti sovitussa määräajassa ilmoittanut maanvuokrasopimuksen päättymisestä, joten Kiinteistöliikelaitos katsoo, että päätös ei ole lainvastainen ja siksi oikaisuvaatimus ei anna aihetta päätöksen muuttamiseen tai kumoamiseen. Kaupunki on käynnistänyt neuvottelut vuokramiehen kanssa rakennusten lunastushintojen määrittämiseksi sekä ilmaissut mahdollisuuden huoneenvuokrasopimuksella hallita rakennusta myös vuokra-ajan umpeuduttua kohtuullisella irtisanomisajalla siihen saakka, kunnes kaupunki tarvitsee rakennuksen maa-alueen sen kaavanmukaiseen käyttötarkoitukseen.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hylätä Irja Liukkosen tonttipäällikön päätöksestä 18.11.2014 § 101 tekemän oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLiukkonen Irja