Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta4528.01.201517

12189-2013 (632)

Vastaus jäsen Miikkolan aloitteeseen Logomon liikenne- ja paikoitusjärjestelyistä

Tiivistelmä:

Logomon nykyiset pysäköintijärjestelyt ovat niiden poikkeamispäätösten mukaiset, joiden pohjalta rakennushanke on toteutettu. Ensisijainen vastuu pysäköinnin järjestämisestä on Logomo Oy:llä, jossa kaupungilla on 39 prosentin omistusosuus. Poikkeamispäätökset edellyttävät myös etäpysäköinnin järjestämistä yli 1500 hengen tapahtumien yhteydessä. Alueen tulevien rakennusvaiheiden aikana Logomon pysäköintitarpeen hoitaminen edellyttää hyvää yhteistyötä Logomon ja alueen rakennushankkeiden toteuttajien kesken. Kaupungin on syytä Logomo-osakkuutensa kautta edesauttaa yhteistyön syntymistä.

Kilajk § 45

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnittelupäällikkö Matti Salonen 14.1.2015:

Aloite:

Jäsen Mikael Miikkola on 31.10.2013 tehnyt otsikossa mainitun aloitteen, jossa esitetään, että Kiinteistöliikelaitos ryhtyy toimenpiteisiin sujuvien siirtymävaiheen pysäköintijärjestelyjen toteuttamiseksi Logomon alueella ennen pysyvien liikenne- ja pysäköintijärjestelyiden toteuttamista. Toimimaton paikoitus Logomon alueella isojen tapahtumien aikana heikentää Turun mainetta.

Vastaus:

Rakennushankkeen myötä syntyvän pysäköintitarpeen hoitamisesta on vastuu rakennushankkeiden toteuttajilla. Asemakaavoissa asetetaan minimivaatimukset rakennushankkeen yhteydessä toteutettaville pysäköintipaikoille. Logomon rakennushankkeet on toteutettu ennen nykyisen asemakaavan lainvoimaiseksi tuloa. Hanke on toteutettu ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 22.6.2010, § 356 ja asemakaavapäällikön 9.1.2012 § 2 tekemien poikkeamispäätösten pohjalta. Poikkeamispäätöksissä vaadittujen autopaikkojen vähimmäismäärä noudattaa nyt lainvoimaiseksi tulleen asemakaavan pysäköintipaikkojen vähimmäisvaatimusten tasoa. Poikkeamispäätösten mukaan Logomolta vaaditaan rakennuksesta 300 m säteellä 204 autopaikkaa, joiden tulee olla osoitettuna kaikissa alueen täydennysrakentamisvaiheissa. Lisäksi vaaditaan, että rakennuksessa järjestettävien yli 1500 hengen tilaisuuksien ajaksi on järjestettävä vähintään 626 pysäköintipaikkaa alueelle, jolta järjestetään kuljetus Logomoon.

Kiinteistöliikelaitoksella kaupungin kadunpitäjänä ei ole velvollisuutta järjestää pysäköintipaikkoja kiinteistöille, vaikka niiden asemakaavojen tai poikkeamispäätöksen mukainen pysäköintipaikkojen vähimmäismäärä ei kaikissa tilanteissa riittäisi tyydyttämään pysäköintipaikkojen tarvetta. Logomon tapauksessa Turku on kuitenkin myös rakennuksen omistavan yhtiön osakas 39 % prosentin omistusosuudella ja Logomo on luokiteltu kaupungin strategiseksi yhtiöksi. Osakkuus Logomossa tuo kaupungille yhtiön kautta mahdollisuuden varmistaa, että yli 1500 hengen tilaisuuksien ajaksi etäpysäköinti kuljetuksineen järjestetään poikkeamislupien vaatimusten mukaisesti. Liikenteen ja pysäköinnin sujumisen varmistamiseksi tätä järjestelyä olisi syytä käyttää myös pienemmissä tilaisuuksissa, jos on odotettavissa, etteivät Logomon lähipysäköintipaikat riitä tapahtuman pysäköintitarpeeseen.

Osa Logomon nykyisistä pysäköintipaikoista sijaitsee voimaantulleen asemakaavan mukaisessa rakennuskorttelissa. Mikäli Ratapihankadun varteen suunnitteilla oleva pysäköintilaitos ei valmistu ennen kuin kyseinen kortteli siirtyy alueen rakennushankkeiden myötä muuhun käyttöön, tulisi Logomon pystyä poikkeamisluvan ja asemakaavan määräysten mukaan osoittamaan paikat muualta lähialueelta. Logomon pysäköinnin järjestäminen edes nykytasoisena kaikissa alueen rakennusvaiheissa edellyttää hyvää yhteistyötä Logomon ja alueen toteuttajien kesken. Kaupunginkin edun mukaista on edesauttaa tällaisen yhteistyön syntymistä.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee jäsen Miikkolan aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLogomo Oy
tiedInnilä Suvi
vastMiikkola Mikael
tiedLaine Janne
tiedVirtanen Jarkko