Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta3628.01.20158

13101-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus 23/2014 "Bastioninkatu" Skanssin kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Bastioninkatu" -nimisen ase-makaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on muuttaa tontin 5 käyttötarkoitus liikerakennusten korttelialueeksi ja siirtää asuinrakennusoikeus tonteille 8 ja 9. Samalla muutetaan rakennusten sijoittumista tonteille 8 ja 9. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 36

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 9.1.2015:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavamuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on muuttaa tontin 5 käyttötarkoitus liikerakennusten korttelialueeksi ja siirtää tontilla 5 voimassa olevassa kaavassa osoitettu asuinrakennusoikeus tonteille 8 ja 9. Samalla muutetaan rakennusten sijoittumista tonteille 8 ja 9. Rakennukset sijoitetaan viuhkamaisesti Skanssintorin ja Skanssinkadun väliin. Asemakaavamuutoksen alue on osin yksityisessä omistuksessa ja osin kaupungin omistuksessa, tontti 5 on vuokrattu Kiinteistö Oy Skanssinkadulle ja tontit 8 ja 9 lyhytaikaisilla vuokrasopimuksilla Hartela Oy:lle.

Suunnittelualue on kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa 2020 osoitettu keskustatoimintojen alueeksi C. Yleiskaavan aluevarauksia on tarkennettu Skanssin ja Piispanristin osayleiskaavassa, joka on tullut lainvoimaiseksi 16.4.2005. Korttelissa voimassa oleva asemakaava on tullut lainvoimaiseksi 8.11.2008 (9/2008). Alueen nykyinen rakennusoikeus on enintään 80 180 k-m2.

Asemakaavan muutos kohdistuu korttelin lounaisosassa olevaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeseen. Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueen (AL-1) tontti 5 liitetään osaksi liikerakennusten korttelialuetta (KM-1). Tontin kerrosala muutetaan 10 500 k-m2:sta 4440 k-m2:een. Samalla liikerakennusten korttelialueen (KM-1) vähittäiskaupan suuryksikön pinta-alarajaa on nostettu 14 000:sta 20 000 kerrosneliöön. Bastioninkadun eteläpuolella olevien rakentamattomien asuin-, liike- ja toimistorakennusten (AL-1) tonttien 8 ja 9 asemakaavamerkintä on muutettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK-1). Tonttien 8 ja 9 rakennusoikeus muuttuu nykykaavan mukaisesta 7 100 k-m2:sta 12 960 kerrosneliöön. Alueen rakennusoikeuden kokonaismäärä ei merkittävästi muutu.

Maanomistajille ei koidu sellaista arvonnousua, joka edellyttäisi maankäyttösopimusten laatimista. Tontti 5 on vuokrattu Kiinteistö Oy Skanssinkadulle maanvuokrasopimuksella, jossa on huomioitu em. kaavamuutos, joten kyseiseen maanvuokrasopimukseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Tontit 8 ja 9 ovat vuokrattuina lyhytaikaisilla sopimuksilla Hartela Oy:lle. Pitkäaikaisia vuokrasopimuksia tai kauppoja tehtäessä tullaan huomioimaan tonteilla lisääntynyt rakennusoikeus.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että sillä ei ole huomautettavaa asemakaavamuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelulle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö