Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta67310.12.201417

8788-2014 (242)

Lämpökeskuksen purkaminen Mäntymäen sairaala-alueella (Kurjenmäki 22-1-4) os. Kunnallissairaalantie 20

Tiivistelmä:

Esitetään purettavaksi karttaliitteessä osoitettu Kurjenmäki 22-1-4-10, osoitteessa Kunnallissairaalantie 20 sijaitseva lämpökeskusrakennus.

Kilajk § 673

Tilapalvelut, kiinteistönpitoinsinööri Riikka Toivonen 24.11.2014

Purettavaksi esitetyn lämpökeskusrakennuksen julkisivut ovat punatiiltä ja valkoista levyä, savupiippu on punatiiltä. Lämpökeskus on rakennettu 1957 ja sitä on laajennettu 1970, jolloin se otettiin kokonaisuudessaan lämpökeskuskäyttöön.

Nykyisin sairaala-alue on liittynyt kaukolämpöverkkoon, joten rakennusta ei ole enää käytetty lämpökeskuksena, eikä se enää kuulu sairaalan toiminnalliseen kokonaisuuteen vaan se on jäänyt tyhjilleen. Ainoastaan kellarissa sijaitseva lämmönjakokeskus on edelleen käytössä ja on säilytettävä. Rakennuksen ikkunanpuitteet ovat lahonneet, ikkunalaseja on pudonnut ja niitä luukutetaan umpeen. Savupiippu on huonokuntoinen ja rapautunut, siitä putoilee laastia ja tiilenkappaleita. Rakennus on tarkoitus purkaa mahdollisimman pian, ettei siitä aiheudu vaaraa mm. ohikulkijoille.

Turun museokeskuksen lausunto 16.5.2014: ”Turun museokeskus toteaa lausuntonaan, että ko. lämpökeskus on osa sairaalan toiminnallista kokonaisuutta, mutta sen rakentaminen liittyy sairaala-alueen myöhempään rakennusvaiheeseen, jonka vuoksi sen merkitys kokonaisuuden kannalta on vähäisempi. Volyymiltaan massiivinen, kuutiomainen rakennus, jossa itäsivun ikkunaseinä luo oman erityispiirteen rakennukselle, antaa kuitenkin monumentaalisen vaikutelman alueen keskellä, jonka vuoksi sen säilyttäminen olisi suotavaa. Olisikin hyvä miettiä ensin rakennukselle mahdollista uutta käyttötarkoitusta sairaalan toiminnoissa ja ryhtyä purkamiseen vasta sen jälkeen.”

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen lausunto 24.11.2014: ”Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue puoltaa lausunnossaan Mäntymäen sairaala-alueen lämpökeskuksen purkamista sairaala-alueen kiinteistökehittämisen näkökulmasta. Kellaritiloissa sijaitseva lämmönjakokeskuksen säilyttäminen tulee huomioida ja ratkaista alueen jatkokehittämisen yhteydessä.”  

Oheismateriaali 1Kartta

Oheismateriaali 2Valokuvia

Oheismateriaali 3Turun museokeskuksen lausunto 16.5.2014

Oheismateriaali 4Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen lausunto 24.11.2014

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että osoitteessa Kunnallissairaalantie 20 sijaitseva lämpökeskusrakennus (22-1-4-10) puretaan Kiinteistöliikelaitoksen toimesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tiedRakennuslautakunta