Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta63726.11.20148

1649-2014 (641)

AP-korttelin Mälikkälä-69 luovutusajan jatkaminen Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:lle, os. Suoniityntie

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy anoo jatkoaikaa lopullisen luovutuspäätöksen tekemiselle sekä kauppakirjan allekirjoittamiselle 31.12.2015 asti.

Kilajk § 637

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 18.11.2014: 

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy on jättänyt tarjouksen kevään 2013 yhtiömuotoisten tonttien hakukierroksella koskien korttelia Mälikkälä-69. Tarjous on ollut pääoma-arvoltaan pienempi kuin alueen ARA-hinta, joten tarjousta ei ole hyväksytty, vaan Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 22.5.2013 § 251 päättänyt, että Turun kaupunki jatkaa neuvotteluja korttelin Mälikkälä-69 luovuttamisesta Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:lle.

Kortteli Mälikkälä-69 on 25.1.2010 hyväksytyn asemakaavan mukaista asuinpientalojen korttelialuetta (AP). Korttelin kaavanmukainen asuinrakennusoikeus on 5270 k-m2 ja lisäksi kortteliin sisältyy 870 k-m2 auton säilytyspaikalle tai talousrakennukselle varattua rakennusoikeutta. Korttelin pinta-ala on 12627 m2. Kortteliin ei ole laadittu tonttijakoa, joten ennen lopullista luovutuspäätöstä tulee kortteliin laatia tonttijako.

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n tarkoituksena on toteuttaa kortteliin ARA -rahoitteisia hintasäänneltyjä asumisoikeusasuntoja. Asemakaava mahdollistaa kaksikerroksisen rakentamisen. Yleisesti ottaen kaksikerroksisten rivitalojen tarjonta Turun alueella on jo valmiiksi runsasta ja niiden kysyntä rajallista. Kaksikerroksisten paritalojen kysyntää Vaso Oy arvelee löytyvän, mutta niiden toteuttaminen on kallista, jolloin niiden lukumäärä ei voi olla suuri. Vaso:n tarkoituksena on toteuttaa kortteliin monipuolista asuntojakaumaa siten, että koko projektin asuntojen keskipinta-alan täytyy jäädä alle 70 m2. Lisäksi tarkoituksena on toteuttaa asuntoja runsaasti yksitasoisina, jolloin rakennusoikeutta jää huomattavasti käyttämättä. Projektissa tähdätään hyvään arkkitehtuuriin, rakentajan kannalta optimaaliseen toteutustapaan ja oikeaan näkemykseen rakennettavaksi suunniteltavien asuntojen kysynnästä. Koska lähtökohta on toteuttaa runsaasti yksitasoisia kysyttyjä asuntoja, on selvää, että kaikki rakennusoikeus ei kyseisen korttelin osalta tule käytettäväksi.

Vaso on Turku-konserniin kuuluva elinkeinopoliittista tehtävää asuntosektorilla toteuttava strategiseksi yhtiöksi luokiteltu konserniyhtiö, joka toteuttaa emokaupungin tavoitteita asuntotuotannossa ja asuntotarjonnan monipuolisuuden lisäämisessä. Siksi on tärkeää, että tontinluovutusehdoilla ei estetä realistisen, kaupungin tavoitteita toteuttavan, hankkeen etenemistä.

Koska tontille toteutettava kerrosala tulee mitä todennäköisimmin alittamaan tontin kaavanmukaisen rakennusoikeuden yli 5 %:lla myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) edellyttää, että valtion tukemassa asuntotuotannossa tontin hintaa on vastaavasti alennettava.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 26.2.2014 § 93 päättänyt korttelin Mälikkälä-69 luovuttamisesta Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:lle 166 €/k-m2 hintaan siten, että hinnoittelun perusteena käytetään tontille toteutettavaa kerrosalan määrää ja että päätöksen perusteella laadittava luovutuspäätös sekä sen perusteella laadittava kauppa on tehtävä 31.12.2014 mennessä.

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy on toimittanut 18.11.2014 päivätyn anomuksen kauppakirjan ja päätöksenteon määräajan jatkamisesta 31.12.2015 asti. VASO esittää, että kauppa voidaan tehdä, kun he ovat saaneet lopullisen varmistuksen hankkeen toteutumisesta ja että päätöksentekoon tarvittavat tiedot toteutettavista neliöistä eivät ole vielä varmistuneet. VASO:lla on käynnissä projekti- ja rakennuttajakonsultin kilpailutus ja siihen tarjoukset saadaan 27.11.2014 mennessä. Siihen, että ARA vahvistaa rakennussuunnitelmat ja hankkeen hinnan Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy uskoo menevän noin 11 kuukautta, joten Kiinteistöliikelaitos esittää, että lopullinen luovutuspäätös sekä kauppakirja on tehtävä 31.12.2015 mennessä.

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto: 

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- Turun kaupunki myy Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:lle korttelin Mälikkälä-69 166 €/k-m2 hintaan siten, että hinnoittelun perusteena käytetään tontille toteutettavaa kerrosalan määrää;

- muutoin noudatetaan kaupantekohetkellä voimassa olevia Turun kaupungin normaaleja luovutusehtoja;

- tonttien luovuttamisesta tullaan tekemään erillinen päätös Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa, kun tontille toteutettava kerrosala on selvillä; sekä

- tämän päätöksen perusteella tehtävä lopullinen luovutuspäätös sekä sen perusteella laadittava korttelia Mälikkälä-69 koskeva kauppa on tehtävä 31.12.2015 mennessä. Muussa tapauksessa tämä päätös katsotaan rauenneeksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Harjanne ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy