Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta58629.10.201410

9249-2014 (632)

Vastaus Mikael Miikkolan aloitteeseen koskien mopoautojen paikoituskäytäntöä

Tiivistelmä: -

Kilajk § 586

Valvonta, valvontapäällikkö Esa Mettälä 15.10.2014:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsen Miikkola on tehnyt aloitteen mopoautojen paikoituskäytännöstä. Aloitteessa on pyydetty ryhtymään toimenpiteisiin mopoautojen pysäköinninvalvonnan käytäntöjen muuttamiseksi.

Kevyt nelipyörien eli ns. mopoautojen pysäköintiä koskevat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta samat säännöt kuin autoja. Poikkeus koskee pysäköintikiekon käyttöä. Tieliikennelaissa olevassa pysäköintikiekon käyttöä koskevassa säännöksessä sanotaan, että jos pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu, autoa ei saa pysäköidä ilman pysäköintikiekkoa, jos kunta on päättänyt ottaa pysäköintikiekon käyttöön kunnan alueella. Lain säännöksestä johtuen mopoautoissa, joka ei ole laissa tarkoitettu auto, ei tarvitse käyttää pysäköintikiekkoa. Tilanne on samanlainen kuin esimerkiksi moottoripyörien ja mopojen osalta. Liikennemerkein osoitettua aikarajoitusta on kuitenkin noudatettava, vaikka pysäköintikiekkoa ei tarvitse käyttää.

Mopoautojen pysäköintiä valvotaan aivan samalla tavalla kuin muutakin pysäköintiä. Poikkeus pysäköintikiekon käyttövelvollisuudesta aiheuttaa kuitenkin sen, että aikarajoituksen valvominen on huomattavasti työläämpää, eikä niukkoja valvontaresursseja voida kohdistaa merkittävästi mopoautojen erityisvalvontaan. Tästä saattaa erityisesti yläkoulujen ja lukioiden läheisyydessä toisinaan aiheutua ongelmia.

Mopoautojen pysäköinninvalvontakäytäntö on lain mukainen, eikä sitä voida muuttaa ilman tieliikennelain muutosta. Tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistus on käynnissä liikenne- ja viestintäministeriössä. Tavoitteena on, että tieliikennelakia koskevat hallituksen esitykset olisivat valmiit eduskunnan käsiteltäviksi vuoden 2015 loppuun mennessä. Mopoautojen kiekonkäyttövelvollisuuden muuttamista koskeva asia on ministeriön tiedossa.

EhdotusJohtokunta merkitsee annetun vastauksen aloitteeseen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastMiikkola Mikael