Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta52101.10.201413

5698-2014 (617)

Pyölinpellonpuiston puistosuunnitelma (Pitkämäki)

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelma Pyölinpellonpuistoon leikkipaikan rakentamiseksi tällä hetkellä heinäpeltona olevalle puistoalueelle sekä jalankulku- ja pyörätien toteuttamiseksi välille Pyölinkulma - Laamanninkuja.

Kilajk § 521

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö Johanna Salmela 18.9.2014:

Alueen täydennysrakentamisen vuoksi leikkipaikan rakentaminen on tullut ajankohtaiseksi. Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja leikkipaikan tarve on tullut esille monissa asiakaspalautteissa. Alueen lähimmät leikkipaikat sijaitsevat vilkasliikenteisen Vakka-Suomentien toisella puolella, eivätkä ole turvallisesti saavutettavissa. Suunniteltu uusi leikkipaikka sijaitsee Pitkämäen kaupunginosassa pientalo- ja rivitaloalueen keskellä. Tällä hetkellä puisto on heinäpeltoa, jolla on myös vuokrapalstaviljelyä.

Asemakaavassa Pyölinpellonpuisto on lähivirkistysaluetta VL-1, jolle kaavamääräysten mukaan saa sijoittaa myös hyötyjätteen keräilypisteen sekä palstaviljelyalueen. Lisäksi puistoon on merkitty sijainniltaan ohjeelliset leikki- ja oleskelualueet, pelikenttä sekä Ruohonpääntietä, Pohjankulmaa ja Laamanninkujaa yhdistävät ulkoilureitit. 

Puistosuunnitelmassa yhteys Pohjankulmalta Laamanninkujalle on toteutettu yhdistettynä jalankulku- ja pyörätienä. Suunniteltu tie on valaistu, 3m leveä, loivasti kaartuva ja sen pinta tiivistettyä kivituhkaa. Asemakaavassa esitetty ohjeellinen leikki- ja oleskelualueen paikka on nykyisin palstaviljelykäytössä. Puistosuunnitelmassa leikkipaikka on siirretty tällä hetkellä heinäpeltona olevalle alueelle, rakennettavan jalankulku- ja pyörätien kaarteeseen. Leikkipaikka rajataan tiestä matalalla, portein varustetulla aidalla. Muilta reunoiltaan leikkipaikka on reunustettu runsain puu- ja pensasistutuksin. Kalusteissa on sekä pienemmille että hieman isommille lapsille tarkoitettuja leikkivälineitä, penkkejä ja roska-astioita. Suunnitelman toteuttamisen alustava kustannusarvio on noin 130.000 euroa.

Suunnitelmat olivat nähtävillä 2-16.6.2014. Lisäksi alueella vaikuttaville toimijoille lähetettiin lausuntopyyntö suunnitelmaluonnoksesta. Nähtävänä oloaikana suunnitelmaan tuli kaksi muistutusta.  

Asunto Oy Turun Käräjäpuiston ja Asunto Oy Käräjämaan muistutukset

Muistutuksissa esitetään, että myös Ruohonpääntieltä tuleva asemakaavaan merkitty reitti tulisi toteuttaa, koska sen katsotaan selkeyttävän tilaa, jäsentävän kulkua ja samalla vähentävän oikaisemista yhtiöiden piha-alueiden läpi ja vieritse. Samalla katsotaan nykyisellään epäsiistin ja vajaakäytöllä olleen palstaviljelyalueen käytön tehostuvan. Lisäksi muistutuksissa esitetään, että leikkipaikka tulisi siirtää asemakaavassa merkitylle paikalle, koska sen sijainti suunnitelman mukaisessa paikassa aiheuttaa enemmän häiriötä asumiselle sekä lisää oikaisemisen riskiä talojen ja viljelypalstojen välistä.

As Oy Käräjämaan muistutuksessa esitetään lisäksi, ettei Lautamiehenpolun reunassa kasvavaa lehtipuuta poistettaisi suunnitelman mukaisesti ja että alueen rajalle istutettaisiin pensasrivi ja että roskakori sijoitettaisiin leikkipaikan lisäksi myös jalankulku- ja pyörätien varteen.

Vastaus muistutuksiin

Asemakaavassa esitetyt kulkuyhteydet, sekä leikkipaikan sijainti ovat ohjeellisia merkintöjä. Piha-alueiden läpi kulkemista ehkäistään suunnitelmassa leikkipaikkaa rajaavalla pensasistutuksella. Halutessaan taloyhtiöiden on myös mahdollista omalta osaltaan selkeyttää tonttiensa ja puiston välistä rajaa tonttien aitaamisella. Mikäli Ruohonpääntieltä rakennettaisiin kulkuyhteys leikkipaikalle, niin se sijoittuisi puiston As Oy Käräjäpuiston tontin puoleiseen reunaan, jonne muistutuksessa ei kulkua toivota. Sinänsä kulku puistossa on täysin sallittua ja puistojen käyttötarkoituksen mukaistakin. Nyt laadittu puistosuunnitelma ei kuitenkaan aseta esteitä ko. kulkuyhteyden myöhemmälle toteuttamiselle.

Kaupunkiviljely on kasvava harrastus ja Pyölinpellon viljelypalstojen vuokrausprosentti vuosittain korkea. Palsta-alue pieneni tuntuvasti jo vuonna 2006, kun Ruohonpääntie 30:n tontti kaavoitettiin silloiselle puistoalueelle. Leikkipaikan sijoittaminen puistosuunnitelmassa esitettyyn paikkaan lähivirkistystä palvelevan uuden kulkuyhteyden varteen mahdollistaa nykyisten viljelypalstojen säilyttämisen.

Suunnitelman mukaan poistettava Lautamiehenpolun reunassa oleva raita ei ole pitkäikäinen, joten sen säilyttämisellä ei saavutettaisi suurta hyötyä.

Muistutusten johdosta nähtävillä olleeseen suunnitelmaan ei ole tehty muutoksia, mutta laadittavassa rakennussuunnitelmassa tarkennetaan jalankulku- ja pyörätien länsipää linjausta siten, että poistettavan raidan tilalle voidaan sijoittaa korvaavia istutuksia. Myös roskakorien ja muiden kalusteiden sijainti tarkentuu rakennussuunnitelmassa. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 46 § asettama sisältövaatimus hallinnolliselle puistosuunnitelmalle on ainoastaan alueen rakentamisen ja käytön periaatteiden esittäminen, joten yksityiskohtien tarkistukset on perusteltua tehdä vasta hallinnollisen puistosuunnitelman jälkeen tehtävässä rakennussuunnitelmassa.

Liite 1Puistosuunnitelma W 4771 004

Oheismateriaali 1Suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2Muistutus, As Oy Turun Käräjäpuisto

Oheismateriaali 3Muistutus, As Oy Käräjämaa

Toimialajohtaja Jouko Turto:

Ehdotus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Pyölinpellonpuiston puistosuunnitelman W 4771 004 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Käräjämaa
aoAsunto Oy Turun Käräjäpuisto
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 521
Liite 1:Puistosuunnitelma W 4771 004