Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47703.09.20141

3038-2014 (755, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry:n tekemän valituksen johdosta

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti kokouksessaan 5.6.2014 § 325 hylätä Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry:n oikaisuvaatimuksen koskien tonttipäällikön päätöstä 22.4.2014 § 44 olla myöntämättä laituripaikkaa Lenax -alukselle Aurajoesta. Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry on tehnyt päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle osoitetun valituksen, jonka johdosta hallinto-oikeus pyytää asiasta johtokunnan lausuntoa.

Kilajk § 477

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja tonttipäällikkö Timo Laiho 27.8.2014:

Turun hallinto-oikeus on 25.7.2014 päivätyllä kirjeellään pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausuntoa valituksesta, joka on tehty johtokunnan päätettyä 5.6.2014 § 325 hylätä Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen.

Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry/Jouko Heikola on 16.7.2014 päivätyssä valituksessaan esittänyt Turun hallinto-oikeudelle Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 5.6.2014 § 325 kumoamista sekä vaatinut Turun Kaupunkia korvaamaan menetyksen kaudelta 2014. Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry vetoaa valituksessaan siihen, että Lenax –alus palvelee matkailua, merellistä tiedotus- ja kahvilatoimintaa. Lisäksi Kuunari Koivisto -Yhsistys Ry esittää, että Kiinteistöliikelaitos on tehnyt päätöksen syventymättä yhdistyksen toimintaan.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta esittää valituksen johdosta lausuntonaan seuraavaa:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 5.6.2014 § 325 käsittelemässä oikaisuvaatimuksessa Kuunari Koivisto -Yhsistys Ry esitti oikaisuvaatimuksen perusteiksi, että Lenax –alus on Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry:n hallinnoima eri satamissa liikkuva tiedotus-, kahvila-, näyttely- ja toimistoalus, jolle haetaan kotisatamaa Turusta, koska Turku on keskeinen ja Lenax –alukselle oikea satama eikä sen sijoittamiseen ole esteitä.

Kuunari Koivisto -Yhdistys Ry haki 17.3.2014 Turun kaupungille saapuneessa ja Turun kaupunginjohtajalle osoitetulla kirjeellä laituripaikkaa Aurajoesta. Johtava kaupunginsihteeri siirsi 19.3.2014 hakemuksen ratkaistavaksi Kiinteistöliikelaitokselle. Aurajoen alue on Turun kaupungin omistama alue. Turun kaupungin kiinteistötoimialan johtosäännön mukaisesti Turun Kiinteistöliikelaitos vastaa Turun kaupungin kiinteän ja rakennetun omaisuuden hallinnasta ja kehittämisestä sekä tarjoaa toimintaympäristöjä ja toimitiloja. Kiinteistötoimiala vastaa myös rakennuttamisesta, kiinteistöjen käyttöön liittyvistä palveluista, kiinteistönpidosta sekä kiinteistöomaisuuden hankkimisesta, vuokraamisesta, myymisestä ja kehittämisestä. Aurajoen laituripaikkojen osalta päätöksenteko kuuluu täten Kiinteistöliikelaitokselle. Kiinteistökehityspalvelujen tonttipäällikön tehtäviin kuuluu Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 27.2.2013 § 69 päätöksen mukaisesti päättää maa- ja vesialueiden tilapäiseen käyttöön vuokraamisesta yhtäjaksoisesti enintään 7 vuodeksi. Tonttipäällikkö on tehnyt päätöksen Aurajoen venepaikoista vastaavan maatilaintarkastajan valmistelusta. Päätös on tehty hakemuksen ja käytettävissä olevien tietojen perusteella ottaen huomioon maa- ja vesialueiden vuokraamisessa vakiintunut käytäntö sekä Aurajoen kehittämiselle erityisesti asetetut tavoitteet.

Aurajoen kehittämiseksi asetetut tavoitteet perustuvat Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelmaan, jonka mukaisesti kaupunginhallitus on 20.8.2012 § 372 käynnistänyt Saaristomatkailun edellytysten parantamista koskevan hankkeen. Hankkeessa on vuosien 2012–2014 aikana valmisteltu Aurajoesta liikennöivän reitti- ja charterliikenteen kehittämistarpeita saaristomatkailun edellytysten parantamiseksi. Hankkeen tavoitteiden mukaisesti charter-/linjaliikennettä ajavien laivojen määrää on tarkoitus joessa edelleen kasvattaa. Hankkeen yhtenä osana Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 5.3.2014 § 124 päättänyt Aurajoen laituripaikkojen laiturimaksut ja yleiset ehdot Martinsillasta alajuoksulle 1.4.2014 alkaen. Alusten sijoittamisessa Aurajoen rantaan tulee noudattaa edellä mainittuja kaupungin tavoitteita ja päätöksiä Aurajoen kehittämiseksi.

Valittajan väitteeseen Aurajoessa olleista turhista aluksista Kiinteistöliikelaitos toteaa, että Aurajoen rannassa on voinut veneilykauden aikana olla kiinnittyneenä monia erityyppisiä aluksia. Aurajoen tilapäisestä ja kausiluontoisesta operoinnista huolehtii Kiinteistöliikelaitoksen ja Turun Satama Oy:n välisen Aurajoen vesiliikenteen operatiivista hoitoa koskevan sopimuksen mukaisesti Turun Satama Oy.

Aurajoen alueiden pitempiaikaisesta vuokrauksesta vastaa Kiinteistöliikelaitos. Hakemuksen ja sen liitteiden perusteella on ollut kyse noin 30 metriä pitkän aluksen sijoittumisesta pitempiaikaisesti Martinsillasta alajuoksulle sijoittuvalle alueelle, minkä johdosta hakemus on ratkaistu tonttipäällikön päätöksellä. Saadun selvityksen perusteella Lenax –aluksen ei ole katsottu palvelevan elinkeinotoimintaa, vaan toimivan lähinnä tiedotustarkoituksiin. Sen sijoittamisella Aurajoen rantaan ei ole katsottu edistävän saaristomatkailun edellytysten parantamista ja eikä lisäävän liikkuvien alusten määrää eikä myöskään erityisesti palvelevan elinkeinotoiminnan kehittymistä. Näin ollen Kiinteistöliikelaitoksen tonttipäällikkö on 22.4.2014 § 44 tekemällään päätöksellä hylännyt Kuunari Koivisto Yhdistys Ry:n laituripaikkahakemuksen.

Todettakoon, että Turun Satama Oy on vuokrannut yhdistyksen alukselle laituripaikan hallitsemaltaan alueelta Pansiosta 31.12.2014 saakka.

Kiinteistöliikelaitos ei ota kantaa valituksessa esitettyihin tietoihin Porin kaupungista eikä valituksen tehneen KuunariI Koivisto -Yhdistys Ry:n Jouko Heikolan saamaan tuomioon, koska nämä seikat eivät ole olleet esillä laituripaikkahakemuksen hylkäämistä koskevan päätöksenteon yhteydessä eivätkä mitenkään liity Lenaxin laituripaikkahakemuksen käsittelyyn.

Valittajan esittämää vaatimusta kaupungin korvausvelvollisuudesta Kiinteistöliikelaitos pitää perusteettomana.

Kiinteistöliikelaitos uudistaa asiassa oikaisuvaatimuksen käsittelyssä tekemänsä päätöksen 5.6.2014 § 325 mukaisen lausunnon päätöksessä ja selostustekstissä esitetyin perustein, pitää valitusta sekä vaatimuksiltaan että perusteiltaan aiheettomana sekä toteaa lausuntonaan edellä lausutun perusteella, että päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, mennyt Kiinteistöliikelaitoksen toimivaltaa ulommaksi tai olisi muutoinkaan lainvastainen, joten KuunariI Koivisto -Yhdistys Ry:n valitus tulisi perusteettomana hylätä.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö ja valituskirje liitteineen

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 5.6.2014 § 325

Oheismateriaali 3Tonttipäällikön päätös 22.4.2014 § 44

Oheismateriaali 4Turun kaupunginhallituksen päätös 20.8.2012 § 372

Oheismateriaali 5Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 5.3.2014 § 124

Oheismateriaali 6Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 27.2.2013 § 69

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
tiedKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen