Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta44127.08.20144

6371-2014 (062, 713)

Oikaisuvaatimus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätökseen luovuttaa Turun kaupungissa olevien yksityisteiden valaistusverkko tiekuntien omistukseen ja hallintaan

Tiivistelmä:

Oikaisuvaatimusten käsittely koskien Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöstä luovuttaa Turun kaupungissa olevien yksityisteiden valaistusverkko vastikkeetta tiekuntien omistukseen ja hallintaan. Oikaisuvaatimukset esitetään hylättäviksi.

Kilajk § 441

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Heikki Häkli 21.8.2014

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 17.6.2014 §:n 386 kohdalla päättänyt, että osana Turun kaupungin uudistamisohjelmaa aloitetaan yksityistievalaistuksen omistuksen siirto tiekunnille. Valaistus maksaa Turun kaupungille vuosittain noin 140.000 euroa ja arviolta 10 vuoden kustannus on noin 950.000 euroa. Lisäksi on päätetty, että Kiinteistöliikelaitos alkaa avustaa määrärahojen puitteissa yksityisteitä myös valaisimien rakentamisessa ja sähkölaskuissa, jotka tullaan ottamaan perusparannusavustusten ja kunnossapitoavustusten piiriin. On kuitenkin huomattava, että em. avustuksilla ei pystytä kattamaan täysin kasvaneita tienpitokustannuksia.

Tehdyn päätöksen johdosta on Kiinteistöliikelaitokselle saapunut 37 oikaisuvaatimusta. Osa oikaisuvaatimuksista on tiekuntien tekemiä ja osa yksityisten henkilöiden tekemiä. Oikaisuvaatimuksissa on vaadittu yleisesti, että Kiinteistöliikelaitos pitää valaistusverkon omistajuuden ja hallinnan jatkossakin. Perusteina oikaisuvaatimuksissa on mainittu mm. tienkäyttäjien turvallisuuden takaaminen pimeinä vuodenaikoina sekä vuorokaudenaikoina, kohtuuton taloudellinen rasite tiekunnille, ja lisäksi yksityistievalot koetaan vastineena kiinteistöverolle.

Tiekunnille aiheutuvat kustannukset valaisinverkon ylläpidosta ovat tärkein osa oikaisuvaatimuksien sisältöä ja lisäksi useassa oikaisuvaatimuksessa on korostettu yksityisteiden eriarvoisuutta valaistuksen suhteen. Eriarvoisuudella tarkoitetaan paitsi asemakaava-alueella asuvia verrattuna asemakaavattomalla alueella asuviin, myös asemakaavattomalla alueella asuvia keskenään. Tällä hetkellä osalla yksityisteistä ei ole valoja lainkaan, joillakin yksityisteillä on muutama valaisin yksityistien liittymäkohdassa, kun taas jotkin yksityisteistä on valaistu lähes kokonaan. Valaisimien luovuttaminen samaan aikaan kaikille tiekunnille on useassa oikaisuvaatimuksessa tuotu esiin. Yleinen valaistuksen tarve on päälinja kaikissa oikaisuvaatimuksissa.

Turun Kiinteistölaitoksella on Fortum Sähkönjakelun verkossa 27 valaistua kohdetta, joiden yhteispituus on 14,8 kilometriä, sekä Turku Energian verkossa on 69 kohdetta, joiden yhteenlaskettu pituus on 23,7 kilometriä. Yhteenlaskettu sähkönkulutus on 231 000 kWh vuodessa. Kuten edellä on todettu, yksityisteiden valaistuksen ylläpitäminen maksaa vuositasolla noin 140.000 euroa Kiinteistöliikelaitokselle ja arvioitu 10 vuoden kustannus valaisinverkosta on 950.000 euroa ja 25 vuoden arvio 1.800.000 euroa. Kustannukset vaihtelevat hieman vuosittain ylläpitotoimista riippuen. Sähkönkulutuksen lisäksi kustannuksia aiheuttavia ylläpitotoimia ovat lamppujen vaihdot, valaisimien vaihdot ja pylväiden vaihdot.

Suomen kuntaliitto ja Tiehallinto ovat julkaisseet 2001 ohjeistuksen ”Kunnan ja valtion kustannusvastuun periaatteet yleisen tien pidossa”. Tätä ohjeistusta on täydennetty Turun tiepiirin johtoryhmän 12.4.2002 hyväksymillä menettelytavoilla. Yleinen periaate on, että kaikki tieosat kuuluvat tienpitäjälle. Tienpitäjä vastaa niin valaistuksesta kuin tien rakenteen kunnostakin.

Turun kaupungin avustukset perustuvat kunnallispoliittisiin päätöksiin, mutta eivät ole lakisääteisiä. Yksityistielain 95 §:ssä säädetään, että kunta päättää omista yksityistieavustuksistaan ja avustusten ehdoista.  Säännös ei kuitenkaan tarkoita, että kunta on velvollinen avustamaan yksityisteitä, vaikka voikin tämän pykälän perusteella sen tehdä.

Oikaisuvaatimusten tulisi perustua kuntalain 90 §:n mukaan siihen, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen. Nämä ovat ns. laillisuusperusteita, joiden rikkomisesta voi aiheutua oikaisuvaatimuksen hyväksyminen ja sitä kautta päätöksen muuttaminen.

Kiinteistöliikelaitokselle saapuneet 37 oikaisuvaatimusta eivät kuitenkaan perustu edellä mainittuihin laillisuusperusteisiin vaan ne perustuvat päätöksen tarkoituksenmukaisuuteen. Näin ollen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 17.6.2014 § 386 päätös on lainmukaisesti tehty eikä tarvetta päätöksen muuttamiseen ole.

On kuitenkin huomattavaa, että tämän päätöksen jälkeen tullaan aloittamaan neuvottelut tiekuntien kanssa valaistuksen siirtämisen yksityiskohdista ja tuolloin tulevat ratkaistavaksi em. tarkoituksenmukaisuusnäkökohdat. Kiinteistöliikelaitos pyrkii toteuttamaan siirtotoimet mahdollisimman tasa-arvoisesti. Tiekunnat eivät lähtökohtaisestikaan ole keskenään tasa-arvoisessa asemassa sijaintinsa, pituutensa, kuntonsa taikka valaistusverkon pituuden suhteen. Itse siirtotoimet pyritään kuitenkin toteuttamaan siten, että kaupunki tukee tiekuntia ottamalla osaa kustannuksiin kunnossapito- ja perusparannusavustusten kautta, mutta on kuitenkin huomioitava, että kulut tulevat vain osittain korvattaviksi avustusten kautta.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimukset 37 kpl

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- kaikki oikaisuvaatimukset hylätään;

- Kiinteistöliikelaitos aloittaa yksityiskohtaiset neuvottelut tiekuntien kanssa valaisinverkon siirtämiseen liittyen; sekä

- valaistusverkon omistuksen siirron aiheuttamat kasvaneet tienpitokustannukset hyvitetään osittain maksamalla valaistuksen tuomiin kustannuksiin perusparannus- ja kunnossapitoavustuksia tiekunnille. Avustusmäärärahoja korotetaan mahdollisuuksien rajoissa, kun valaistuksen siirtyminen on tapahtunut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-4.

Suoritetussa äänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Toivari, Miikkola, Mantere, Koskimies, Suominen, Kari, Aholainen ja Puljujärvi-Seila.

Hihnalan Nurmion kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta, että oikaisuvaatimukset hyväksytään ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 17.6.2014 § 386 päätös kumotaan, äänestivät lisäksi Koski ja Raekallio.

Jakelu

aoOikaisuvaatimuksen tehneet
tiedKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen