Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta35005.06.20141

4039-2014 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen selvitys vuoden 2014 talousarviopoikkeamista

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 12.5.2014 § 196, että lauta- ja johtokuntien tulee analysoida talousennusteen osoittamat talousarviopoikkeamat ja tehdä 17.6.2014 mennessä esitykset toimenpiteistä talousarvion 2014 poikkeamien välttämiseksi ja kaupunginhallitukselle taloussuunnitelman tavoitteiden toteuttamiseksi.

Kilajk § 350

Kiinteistöliikelaitos, Petri Liski, Timo Sankari ja Jouko Turto 2.6.2014: 

Kiinteistötoimialan tulosennusteen talousarvio johtuu kiinteistökauppa- ja maankäyttösopimustulojen budjetoitua huonommasta tuloutumisesta. Edellä mainittuja eriä lukuun ottamatta kiinteistötoimialan talous on TAM2014 puitteissa.  Uudistamisohjelma 1:n perusteella kiinteistötoimialan 2014 ohjelukua kiristettiin 5 milj. euroa ja TAM2014 yhteydessä käyttötalouden osalta vielä 2,8 milj. euroa lisää. Edellä mainitusta johtuen muussa toimialan käyttötaloudessa ei ole näin lyhyellä sopeutumisajalla mahdollisuutta lisäkiristämiseen.

Kiinteistöjen tulevien myyntien osalta on edelleen hyvin vaikea ennustaa mitään varmaa. Vuoden 2014 aikana 30.5 mennessä on kiinteistötoimialalla suoritettu 24 kpl kauppaa tai vaihtoa, joissa luovutetun omaisuuden arvo on noin 2,2 milj. euroa.

Valmiita toteutuskelpoisia päätöksiä luovutuksiin on olemassa noin 3 milj. euron arvosta. Parhaillaan on neuvottelujen alla kiinteistökauppoja, joiden arvo on noin 8 milj. euroa. Loppuvuodesta tullee todennäköisesti toteutumaan joitakin omakotitonttien myyntejä ja nyt vuokrattuna olevien tonttien omaksi lunastamisia, mutta näiden yhteisarvo lienee alle 1 milj. euroa.

Jos nyt alkuvuodesta vahvistuneiden kaavojen osalta tontit saadaan luovutuskuntoon ja kaupat saadaan toteutumaan vielä tämän vuoden puolella, voidaan näistä tavoitella noin 4 milj. euron myyntituloa. On kuitenkin muistettava, että kevään yhtiömuotoisten asuntotonttien kierrokselta (tarjolla 17 tonttia) vain yhdestä tehtiin tarjouksia ja se saadaan myytyä hintaan 272.000 euroa.

Myyntiennuste vuodelle 2014 on edellä esitetyn johdosta noin 18 milj. euroa johon ei sisälly toimistokohteiden myynti. Myyntivoittoja ennustetaan kertyvän 15,0 milj. euroa eli 3,0 milj. euroa talousarviota vähemmän (TA 18,0 milj. euroa). Maankäyttösopimustulojen määräksi arvioidaan 2,3 milj. euroa eli 0,4 milj. euroa alle budjetoidun määrän (TA 2,7 milj. euroa).

Talouden tasapainottamiseksi kiinteistötoimiala käynnistää rakennettujen ei omassa käytössä olevien kohteiden myyntitoimenpiteet.  Näitä kohteita ovat muun muassa Samppalinnan ravintola, Kupittaan paviljonki, Tenhola Ruissalossa ja linja-autoaseman rakennus.

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Takkisen ehdotus, että Tenholan poistetaan myyntikohteista, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Takkinen ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä perustellen sitä seuraavasti:

Ruissalon Tehnola poistettava myytävien listalta, koska Turun Työväenopiston opiskelijoilla tulee jatkossakin olla mahdollisuus vapaa-ajan viettoon Ruissalon Tenholassa.

Jakelu

selvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedBergström Pia