Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta32505.06.20147

3038-2014 (755, 021)

Vastine oikaisuvaatimukseen koskien päätöstä laituripaikkahakemukseen Aurajoesta

Tiivistelmä:

Kuunari Koivisto yhdistys Ry:n oikaisuvaatimus koskien tonttipäällikön päätöstä 22.4.2014 § 44 olla myöntämättä laituripaikkaa Aurajoesta hylätään.

Kilajk § 325

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 19.5.2014:

1) Oikaisuvaatimus

Tonttipäällikön päätöspöytäkirjasta 22.4.2014 § 44 on tehty 8.5.2014 saapuneella kirjeellä oikaisuvaatimus (dnro 3038-2014). Päätös koski laituripaikkahakemusta Aurajoesta Lenax -nimiselle alukselle.

Oikaisuvaatimuksen tekijä Kuunari Koivisto Yhdistys Ry vaatii laituripaikkahakemuksen uudelleen käsittelyä Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa ja tosiasioiden perusteella tehtävää uutta päätöstä.

2) Oikaisuvaatimuksen perusteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää oikaisuvaatimuksen perusteeksi mm. että Lenax-alus on Kuunari Koivisto Yhdistys Ry:n hallinnoima eri satamissa liikkuva tiedotus-, kahvila-, näyttely- ja toimistoalus, jolle haemme kotisatamaa Turusta, koska Turku on keskeinen ja Lenax-alukselle oikea satama eikä sen sijoittamiseen ole oikeita esteitä.

3) Kaupungin vastineet oikaisuvaatimuksessa esitettyihin perusteluihin

Vuoden 2013 alusta Satamaliikelaitoksen toiminta siirtyi Turun Satama Oy:lle ja satamaliikelaitoksen omistuksessa olleet maa- ja vesialueet siirrettiin Kiinteistöliikelaitoksen hallinnoitavaksi. Turun Satama Oy vuokrasi Kiinteistöliikelaitokselta toimintaansa varten tarvitsemat maa-alueet. Aurajoen alue on tuossa yhteydessä siirtynyt Kiinteistöliikelaitoksen hallinnoitavaksi alueeksi. Aurajoen laituripaikkojen osalta päätöksenteko kuuluu Kiinteistöliikelaitokselle. Näin ollen oikaisuvaatimuksessa esitettyjä väitteitä koskien Turun Sataman toimintaa ei tule huomioida.

Kuunari Koivisto Yhdistys Ry on lähettänyt 17.3.2014 Turun kaupungille ja kaupunginjohtaja Aleksi Randellille osoitetun laituripaikkahakemuksen. Hakemuksessa yhdistys ja hakemuksen allekirjoittanut Jouko Heikola kertoo, että yhdistys on viime syksynä, siis syksyllä 2013, saanut Turun satamalta tilapäisen laituripaikan Lenax-alukselle Aurajoesta. Hakemuksessa kerrotaan että yhdistyksen alus on tiedotus-, matkailu-, merimuseo, näyttely- ja neuvottelu-kahvilakäytössä. Hakemuksen mukaan Kuunari Koivisto Yhdistys Ry on yleishyödyllinen, nuoria veneiden ja laivojen sekä merialalle kouluttava ja kadulta pois keräävä yhdistys. Sittemmin Turun Satama on vuokrannut Lenax-alukselle laituripaikan Pansion alueelta 31.12.2014 saakka.

Kiinteistöliikelaitoksen tonttipäällikkö päättää Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuuksien mukaisesti mm. maa- ja vesialueiden tilapäiseen käyttöön vuokraamisesta yhtäjaksoisesti enintään 7 vuodeksi. Tonttipäällikkö on 22.4.2014 § 44 tekemällään päätöksellä hylännyt em. laituripaikkahakemuksen. Päätöstä on perusteltu siten, että Aurajoessa olevat alukset, pois lukien ravintolalaivat, ovat liikkuvia laivoja ja näiden charter/linjaliikennettä ajavien laivojen määrää on tarkoitus joessa edelleen kasvattaa. Lenax-aluksen ei ole katsottu palvelevan elinkeinotoimintaa, vaan toimivan lähinnä tiedotustarkoituksiin.

Liikkuvien ja elinkeinotoimintaa lisäävien alusten sijoittuminen Aurajokeen, samoin kuin erilaisten meriaiheisten tapahtumien järjestäminen Aurajoessa on positiivinen asia. Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman mukaisesti kaupunginhallitus on 20.8.2012 § 372 käynnistänyt Saaristomatkailun edellytysten parantamista koskevan hankkeen. Aurajoesta liikennöivän reitti- ja charterliikenteen kehittämistarpeita saaristomatkailun edellytysten parantamiseksi on valmisteltu vuosien 2012–2014 aikana. Alusten sijoittamisessa Aurajoen rantaan tulee noudattaa kaupungin tavoitteita Aurajoen kehittämiseksi. Lenax-aluksen sijoittuminen Aurajoen rantaan ei palvele em. tavoitteita, ei lisää liikkuvien alusten määrää eikä palvele elinkeinotoiminnan kehittymistä Aurajoessa tai sen rannoilla.

Yhteenveto

Edellä lausutun perusteella Kiinteistöliikelaitos katsoo, ettei päätös ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, mennyt Kiinteistöliikelaitoksen tonttipäällikön toiminta- ja harkintavaltaa ulommaksi tai olisi muutoinkaan lainvastainen, joten oikaisuvaatimus ei anna aihetta päätöksen tai sopimuksen sisällön muuttamiseen tai kumoamiseen.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että tehty oikaisuvaatimus hylätään.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus liitteineen

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hylätä Kuunari Koivisto Yhdistys Ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen Kiinteistöliikelaitoksen tonttipäällikön päätöksestä 22.4.2014 § 44 edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKunnari Koivisto Yhdistys ry