Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta30321.05.20147

5394-2014 (642)

Kiinteistöliikelaitoksen lausunto uudesta tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeesta

Tiivistelmä:

Konsernihallinto on pyytänyt Kiinteistöliikelaitokselta lausuntoa uudesta tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeesta 30.5.2014 mennessä. Ehdotetaan liitteessä esitetyt kommentit tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeeseen hyväksyttäväksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Kilajk § 303

Tilapalvelut, rakennuttamispäällikkö Merja Lumme 14.5.2014:

Tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje kuvaa tilahankkeiden tarveselvityksen ja hankesuunnitelman sisällön sekä laadintaprosessien periaatteet, vastuut ja menettelytavat. Voimassa oleva tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 7.3.2011 § 61. Kaupunginjohtaja asetti päätöksellään 8.5.2013 § 111 työryhmän, jonka tehtävänä oli tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden päivittäminen uutta organisaatiomallia vastaavaksi. Ohje koskee kaikkia Turun kaupungin tilahankkeita ja soveltuvin osin kaupunkikonsernin tilahankkeita.

Kiinteistöliikelaitos on tehnyt muutamia täsmennyksiä ja tarkennuksia tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeeseen. Seuraavassa on esitetty keskeisimpiä muutos- tai täsmennysehdotuksia:

- Ohjeessa on erilaiset euromääräiset rajat tarveselvitysten ja hankesuunnitelmien hyväksymistasoissa. Olisiko näitä syytä vielä yhtenäistää? Selvyyden vuoksi voisi olla hyvä liittää ohjeeseen taulukko, josta selviävät eri päätöstasot erilaisissa tilanteissa.

- Kohdan 2.6 osalta voisi vielä hieman selkeyttää menettelyjä ”muut hanke” ja ”pieni hanke” osalta. Nykyisessä muodossaan teksti ei ole yksiselitteisen selvä suhteessa päämenettelyihin, jotka on kuvattu kohdissa ”Tarveselvityksen hyväksyminen” ja ”Hankesuunnitelman hyväksyminen”


- Tulisi tarkistaa, että ohjeessa mainitut euromääräiset rajat ovat synkronissa muiden asiaa sivuavien ohjeistusten euromääräisten rajojen kanssa.


- Kiinteistöliikelaitos ehdottaa kohtaan 2.4 lisättäväksi kappaleen: Erityistä huomiota kiinnitetään hankkeen elinkaaren aikaisiin kokonaiskustannuksiin, jotka muodostuvat myös muista kuin kiinteistöön liittyvistä pääoma- ja hoitokustannuksista. Kokonaiskustannuksissa tulee ottaa huomioon myös henkilöstö- ja toimintakulut. Tällöin korostetaan tarveselvityksen tärkeyttä ja sitä, että siinä huomioidaan kaikki muutoksesta aiheutuvat uudet menot.


- Kohdasta 3.1 ehdotetaan poistettavaksi kappale, jossa puhutaan kaupunkikonsernin sisäisistä kumppanuushankkeista. Tällaista ohituskaistaa ei ole hyvä sisällyttää tähän ohjeeseen. Kaikissa hankkeissa tulisi noudattaa yhtenäistä menettelyä.

Kaupungin tilahankkeisiin liittyy usein infrainvestointeja lähiympäristön viher-, katu- ja liikennealueilla. Näitä toteutetaan yhteishankkeina Kiinteistöliikelaitoksen tila- ja infrapalvelujen sekä vesiliikelaitoksen toimesta.  Tarve- ja hankesuunittelutarkastelu tulisi yhteishankkeiden osalta tehdä kokonaisuutena, eikä tarkastella pelkkänä tilahankkeena sekoittamatta kuitenkaan ympäröivän alueen toteutuskustannuksia tilojen vuokramääritykseen.

Infrahankkeiden osalta tätä tilahankkeiden ohjetta vastaava tarve- ja hankesuunnittelu tapahtuu osana maankäytön uuden toimintamallin mukaista prosessia.

Liite 1Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen lausunnon ja liitteessä 1 esitetyt kommentit tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeista ja lähettää ne lausuntonaan Konsernihallintoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto


Liitteet:

Kilajk § 303
Liite 1:Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje