Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta27307.05.201420

3988-2014 (630)

Kaarle Knuutinpojan rantatien katu- ja puistosuunnitelma sekä liikennesuunnitelma

Tiivistelmä:

Suunnitelmat Kaarle Knuutinpojan rantatien siirtämiseksi kauemmas ranta-alueelta paremmalle maapohjalle.

Kilajk § 273

Yto, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava ja maisema-arkkitehti Ritva Nummiora 24.4.2014:

Suunnitteluyksikkö on laatinut Kaarle Knuutinpojan rantatiestä katu- ja puistosuunnitelman sekä liikennesuunnitelman. Alueelle on laadittu myös ympäristön yleissuunnitelmaluonnos alueen jatkosuunnittelun pohjaksi. Kaarle Knuutinpojan rantatie sijaitsee Telakkarannan ja Majakkarannan välissä, alkaen Kölikadulta. Väylä on luonteeltaan jalankulun ja pyöräilyn aluetta, missä huoltoajo sallitaan Etelärannan kerrostalojen kohdalla. Nykytilanteessa rantatie sijaitsee rantaviivan tuntumassa. Rantatie toimii Telakkarannan uusien talojen pelastustienä alueen rakentamisen aikana.

Kaarle Knuutinpojan rantatien suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 14.4. – 28.4.2014. Suunnitelmista jätettiin yksi kannanotto.

Alueen liikennesuunnitelmaa päivitetään siten, että Etelärannan viimeisen kerrostalon ja Telakkarannan välinen väylä on tarkoitettu vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Etelärannan asuntojen kohdalla huoltoajo sallitaan, joten jäte- ym. huoltoajoneuvot pääsevät toimimaan suunnitellusti.

Nurmialueelle Telakkarannan ja Etelärannan väliselle alueelle, Etelärannan puolelle suunnitellaan kääntöpaikka. Turvallisuus parantuu huomattavasti nykytilanteeseen verrattuna. Nykytilanteessa jäteautot joko peruttavat Kölikadulta asti tai kääntävät autonsa nurmialueella.  Lopputilanteessa, kun Telakkarannankin alue on valmistunut, on Kaarle Knuutinpojan rantatie osa tärkeää jalankulun ja pyöräilyn väylää, joka jatkuu Telakkarannan kautta jokirantaa pitkin keskustaa kohden.

Kaarle Knuutinpojan rantatien sijainti tulee olemaan lähellä kallioleikkausta. Nykytilanteessa rantatiellä on vakavuusongelmia, joten siirron myötä väylä saadaan vakaammalle maapohjalle. Kaarle Knuutinpojan rantatien leveys alueiden välillä tulee olemaan 5 metriä. Leveämpi poikkileikkaus takaan viihtyvyyden siinäkin tapauksessa, että jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on paljon ja ko. kohdalle jäädään esimerkiksi katselemaan maisemia.

Ympäristön yleissuunnitelmaluonnoksen ratkaisuilla alueen käyttöarvoa on pyritty olennaisesti lisäämään. Suunnitelmassa on luontevasti yhdistetty Etelärannan asuinalue ja uusi Telakkarannan asuinalue toisiinsa ja tarjottu myös yhteysmahdollisuus Maununtyttärenpuiston kallion laen näköalapaikoille.

Rantavyöhykkeellä rantaviiva säilytetään nykyisellään ja ranta siistitään.  Kaislikkoa voidaan poistaa osittain ja maastoa luiskata nykyistä loivemmin. Rannalle ryhmitellään muutama penkki ja suuria luonnonkiviä.  Tavoitteena on kehittää alueesta asukkaille viihtyisä paikka, josta käsin voi seurata elämää ja liikettä jokisuussa ja merellä.

Ympäristösuunnitelmaluonnoksen valmistuttua alueelle on myönnetty rakennuslupa Saaristomeren Suojelurahaston hakemuksesta 16.4.2014 taiteilija Stefan Lindforsin kookkaalle teräsveistokselle Symbiosis. Teos tuo lisäarvoa alueelle ja sen paikka on sovitettu yhdessä taiteilijan kanssa alueelle siten, että purettavaa nykyistä väylän pohjaa voidaan hyödyntää teoksen perustusta jatkosuunniteltaessa.

Yleissuunnitelmaluonnoksen ratkaisujen on tarkoitus tuottaa helposti kunnossapidettävää ja kiinnostavaa kaupunkiympäristöä asukkaille ja vierailijoille.

Suunnitelmista tuli yksi kannanotto. Kannanotossa todetaan, että suunnitelma on onnistunut ja sekä väylä että kääntöpaikka ovat todella tarpeelliset. Varsinkin jäteautoilla ja invatakseilla on ollut ongelmia Kaarle Knuutinpojan rantatiellä kääntymisen kanssa.

Kannanoton esitykset eivät koske Kaarle Knuutinpojan rantatien suunnitelma-aluetta. Ne otetaan mielipiteinä huomioon muussa liikenneverkon suunnittelussa. 

Liite 1Katu- ja puistosuunnitelma K 4317 012, 10.4.2014

Liite 2Liikennesuunnitelma L 4317 011, 4.4.2014

Liite 3Kaarle Knuutinpojan rantatien ja Maununtyttärenpuiston osan ympäristön yleissuunnitelmaluonnos, 24.10.2013

Oheismateriaali 1Timo Turkulan kannanotto 25.4.2014

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kaarle Knuutinpojan rantatien katu- ja puistosuunnitelman sekä liikennesuunnitelman piirustuksien K 4317 012, 10.4.2014 ja L 4317 011, 4.4.2014 mukaisesti. Samalla johtokunta päättää hyväksyä Kaarle Knuutinpojan rantatien ja Maununtyttärenpuiston osan yleissuunnitelmaluonnoksen 24.10.2013 alueen jatkosuunnittelun pohjaksi.

Samalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 273
Liite 1:Katu- ja puistosuunnitelma K 4317 012, 10.4.2014
Liite 2:Liikennesuunnitelma L 4317 011, 4.4.2014
Liite 3:Kaarle Knuutinpojan rantatien ja Maununtyttärenpuiston osan ympäristön yleissuunnitelmaluonnos, 24.10.2013