Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta25907.05.20146

3428-2014 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2014 menojen ja tulojen 1. toteutumisennuste

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos tuo johtokunnalle tiedoksi toiminnan ja talouden kehittymisen tammi-maaliskuussa 2014.

Kilajk § 259

Kiinteistöliikelaitos, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 24.4.2014:

Kaupunginvaltuusto on 16.12.2013 § 232 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt, että toimialajohtajat raportoivat omalle lautakunnalleen tai johtokunnalleen toiminnan ja talouden kehittymisestä kuukausittain.

Hallintosäännön 24 §:n mukaan toimialajohtajan tulee raportoida toimialansa toiminnasta ja taloudesta kaupunginjohtajalle sekä huolehtia siitä, että kaupunginjohtajalla on asianmukaista valvontaa varten riittävät tiedot toimialan toiminnasta. Kuukausiraportoinnin tarkoituksena on antaa kaupunginjohtajalle mahdollisimman ajantasaista tietoa kaupungin toiminnan ja talouden kehittymisestä (merkittävimmät toiminnalliset ja taloudelliset tekijät/talousarviopoikkeamat) sekä seurata osavuosikatsausten yhteydessä annettujen ennusteiden toteutumista.

Kuukausiraportointi pitää sisällään talousarvion seurantaraportin (toteutuma), olennaiset toiminnalliset ja talouden muutokset edelliseen vuoteen verrattuna, yleisarvion talousarvion toteutumisesta, työvoiman käytön mittarit sekä investointien ennusteen. Kiinteistöliikelaitos tulee raportoimaan kuukausittain tällä samalla raportilla johtokunnalle toiminnan ja talouden kehittymisestä. Mikäli Kiinteistöliikelaitoksen toiminnassa tapahtuu merkittäviä poikkeamia talousarvion tavoitteisiin nähden, raportoidaan näistä poikkeamista mahdollisimman nopeasti johtokunnalle.

Kuukausiraporttien lisäksi johtokunnan kautta viedään eteenpäin toiminnan ja talouden kehittymisen raportit kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle, joista on määrätty talousarvion noudattamista koskevissa määräyksissä vuodelle 2014. Kaupunginvaltuuston vuodelle 2014 sitoviksi hyväksymien tavoitteiden toteutumisesta sekä toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi tulee raportoida kaksi kertaa vuodessa toiminnan ja talouden seurantaraportilla. Seurantaraportit tehdään heinäkuun lopun tilanteen ja talousarviovuoden lopun tilanteen mukaan.

Talouden ensimmäinen toteutumisennuste laaditaan maaliskuun lopun tilanteen mukaan. Toteutumisennuste koostuu dia-esityksestä, tuloslaskelmaennusteesta, investointien toteutumisennusteesta, rahoituslaskelmaennusteesta ja toimialajohtajan erillisestä katsauksesta. Toinen toteutumisennuste laaditaan samassa yhteydessä heinäkuun lopun toiminnallisten tavoitteiden seurantaraportin kanssa. Syyskuussa annetaan kaupunginhallitukselle kolmas talouden toteutumisen ennuste. Tilikauden 1.1. - 31.12.2014 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tasekirjaan liitettynä.

Talousarviomuutokset

Ensimmäisessä talousennusteessa on otettu huomioon kaupunginhallituksen valtuustolle esittämät toimielinkohtaiset toimintakulujen ja investointimenojen vähennykset. Kaupunginvaltuusto päätti talousarviomuutoksista 7.4.2014 § 39.

Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2014 toimintakulujen määrärahaa vähennettiin 2.788.000 euroa.

Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2014 investointimäärärahoja vähennettiin 3.000.000 euroa.

Investoinnit

Investointimenoiksi ennustetaan 62,5 milj. euroa eli 3,2 milj. euroa talousarviota vähemmän (TA 65,7 milj. euroa). Investointimenot jakautuvat seuraavasti: Infrapalvelut 36,8 milj. euroa, Tilapalvelut 22,0 milj. euroa, maa- ja vesialueiden ostot 3,5 milj. euroa ja aineettomat oikeudet 0,2 milj. euroa.

Investointiohjelman (sidotun kustannusarvion hankkeet ja pienet investoinnit) ennusteen poikkeamat talousarvioon 2014 verrattuna löytyvät oheismateriaali 1:stä.

Yhteenveto

Kiinteistöliikelaitoksen alkuvuoden toiminta on sujunut pääosin suunnitelmien mukaisesti. Kiinteistöliikelaitos ei kuitenkaan näillä näkymin tule täysin saavuttamaan myyntitavoitteita. Myös maankäyttösopimuskorvausten määrä tullee alittamaan budjetoidun.

Vuoden 2014 kiinteän omaisuuden myyntitavoite on 37,9 milj. euroa (tontit 22,5 milj. euroa ja rakennukset 15,4 milj. euroa). Toteutumaksi arvioidaan 34,2 milj. euroa (tontit 18,8 milj. euroa ja rakennukset 15,4 milj. euroa), mutta luku pitää sisällään monta epävarmuustekijää liittyen keskeneräisiin kaavoihin ja kesken oleviin kauppaneuvotteluihin.

Tuloslaskelma sisältää kuluja Hirvensalon koulusta ja Kaupunginteatterista (-31.3.) yht. 0,7 milj. euroa. Syntyneet kustannukset tullaan laskuttamaan myöhemmin perustettavilta yhtiöiltä.

Kiinteistöliikelaitoksen ohjeluvun toteutumaksi ennustetaan 85,3 milj. euroa (TA 88,6 milj. euroa).

Kiinteistöliikelaitoksen menojen ja tulojen 1. toteutumisennuste on tallennettu Dotkuun.  

Oheismateriaali 1Osavuosikatsaus 1 Kiinteistötoimiala

Oheismateriaali 2Tuloslaskelmaennuste 31.12.2014

Oheismateriaali 3Investointien toteutumisennuste, Infrapalvelut (jaetaan kokoukseen osallistuville)

Oheismateriaali 4Investointien toteutumisennuste, Tilapalvelut (jaetaan kokoukseen osallistuville)

Oheismateriaali 5Rahoituslaskelmaennuste 31.12.2014

Oheismateriaali 6Osavuosikatsaus 1 Kiinteistötoimiala Toimialajohtajan katsaus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää merkitä tiedokseen Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2014 menojen ja tulojen 1. toteutumisennusteen 1.1. - 31.12.2014 ja lähettää sen edellen kaupunginhallitukselle merkittäväksi tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus