Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta20209.04.201417

913-2014 (617)

Puistosuunnitelma Mäntymäenaukiolle

Tiivistelmä:

Kaupunkikuvallisesti merkittävän puistomaisen aukion uudistamisen ja peruskorjauksen puistosuunnitelma 1930-luvulta peräisin olevan suunnitelman pohjalta.

Kilajk § 202

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 27.3.2014:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö on laatinut puistosuunnitelman asemakaavan mukaiselle Mäntymäenaukion puistoalueelle.

Puistosuunnitelma käsittää puiston pintojen ja käytävien kunnostuksen sekä istutusten palauttamisen vanhan, 1930- luvulta olevan istutusehdotuksen pohjalta. Lehmusriviä täydennetään yhdellä puuttuvalla puulla ja kahden hiekkakentän väliin sijoittuville nurmialueille perustetaan perennapenkit. Puistokäytäviä on kavennettu siten, että ne palvelevat pelkkää jalankulkua. Pienemmän kenttäalueen toiseen päähän ajan myötä muodostunut poikittainen kulkuyhteys säilytetään, mutta sitä kavennetaan. Nykyinen, puiston länsipäädystä nurmialueen läpi suoraan Toivolankadulle johtava puistokäytävä poistetaan liikenneturvallisuussyistä, koska sen jatkeena ei ole Toivolankadulla jalkakäytävää tai suojatietä Puistoaukiolle sijoitetaan kunnostetut vanhat puistonpenkit, nk. koivunjalkapenkit. Puistossa on pieni kierrätyspiste, jonka sijaintia on tarkistettu. Hankkeen kustannusarvio on 60.000 euroa.

Puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 24.2.-10.3.2014. Asunto-osakeyhtiö Mäntymäenaukio 12 on määräaikaan mennessä jättänyt muistutuksen suunnitelmasta. Muistutus koskee puiston hoitoa ja yksityiskohtia kuten suunnitelmassa esitettyjä penkkejä, keräyspisteen astiavalikoimaa sekä puiston valaistusta.

Vastine:

Suunnitelmassa ei määritetä puiston hoitoon liittyviä kysymyksiä, mutta puiston kunnostamisen jälkeen ylläpito on varautunut puiston ylläpitoluokan nostamista luokasta A3 luokkaan A2.  Suunnitelmassa esitettyjä penkkejä tullaan puhdistamaan hoitoluokan mukaisesti. Penkkejä ei asenneta heti kiinteiksi vaan niiden vaiheille muodostuvaa iltakäyttöä tullaan seuraamaan ja ne voidaan poistaa tarvittaessa. Suunnitelmassa keräyspisteelle varattu tila ei salli pahvi- ja kartonkiastian lisäystä. Tarkoitukseen tarvittavan astian koon tulisi olla vähintään 3.5m3 jotta tyhjennys tapahtuisi jätepisteen ylläpitäjän toimesta. Pienialaiseen puistoon suuret kierrätysastiat eivät sovellu kaupunkikuvallisista syistä.

Mäntymäenaukion katuvalaistusta ollaan uusimassa jolloin katualueen valaistustehokkuus paranee ja myös puistoon saadaan enemmän valoa. Myös puuston toteutettu hoitoleikkaus edistää sekä luonnon- että katuvalon pääsyn puistoon. Valaisimia ei puiston kunnostuksen yhteydessä puistoon asenneta.

Liite 1Puistosuunnitelma W 4089 010, 28.3.2014

Oheismateriaali 1Asunto-osakeyhtiö Mäntymäenaukio 12:n muistutus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Mäntymäenaukion puistosuunnitelman W 4089 010, 28.3.2014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto-osakeyhtiö Mäntymäenaukio 12
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu


Liitteet:

Kilajk § 202
Liite 1:Puistosuunnitelma W 4089 010, 28.3.2014