Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta19509.04.201410

13779-2013 (641)

Alueiden vaihtaminen Jäkärlän ja Tekkalan alueella (os. Koskennurmentie ja Tekkalantie-Auvaistentie)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut vireillä olevan Jäkärlän Kaila asemakaavan toteuttamista edistävästä aluejärjestelystä yksityisen perikunnan kanssa. Perikunnalta Kaupungin omistukseen siirtyisi noin 12,5 ha Tampereen moottoritiehen ja Jäkärlän kaupunginosaan liittyviä alueita ja perikunnalle luovutettaisiin viljelykäytössä olevia alueita yhteensä noin 33 ha Paattistenjoen itäpuolelta (noin 21,5 ha) ja Auvaismäentie-Paattistentie alueelta (noin 11,6 ha). Perikunnalle siirtyvien peltojen hallinta säilyy kaupungilla vuoden 2016 loppuun saakka, mutta kaupungille siirtyvien peltojen hallinta säilyy perikunnalla vain vuoden 2014 loppuun saakka. Vaihtoalueiden arvot vastaavat toisiaan, mutta hallinnanpidätyksen johdosta kaupunki maksaa 34.500 euron kertakorvauksen.

Kilajk § 195

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Ilkka Uusi-Uola 10.3.2014:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut yhdyskuntarakentamista edistävästä omistusjärjestelystä Jäkärlän kaupunginosaan liittyvällä alueella. Suoran oston sijaan neuvottelussa on päädytty aluejärjestelyyn, jossa kaupunki luopuu omistuksestaan alueisiin, joilla ei ole tärkeää merkitystä tulevan yhdyskuntarakentamisen maavarantona.

Kaupungin omistukseen siirtyisi yhtenäinen Jäkärlän kaupunginosan ja Tampereen moottoritien välinen alue (noin 12,5 ha), jonka osalta on vireillä ”Jäkärlä Kaila” asemakaavan laatiminen. Kaupunki luovuttaisi perusmaankäyttöön viljelysmaana kahdessa palstassa olevan kokonaisuuden (noin 33,1 ha).

Kaupungille siirtyvät alueet on arvioitu odotusarvoisena maana samalla alueella vuosina 2011-2012 tehtyjen kauppojen tasoon eli noin 3 €/m2.  Kaupungin luovuttamat peltoalueet on arvioitu Turun pohjoisosissa tehtyjen vuosina 2012-2013 toteutuneiden peltoalueiden kauppojen tasoon eli noin 11.000 €/ha (1,1 €/m2).

Vaihdettavien alueiden arvo puolin ja toisin on 370.000 euroa. Sarkalan perikunnan puolelta sopimuksen toimeenpanon osalta on haluttu varmistaa tuloverolain mukaisen luovutusvoiton verovapauden toteutuminen. Yksityishenkilön tai kuolinpesän kiinteistönmyynti kunnalle on luovutusvoiton verosta vapaa ajalla 1.10.2013-31.12.2014.  

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi kokouksissaan 19.12.2013 § 644 ja 29.1.2014 § 44. Palautuksen perusteissa on kiinnitetty huomiota kaupungin luovutettavaksi tulevien alueiden pellonvuokraajien aseman järjestämiseen siten, että kaupungin tekemien pellonvuokrasopimusten vuokraajat voivat viljellä alueita kaupungin kanssa sovittujen vuokra-aikojen loppuun. Lisäksi on kiinnitetty huomioita Paattistenjoen ylittävään viljelysajoyhteyteen, joka on toteutettu vuokraviljelijän toimesta.

Kiinteistöliikelaitos on käynyt neuvotteluja sekä vaihtosopimuksen osapuolena olevan Sarkalan perikunnan että pellonvuokraajien kanssa. Pellonvuokraajien taholta esitettiin sovitteluratkaisuna, että kaupungin luovuttamien alueiden vuokraukset voitaisiin pitää voimassa 31.12.2016 saakka, jolloin toinen sopimuksista on katkolla muutoinkin. Kaupungille siirtyvän Jäkärlän alueen pellon osalta Kiinteistöliikelaitos on pitänyt tärkeänä, että pohjoisten alueiden infrarakentamisen vaatimien ylijäämämassojen läjittämiselle syntyisi edellytykset mahdollisimman pian, koska Karhulan maankaatopaikan kapasiteetti on käytetty ja Vakiniitun suojavallirakenteiden käyttömahdollisuus täyttyy nopeasti. Ennen Saramäen maa-ainespuiston kaavoituksen ja ympäristöluvan valmistumista on yhdyskuntarakentamisen ylijäämämassojen läjittäminen hoidettava erilaisilla asemakaavojen sisäisillä sijoitusratkaisuilla. Tästä syystä maanvaihtosopimuksessa olevan Sarkalan luovutettavaksi tulevan alueen saaminen kaupungin omistukseen ja hallintaan mahdollisimman nopeasti olisi hyvin tärkeätä. Näillä perusteilla on sovittu, että Sarkalan luovuttamien peltojen hallinta siirtyisi kaupungille jo viljelykauden 2014 jälkeen eli 1.1.2015 alkaen.  

Sarkalan omistaman alueen hankkiminen kaupungille on edellytyksenä myös sille, että mm. Jäkärlän alueen melusuojausta Tampereen valtatietä vastaan tarkoittava valtuustoaloite (kv 10.2.2014 § 24, kaupunginvaltuutettu Timo Nurmio ym.) voitaisiin toteuttaa.  Myös vireillä olevan ”Jäkärlän Kaila” asemakaavan mukaisten tonttien luovutettavuus paranee merkittävästi moottoritien varteen toteutuvan melusuojauksen johdosta.

Vaihdolla toteutetaan myös kaupunginvaltuuston 17.6.2013 § 127 hyväksymää uudistamisohjelmaa, koska kaupungin pohjoisten alueiden perusmaankäytössä olevaa aluetta voidaan käyttää vaihtomaana yhdyskuntarakentamista edistävän alueen hankinnassa. 

Sarkalan perikunnan kanssa käydyssä keskustelussa Sarkalat ovat ilmoittaneet olevansa alkuperäisen neuvottelutuloksen kannalla, mutta haluavansa luopua kuitenkin alkuperäiseen vaihtosopimukseen kirjatusta Paattistenjoen ylityspaikan käyttöoikeudesta. Peltovuokrausten osalta käydyssä tarkennetussa neuvottelussa Sarkalat ilmoittivat, että he kuitenkin voivat hyväksyä järjestelyn, jossa kaupunki vastaa tekemistään peltovuokrauksista vuokraviljelijöihin nähden vuoden 2016 loppuun saakka, ja kyseinen hallinnanpidätys huomioidaan vaihtosopimuksessa siten, että Sarkaloille muodostuva este ko. peltoalan hyödyntämisessä tulee taloudellisesti korvatuksi. Neuvottelussa on päädytty siihen, että vaihdettavien alueiden arvot ovat alkuperäisen neuvottelun mukaisesti puolin ja toisin 370.000 euroa, ja että kahden vuoden hallinnanpidätyksestä kaupunki korvaa Sarkaloille 34.500 euroa maanvaihtosopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Pellonvuokraaja Alitalo on hyväksynyt pellonvuokrauksen takarajan siirron yhtenäiseksi toisen pellonvuokrauksen kanssa eli ajankohtaan 31.12.2016.  Sarkalat ovat hyväksyneet kaupungin luovuttamien alueiden pellonvuokrausten päättymisajaksi 31.12.2016 hallinnanpidätyksen korvaamista vastaan ja Sarkalan luovuttamien alueiden hallinnan siirtymisen kaupungille 1.1.2015 lukien.

Neuvottelujen johdosta on tehty tarvittavat muutokset vaihtosopimuksen sisältöön.

Liite 1Vaihtosopimus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Turun kaupungin ja Artturi ja Irja Sarkalan oikeudenomistajien välisen vaihtosopimuksen liitteenä olevan sopimuksen mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArtturi ja Irma Sarkalan oikeudenomistajat


Liitteet:

Kilajk § 195
Liite 1:Vaihtokirja 853-448-1-7 ja 853-505-12-0