Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta16926.03.201410

3174-2014 (641)

Asuinkerrostalo- ja rivitalotonttien hintavyöhykkeet Turun kaupungissa

Tiivistelmä:

Annetaan Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle selvitys asuinkerrostalo- ja rivitalotonttien hintavyöhykkeistä Turun kaupungissa.

Kilajk § 169

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 17.3.2014:

Kiinteistöliikelaitos luovuttaa vuosittain, joko vuokraamalla tai myymällä, pääasiassa ammattirakentajille asuinkerrostalo- ja rivitalotontteja sekä näihin rinnastettavia erillispientalo-, asuin- sekä liiketilatontteja niin vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon kuin myös valtion tukemaan asuntotuotantoon. Vapaarahoitteiseen tuotantoon menevät tontit luovutetaan joko vuosittaisen avoimen hakukierroksen kautta tai erityisten kohteiden osalta erillisen tontinluovutuskilpailun kautta taikka kumppanuusmenettelyllä etukäteen valittavalle toimijalle. Vuosittaisen avoimen hakukierroksen kautta tarjolla oleviin kohteisiin voi jättää tarjouksen myös valtion tukeman asuntotuotannon tarvetta varten. Tämän lisäksi valtion tukemaan asuntotuotantoon tontteja luovutetaan myös neuvotteluihin perustuen.

Luovutettavien tonttien hinnoittelu määräytyy valtion tukemassa asuntotuotannossa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) vuosittain määrittämien enimmäistonttihintojen perusteella (ARA-hinta-alueet). Vapaarahoitteisessa tuotannossa hinta muodostuu joko markkinaehtoisesti avoimessa menettelyssä tarjottujen hintojen kautta, vähimmäishinnan pääsääntöisesti ollessa ko. alueen ARA-hinta, tai neuvottelumenettelyssä ulkopuolisen arviomiehen antaman lausunnon perusteella määritetyn käyvän hinnan mukaisesti. Yrityksille tontteja luovutettaessa tulee aina huomioida myös EY:n valtiontukisäännökset. Em. luovutusmenettelyt täyttävät asetetut vaatimukset.

Uusien kohteiden lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen vuokrasopimuskannassa on noin 470 kpl muita kuin omakotitonteiksi ulosvuokrattuja asuntotontteja. Vuokrasopimuskanta on sekä vuokranantajan tulonmuodostuksen että vuokramiesten eli asunto-osakeyhtiöiden ja niiden asukkaiden asumiskustannusten kannalta tarkoituksenmukaista pitää vakaana. Vuokrasopimuksen päättyessä kohteelle määritetään uusi vuokra lähtökohtaisesti kohtuullisen käyvän hinnan pohjalta, jollaisena voidaan pääsääntöisesti pitää alueen ARA-hinnan pohjalta määritettyä pääoma-arvoa. Mikäli vuokra nousee yli nelinkertaiseksi entiseen verrattuna, vuokraa voidaan porrastaa alkuvuosille. Kaikkien vuokrasopimusten perusvuokrat sidotaan elinkustannusindeksiin ja vuokrat tarkistetaan vuosittain. Asuinkerrostalo- ja rivitalotonttien vuokrasopimuksia päättyy ja tulee siten jatkettavaksi ja uudistettavaksi lähitulevaisuudessa keskimäärin noin kymmenen sopimusta vuodessa.

Vuokramiehet tiedustelevat säännöllisesti myös mahdollisuutta tontin omaksi lunastamiseen. Omaksi lunastaminen ratkaistaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon mm. alueen tuleva kehittyminen sekä kokonaistaloudellisuus kaupungin kannalta. Omaksi lunastamisessa hinta määritetään käyvän markkinahintatason mukaiseksi ja päätöksen tontin luovuttamisesta tekee Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta.

Newsec Valuation Oy on pitkäaikaisen arviointikokemuksen sekä pohjoismaiden suurimman arviointi- ja analyysitiimin omaava yritys. Turun kaupungilla on yrityksen kanssa sopimus kiinteistöjen arvonmäärityksen konsultointipalvelusta ajalle 1.1.2013 – 31.12.2014. Newsec Valuation Oy on Turun Kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta laatinut vuoden 2013 aikana markkinaperusteisen hintavyöhykekartan asuinkerrostalotonttien ja rivitalotonttien asemakaavoitetuille alueille. Yritys on laatinut tai laatimassa vastaavia hintavyöhykkeitä myös muihin suuriin kaupunkeihin.  Hintavyöhykekartat on laadittu kaupungin sisäiseen käyttöön. Laadinnassa on hyödynnetty niin toteutuneita tonttikauppoja kuin asunto-osakkeiden kauppojen ja rakennusoikeuden neliöhinnan suhdetta. Kartoissa esitetyt hinnat vastaavat joulukuun 2013 markkinatilannetta.

Nyt laadittua hintavyöhykekarttaa käytetään tukena mm. valmisteltaessa tonttien omaksi lunastamisia sekä tontinosien luovutuksia kuin myös maankäyttösopimusneuvotteluissa ja erilaisten kiinteistöanalyysien laadinnassa (esim. laadittu pikaraitiotien kiinteistöanalyysi).

Oheismateriaali 1Asuintonttien hintavyöhykkeet Turun kaupungissa (nähtävillä kokouksessa)

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.