Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta14319.03.201411

2848-2014 (653)

Selvitys johtokunnalle koskien Aurakatu 11 kiinteistöä

Tiivistelmä:

Tuodaan johtokunnalle tiedoksi selvitys koskien Aurakatu 11 kiinteistöä.

Kilajk § 143

Tilapalvelut, rakennuttajainsinööri Esko Eisanen 7.3.2014:

Aurakatu 11:n kiinteistö on rakennettu vuonna 1908 kauppaopistoksi ja asunnoiksi, sen huoneala on 2004 m2, kerroksia on 4 sekä kellari ja IV-konehuone ”ullakkotilassa”. Rakennus on suojeltu kaavassa merkinnällä SR 4 (ylin luokka SR5).

Rakennuksen vesikate (poltettu savitiili) on uusittu vuonna 1992 ja samalla on asennettu myös uusi bituminen aluskate. Vesikatolla olevat peltisiin ”kattolyhtyihin” vuonna 1956 ei ole silloin tehty mitään.

Aurakatu 11:n kiinteistössä on viime vuosien aikana monena vuotena tehty sisäpuolen remontteja ja tilamuutoksia (vanhoja asuntoja muutettu koulukäyttöön) vuodesta 2004 alkaen Puolalanmäen lukiolle uusimalla talotekniikkaa ja pintoja. Talotekniikan osalta vanha painovoimainen ilmanvaihto on muutettu koneelliseksi vuonna 2004 ja IV- konehuoneen paikkaa on muutettu vuonna 2006 ja silloin on käyty läpi pääasiassa 3. kerros.

Samoin rakennuksen sähköt on käytännössä uusittu vuodesta 2004 lähtien kerroksittain, pääkeskus kellarikerroksessa on uusittu vuonna 2004.

Vesi- ja viemärijohdot on uusittu vuodesta 2004 lähtien näiden remonttien yhteydessä.

Kellarikerrokseen on vuonna 2004 rakennettu vanhojen asuntojen varastotiloihin 95 m2 nuorisotila, jossa on toiminut pienten koululaisten iltapäiväkerho.

Työväenopiston muutettua talosta pois vuonna 2008 rakennuksen 4 kerroksen tilat (nämä tilat muutettu ullakkotilasta hyötykäyttöön vuonna 1956 rakentamalla ns. kattolyhdyt mansardikaton ”pystyosalle”) muutettiin Puolalanmäen lukion käyttöön.

1 ja 2 kerroksen tilat saneerattiin vuonna 2009. Remontit on pääsääntöisesti tehty ns. kesäremontteina koulujen loma-aikana. Rakennuksen julkisivuun ei tehty mitään muuta kuin maalaamalla vanhat ikkunat ulkopuolelta vuonna 2006. Rakennuksessa ei ole havaittu mainittavimpia kosteusongelmia, yhden 1. kerroksen luokkahuoneen ulkonurkissa oli havaittavissa maalin ”kupruilua”. Silloin ko. kohdalta kiviverhouksen/rappauksen liittymäkohdan saumat tiivistettiin silikonilla, sisäpuoli kuivatettiin ja korjattiin hengittävillä materiaaleilla.

Iltapäiväkerhon tiloissa on meidän kunnossapidon toimesta korjattu kapillaarisen kosteuden aiheuttamia kosteusongelmia korvaamalla materiaalit ns. hengittäviksi.

Rakennuksessa alkoi ilmetä kosteusongelmia tehtyjen remonttien jälkeen ja ongelmien selvittämiseksi tilattiin tutkimusraportti vuonna 2013 (Sirate Oy). Raportin mukaan sisäilmaongelmia on joka kerroksessa joissakin tiloissa.

Tehdyt ja tulevat toimenpiteet raportin johdosta:

Vanhojen käytöstä poistettujen IV – kanavien lisätiivistäminen on tehty niin, ettei mm. kellarista kulkeudu vuotoilmaa rakennukseen ja näiden varmistaminen savukokeilla

Tilat 116, 117, 208, 305, 406, 410 ja 411 ja iltapäiväkerhon tilat on otettu pois käytöstä.

Em. tilojen alipaineistaminen ja ovi- ym. rakojen teippaukset on tilattu ja tehty syksyllä 2013.

Näiden em. tilojen tiivistystoimenpiteiden tarkistaminen niin, ettei tiloista kulkeudu vuotoilmaa olemassa oleviin tiloihin (paine-ero seuranta).

PAH-näytemittaukset ilmasta on otettu käytössä olevista tiloista, ei raja-arvojen ylityksiä.

Vesikaton vesivuotokohtien korjaamista varten on tehty telineet ja sääsuoja. Vesivuotokohtia on etsitty ja kattolyhtyjen uusimisesta on tehty korjaussuunnitelma (Ins. tsto Auracon Oy) ja 2 kattolyhdyn korjaus on aloitettu.

A-insinöörit Oy:ltä on pyydetty korjaussuunnitelmaa sisä- ja ulkopuolen korjausten tekemiseksi, suunnitelmat eivät vielä ole valmistuneet.

Varsinaiset korjaustyöt sisällä rakennuksessa on tarkoitus tehdä kesällä 2014.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee annetun selvityksen tiedoksi.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Toivarin Puljujärvi-Seilan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti tuotavaksi uudelleen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan käsittelyyn 26.3.2014.

Jakelu

palKiinteistöliikelaitos, tilapalvelujen rakennuttaminen