Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta14519.03.201413

2841-2014 (642)

Luolavuoren vanhainkodin B-siiven ja H-rakennuksen asuntolaosan käyttö kansainvälisten vaihto-oppilaiden majoitukseen edelleen syksyllä 2014 ja keväällä 2015

Tiivistelmä:

Osoitteessa Virvoituksentie 3 (entinen Luolavuoren vanhainkoti) B-siivessä ja H-rakennuksessa on syksystä 2012 asti ollut Turun Yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisille vaihto-oppilaille tarkoitettu asuntola, Retrodorm, jossa on majoitustilaa yhteensä 91 opiskelijalle. A- ja F-siivessä oli Runosmäen vanhainkodin yksikkö Runosmäen vanhainkodin remontin vuoksi joulukuuhun 2013 saakka.

Kilajk § 145

Tilapalvelut, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen ja palvelupäällikkö Kirsi Eronen 11.3.2014:

Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti 9.5.2012 § 90, että Tilaliikelaitokselle myönnetään lupa osoittaa Luolavuoren vanhainkodin B-siiven, ja H-rakennuksen tilat vaihto-oppilaiden käyttöön syksyksi 2012 ja kevääksi 2013. B-siivessä on asuintiloja 81 paikkaa ja H-rakennuksessa 10 paikkaa.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 27.3 2013 § 112 päättänyt, että kyseistä toimintaa jatketaan vielä syksyllä 2013 ja keväällä 2014.

Kohde on kehityskiinteistö, jolle ei ole vielä jatkokäyttöä seuraaviksi vuosiksi.

Rakennuksen A- ja F-siivessä toimi kuitenkin vielä Runosmäen vanhainkodin yksikkö Runosmäen vanhainkodin remontin valmistumiseen asti (joulukuu 2013).

Turun Yliopiston taholta on alkuvuodesta otettu yhteyttä Kiinteistöliikelaitokseen ja tiedusteltu mahdollisuutta jatkaa vielä kansainvälisten vaihto-oppilaiden majoittamista kaudella syksy 2014 - kevät 2015.

Turun Yliopiston kansainvälisen toiminnan näkökulmasta Retrodorm on erittäin tärkeä toimija vaihto-opiskelijoiden asunnontarjoajana useammastakin syystä: Turun Ylioppilaskyläsäätiö on vähentänyt vaihto-opiskelija-asuntoja ja juuri heille tarkoitettuja asuntoja on tarjolla Turussa erittäin niukasti. Opetus- ja kulttuuriministeriön kiintiöt ulkomaalaisten opiskelijoiden suhteen ovat kasvaneet, koska korkeakoulujen kansainvälistäminen on yksi keskeinen tavoite.  Retrodorm on tarjonnut vaihto-opiskelijoille juuri heille hinta-laatusuhteiltaan sopivia asuntoja. Ilman Retrodormia lähes sata Turun yliopiston vaihto-opiskelijaa olisi vuosittain ilman asuntoa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun vaihtoyliopistojen opiskelijavaihtoon tuleville opiskelijoille tarkoitettu asuntola Retrodorm on toiminut kaikin puolin hyvin ja se on saanut paljon positiivista palautetta sekä asukkailta että oppilaitoksilta. Sen yhteisöllisyys on saanut kiitosta kansalaisuudesta riippumatta. Myös yhteistyö vanhainkodin kanssa on toiminut hyvin vuoden 2013 loppuun asti.

Retrodorm on ollut erittäin suosittu asuntola vaihto-oppilaiden keskuudessa. Kaikki asuntolapaikat olivat täynnä syksyllä 2013 ja keväällä 2014 suurin osa paikoista on ollut täynnä. Kesällä 2014 tiloissa tulee olemaan vuokralla yliopisto, joka majoittaa tiloihin kesäkurssilaisia (CIMO:n ohjelma).

Kyseisen toiminnan laajentaminen vanhainkodilta vapautuneeseen A-osaan ei ole tässä vaiheessa taloudellisesti mahdollista, koska toiminnan jatkumisesta pidempiaikaisena ei ole tässä vaiheessa tietoa. Tilojen muuttaminen ko. toimintaan vaatisi isompia investointeja sekä tilojen että kalusteiden osalta kuin B-osan muuttaminen vaati, ja lisäksi on hyvä, että on väistötilaa jonkin verran olemassa vanhustenhuollon paikkojen järjestämiseen, mikäli akuutteja häiriötilanteita tulee.

Kiinteistöliikelaitos saa oppilaitoksilta tiedot hyväksytyistä vaihto-oppilaista ja heille lähetetään tiedot Retrodormista. Retrodormiin haetaan sähköisesti, internet-sivujen kautta. Vaihto-oppilaiden kanssa tehdään vuokrasopimukset huone+wc -tilasta. Kaikki vuokrasopimukset tehdään määräaikaisiksi, opiskelijoiden vaihtokauden mittaisiksi. Kiinteistöliikelaitos allekirjoittaa vuokrasopimukset erikseen jokaisen opiskelijan kanssa.

Vuokrantason tulee olla kohtuullinen ottaen huomioon vuokralaisten avustusrahat, joten kuukausivuokraksi on määritelty nyt 280 euroa, joka on tyypillinen vuokrataso muissakin asuntolakohteissa. Tämä sisältää yhden hengen kalustetun huoneen, veden ja sähkön sekä langattoman internet-yhteyden. Yhteisissä tiloissa on keittiöt, suihkut sekä pyykinpesutilat. Pääomavuokranosuus tästä on 107,16 €/kk. Vuokratuloa kohteesta on arvioitu saatavan vuositasolla 2013 - 2014 noin 170.000 euroa, alv 0 %.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille myönnetään lupa osoittaa Luolavuoren vanhainkodin B-siiven, ja H-rakennuksen tilat vaihto-oppilaiden käyttöön syksyksi 2014 ja kevääksi 2015.

Vaihto-oppilaiden vuokrasopimukset allekirjoittaa tilapalveluiden vuokrauspäällikkö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut