Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta12105.03.20149

2276-2013 (630)

Kunnallissairaalantie väli Uittamontie - Askaistentie (Vähäheikkilä) liikenne- ja katusuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kunnallissairaalantielle välille Uittamontie € Askaistentie on suunniteltu uusi yhdistetty jalankulku- ja pyörätie kadun pohjoisreunalle ja eteläreunan jalkakäytävän levennys. Jalankulku- ja pyörätien myötä joudutaan tekemään muutoksia Kunnallissairaalantien sekä Uittamontien että Askaistentien risteyksiin. Uittamontiellä parannetaan myös linja-autopysäkkejä.

Kilajk § 121

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Laura Pirilä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö on laatinut liikenne- ja katusuunnitelmaehdotukset Kunnallissairaalantielle välille Uittamontie – Askaistentie. Kyseisellä katuvälillä on nykyisessä pyörätieverkostossa katkos. Uuden pyöräyhteyden rakentamista on esitetty Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmassa (käsittely kh:ssa 25.10.2010, § 568).

Uusi yhdistetty jalankulku- ja pyörätie sopii verkollisesti parhaiten kadun pohjoisreunalle. Pyörätien takia Uittamontielle tarvitaan uusi suojatie saarekkeineen ja Askaistentielle jalkakäytävän levitys. Jalkakäytävän levitys Askaistentiellä aiheuttaa myös liittymään muutoksia. Uittamontien nykyisillä linja-autopysäkeillä ongelmana ovat turvaton suojatie pysäkin kohdalla ja seisontatilojen lyhyet pituudet. Pysäkkien ongelmien ja kadulla toteuttavien vesihuoltoverkoston saneeraustöiden vuoksi on perusteltua parantaa samassa yhteydessä molemmat Uittamontien pysäkit. Suunnitelluille pysäkeille mahtuu kaksi linja-autoa yhtä aikaa ja matkustajilla on turvalliset odotustilat ja kulkuyhteydet pysäkeille. Kunnallissairaalantien eteläreunan jalkakäytävä vaihtelee nykyisin leveydeltään ja on kapeimmillaan vain metrin levyinen. Se on suunniteltu levennettäväksi koneellisen kunnossapito edellyttämään 2,35 m leveyteen.

Uittamontien ja Kunnallissairaalantien risteyksessä sijaitsevalla liikehuoneistokiinteistöllä (osoite: Uittamontie 12) ei ole tonttinsa sisällä nykyisin asiakaspysäköintipaikkoja. Uittamontiellä on ollut muutama lyhytaikaisen pysäköinnin paikka. Liikehuoneiston edessä olevalla, katualueeseen kuuluvalla, jalkakäytävällä on ollut luvatonta pysäköintiä välillä runsaasti. Suunnittelun aikana tehdyssä ensimmäisessä luonnoksessa, joka oli keväällä nähtävillä 2013, liikehuoneiston eteen sijoitettiin uusi tonttiliittymä Kunnallissairaalantieltä ja asfaltoitu alue asiakaspysäköintiä varten. Asfalttialue oli lähes kokonaan Kiinteistöliikelaitoksen omistamalla katualueella, minkä käyttäminen yhdessä liikerakennuksen edustalla olevan tontinosan kanssa tontin omaan pysäköintiin edellyttäisi maanvuokrasopimuksen tekemistä ko. katualueen osasta. Suunnitteluprosessin aikana hankeen vastaava rakennuttaja Kiinteistöliikelaitokselta on ollut yhteydessä liikehuoneistokiinteistön isännöitsijään tiedustellakseen, olisiko kiinteistö halukas vuokraamaan rakennuksen edessä olevalta katualueen osan asiakaspaikoikseen. Rakennuttaja sai isännöitsijältä tiedon, että taloyhtiö ei näytä olevan kiinnostunut katualueen vuokrauksesta. Tämän tiedon pohjalta luonnoksessa esitetty asfaltoitu alue on muutettu viheralueeksi ja tonttiliittymä on poistettu, koska riittävää tilaa pysäköintiin yksinomaan tonttialueelta rakennuksen edestä ei löydy. Asfaltoitu alue ja tonttiliittymä on mahdollista rakentaa myöhemmin, mikäli kiinteistö on halukas maanvuokraukseen. Uittamontiellä olevat muutamat lyhytaikaiset pysäköintipaikat poistuvat, koska pysäkki pidennetään kahden linja-auton pysäkiksi.

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 9.12.–23.12.2013. Nähtävillä oloaikana on saapunut kaksi muistutusta. Molemmissa muistutuksissa ollaan oltu huolissaan Uittamontien ja Kunnallissairaalantien kulmassa olevan kiinteistön asiakaspaikkojen poistamisesta. Varke ym. allekirjoittaneet ovat lisäksi kokeneet Kunnallissairaalantielle suunnitellun pysyvän pysäköintikiellon asukkaita häiritseväksi.

Vastaukset muistutuksiin:

Kuten edellä on kerrottu, liikekiinteistön pysäköintimahdollisia on pyritty turvaamaan suunnitteluprosessin aikana. Viitasen muistutuksessaan ehdottama pysäköintikoroke ei ole mahdollinen, koska jalkakäytävä toimii pysäkin odotustilana. Kunnallissairaalantie on luokaltaan kokoojakatu, jolla tulee olla molemmissa ajosuunnissa vapaa ajokaista. Jalkakäytävän leventämisen ja pyörätien toteuttamisen jälkeen ajoradan leveydeksi jää 7,6 m, mikä ei mahdollista kahta ajokaistaa, jos pysäköinti sallitaan. Nykyisin kun ajorata on noin kymmenen metrin levyinen, pysäköinti on ollut mahdollista kesäaikaan. Talviaikaan pysäköinti on kiellettyä nykyisinkin jalkakäytävien koneellisen talvikunnossapidon vaatimusten vuoksi. Varke ym. allekirjoittaneet ovat olleet huolissaan Uittamontien suojatien siirrosta. Uittamontien suojatien siirrolla haetaan linja-automatkustajien turvallisuuden parantamista. Nykyinen suojatie on juuri pysäkin kohdalla suunnitteluohjeiden vastaisesti. Kahden linja-auton ollessa pysäkillä on voinut syntyä vaaratilanteita matkustajan pyrkiessä suojatietä pitkin yli kadun linja-autojen välistä. Uusi suojatien paikka on luontevasti puistokäytävien jatkeena ja suojatiellä on hyvät näkemät kumpaankin suuntaan. Varke ym. allekirjoittaneet ovat muistutuksessaan maininneet palvelulinja P3 pysäkin Kunnallissairaalantiellä. Kyseisen pysäkin sijaintiin ei ole tulossa muutoksia. Varke ym. allekirjoittaneet ovat myös ehdottaneet, että pyöräliikenne tulisi ohjata Talonmäenpuistoon. Tämä on periaatteessa mahdollinen kiertotie pyöräilijöille, mutta tällöin joka tapauksessa täytyy tehdä Uittamontiellä suojatiesaarekkeen siirto sekä Askaistentiellä jalkakäytävien koneellisen talvikunnossapidon edellyttämät levitykset ja liittymämuutokset. Edellä mainitut syyt ja parempi verkollinen yhteys Uittamon suuntaan puoltavat jalankulku- ja pyörätien rakentamista Kunnallissairaalantien varteen.

Poliisin ainoa kommentti koskee sitä, että on rakenteellisin ratkaisuin estettävä jalankulku- ja pyörätien ylittäminen liikehuoneistokiinteistön kohdalla.

Hankkeen kustannusarvio on noin 220 000 euroa. Kustannusarvio sisältää jalankulku ja pyörätien pohjoisreunalla, jalkakäytävän leventämisen eteläreunalla, reunatukimuutokset Askaistentien liittymässä, Uittamontien uudet järjestelyt (suojatiesaarekkeet ja pysäkkien siirrot) ja uudet päällysteet Kunnallissairaalantiellä ja Uittamontiellä suunnitelmassa esitetyllä alueella. Askaistentiellä päällystetään vain tarpeelliset ajoradan levennykset.

Liite 1Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelma L4048 060, 29.11.2013

Liite 2Kunnallissairaalantien katusuunnitelma K4048 063, 15.1.2014

Oheismateriaali 1Seppo Varken, Ann-Mari Veneskosken ym. allekirjoittaneiden muistutus

Oheismateriaali 2Tomi Viitasen muistutus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelman L4048 060 ja katusuunnitelman K4048 063.

PäätösAsia pantiin pöydälle Aholaisen Kosken kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kilajk § 121
Liite 1:Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelma L4048 060
Liite 2:Kunnallissairaalantien katusuunnitelma K4048 063