Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta11805.03.20146

15280-2008 (613, 627)

III kaupunginosan "Turunmaan sairaala" asemakaavaehdotuksen 14/2009 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Vuorikatu 8b)

Tiivistelmä:

III kaupunginosan kortteliin 10 laaditun asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta kaupunki ja tontin I-10-10 omistajat Veli-Pekka Heljander, Kaarina Heljander, Antti Heljander sekä Arto Heljander allekirjoittavat maankäyttösopimuksen, jolla tontinomistajat sitoutuvat osallistumaan asemakaavanmuutoksen seurauksena alueella muodostuviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Kilajk § 118

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 19.2.2014 :

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 17.12.2013 § 389 ”Turunmaan sairaala” asemakaavaehdotuksen 14/2009 esitettäväksi kaupunginhallitukselle. Asemakaavanmuutosehdotuksessa osoitetaan laajennusmahdollisuus Turunmaan sairaalalle ja uusi asuinkerrostalojen rakennusala tontille III-10-10.

Asemakaavanmuutos käynnistettiin Kaskia Fab KOy:n ja tontin III-3-10 omistajien aloitteesta.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan tontille III-10-10 uusi rakennusala 8-kerroksiselle asuinrakennukselle, joten asemakaavanmuutoksen seurauksena tulee kiinteistönomistajalle taloudellista hyötyä.

Turunmaan sairaalan tontin osalla ei tapahdu sellaista arvonnousua, joka edellyttäisi maankäyttösopimuksen laatimista kaupungin ja maanomistajan välillä.

Kaupunki on tehnyt viime vuosina ja tulee tulevaisuudessa tekemään III kaupunginosassa ja sen läheisyydessä liikenne – ja kunnallistekniikaninvestointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista tontille III-10-10.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä asuinkerrostalojen rakennusoikeuden arvona 400 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään hintaa asunto- ja liiketonttien osalta vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Edellä esitetyllä arvolla ja esitetuin periaattein tontin III-10-10 sopimuskorvaukseksi tulee 140.000 euroa, joka erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun tontilla aloitetaan uudisrakentaminen. Korvaukselle lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Tontin III-10-10 omistajat ovat ilmoittaneet omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan III kaupunginosan korttelin 10 tonttia 10 koskevan maankäyttösopimuksen oheisen liitteen mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHeljander Antti
aoHeljander Arto
aoHeljander Kaarina
aoHeljander Veli-Pekka


Liitteet:

Kilajk § 118
Liite 1:Maankäyttösopimus