Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta12205.03.201410

10814-2013 (630)

Kärsämäen kartanon asemakaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelma

Tiivistelmä:

Kärsämäen kartanon uuden asemakaava-alueen viheralueista on laadittu yleissuunnitelma. Tavoitteena on kehittää alueen viheralueita palvelemaan lisääntyvää asukasmäärää. Suunnittelun painopiste on Kärsämäen kartanopuistossa, josta tehdään viihtyisä oleskelualue ja tuodaan samalla esille sen historiallisia piirteitä. Hellaksenpuiston, Hiidenpaltan, Hankaruksen ja Prykinraiteenpuiston käytettävyyttä parannetaan lähinnä kasvillisuutta hoitamalla ja kulkuyhteyksiä parantamalla.

Kilajk § 122

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, maisemasuunnittelija Johanna Salmela

Suunnittelualue sijaitsee Kärsämäentien, Turku-Tampere -radan, Leaf -areenan ja Hiidenvartin teollisuusalueen välissä. Alue käsittää viisi puistoa: Kärsämäen kartanopuiston, Hankaruksen, Hellaksenpuiston, Hiidenpaltan ja Prykinraiteenpuiston. Puistoista toiseen liikkuminen on mahdollista kevyenliikenteen verkostoa pitkin. Yhteydet pohjoisessa olevalle Munttismäen asuinalueelle ja sen puistoihin ovat myös hyvät.

Kärsämäen kartanon itäpuolella sijaitseva kartanopuisto on alueen keskeinen puisto, jolla on myös historiallisia arvoja. Prykinraiteenpuisto, Hellaksenpuisto, Hankarus ja Hiidenpaltta ovat luonteeltaan luonnonmukaisempia puistoalueita, jotka toimivat muun muassa suojaviheralueina ja osana kevyenliikenteen verkostoa.

Yleissuunnitelman arvioidut rakennuskustannukset ovat 420.000 euroa, joista 340.000 euroa on Kartanon puistoon kohdistuvia rakennuskustannuksia. Lisäksi rakennustoimenpiteiden toteuttaminen edellyttää arkeologisia tutkimuksia, joiden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu viheralueiden osalta noin 40.000 euroa, joista runsas puolet kohdistuu Kartanon puiston tutkimuksiin.

Nähtävilläolo ja muistutukset:

Viheralueiden yleissuunnitelma on ollut nähtävillä 18.11.–2.12.2013.

Anja Mäki-Laurila on tehnyt muistutuksen koskien Heikki Huhtamäenpolulta Kärsämäen kartanopuistoon vievää yhteyttä / polkua. Muistutuksessa ehdotetaan polun poistamista suunnitelmasta, koska sen katsotaan heikentävän Hankaruksen luontoarvoja, turmelevan kasvillisuutta ja aiheuttavan vaaratilanteita puistossa liikkujille. Lisäksi katsotaan että Hankarukseen suunnitellut istutukset ovat vaikea toteuttaa ja ristiriidassa suunnittelun tavoitteiden kanssa.

Vastaus muistutukseen:

Suunnitelman nähtävillä olon jälkeisessä jatkosuunnittelussa todettiin, että Hankarus on liian jyrkkärinteinen edes nähtävillä suunnitelman mukaisille kapeiden ja kevytrakenteisten polkujen toteuttamiselle. Tämän vuoksi hyväksyttäväksi esitettävästä suunnitelmasta on poistettu muistutuksen kohteena ollut polku. Lisäksi on poistettu jyrkkään maastokohtaan nähtävillä olleessa suunnitelmassa esitetty polku Kärsämäentieltä Kärsämäen kartanonpuistoon. Hyväksyttäväksi esitettävässä suunnitelmassa Hankarukseen kohdistetaan vain kevyitä hoidollisia toimenpiteitä.

Nähtävillä olon jälkeen suunnitelmaan tehdyt muutokset eivät muuta alueen käytön periaatteita siinä määrin, että suunnitelma tulisi asettaa uudelleen nähtäväksi.

Liite 1Kärsämäen kartanon kaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelma W 3448 001

Oheismateriaali 1Anja Mäki-Laurilan muistutus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kärsämäen kartanon asemakaava-alueen puistojen yleissuunnitelman W 3448 001, pvm 31.1.2014.

Lisäksi johtokunta päättää hyväksyä esittelytekstissä esitetyn vastauksen suunnitelmaa koskeneeseen muistutukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 122
Liite 1:Kärsämäen kartanon kaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelma W 3448 001