Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta8526.02.20144

9291-2013 (065, 653, 021)

Hankintaoikaisuvaatimus Katedralskolanin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelun hankinnasta (liittyy EU-kynnysarvon ylittävään hankintaan)

Tiivistelmä: -

Kilajk § 85

Konsernihallinto, lakimies Pauliina Ahlas 17.2.2014:

Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut julkaisi 9.11.2013 hankintailmoituksen Katedralskolanin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa. Lisäksi tarjouspyyntö lähetettiin 23 suunnittelutoimistolle. Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Määräaikaan mennessä saatiin kahdeksan tarjousta. Tilapalvelujen johtaja on päätöspöytäkirjallaan 21.1.2014 § 5 päättänyt, että CC-M Arkkitehdit Oy:n tarjous tulee hylätä, koska se ei täyttänyt valintakriteereitä vaaditun vähintään SR-3-luokan 1000 m2 referenssikohteen osalta, ja että Katedralskolanin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelu hankitaan Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:ltä.

CC-M Arkkitehdit Oy on tehnyt asiassa 22.1.2014 päivätyn oikaisuvaatimuksen, jossa yhtiö pyytää oikaisua hylätyn referenssin osalta. Yhtiön referenssinä käyttämä Villa Marjaniemi on suojeluluokkaa SR-5 ja puutarhurin asunto SR-3. Oikaisuvaatimuksen mukaan nämä kaksi rakennusta muodostavat kokonaisuuden samassa pihayhteisössä ja siksi ne on laskettu yhteen, jolloin yhteenlaskettu pinta-ala täyttää vaaditun minimimäärän.

Hankintaoikaisuvaatimuksesta on ilmoitettu tarjoajille sähköpostitse 5.2.2014.

Hankintaoikaisua käsiteltäessä on ilmennyt, että asiassa on tarpeen tehdä hankintayksikön omasta aloitteesta vireille tullut hankintaoikaisu. Tarjouspyynnön liitteenä olleessa suunnitteluohjelmassa on todettu seuraavaa: ”Arkkitehtisuunnittelijalta (pääsuunnittelija) edellytetään kokemusta arkkitehtisuunnittelijana (pääsuunnittelijana) suojellun rakennuksen, vähintään SR-3 luokka ja laajuus 1000 m2, peruskorjauksen suunnittelusta.” Lisäksi suunnitteluohjelmassa edellytetään seuraavaa: ”Jokaisella vastaavalla suunnittelijalla tulee olla nimetty pätevä varahenkilö. Myös varahenkilön tulee täyttää minimivaatimukset kokemuksen, pätevyyden ja referenssin osalta.” Tarjouksia vertailtaessa tämä vaatimus on jäänyt huomioimatta hankintayksikön virheeksi luettavasta syystä.

CC-M Arkkitehdit Oy esittää pääsuunnittelijan varahenkilön referenssiksi samaa kohdetta (Villa Marjaniemi), kuin mikä on esitetty pääsuunnittelijan referenssinä. Käytännössä tämä ei ole mahdollista, sillä kussakin kohteessa voi olla vain yksi pääsuunnittelija. CC-M Arkkitehdit Oy:n esittämä varahenkilö on toiminut Villa Marjaniemen peruskorjauksen pääsuunnittelijan varahenkilönä. CC-M Arkkitehdit Oy:n tarjous ei siis täytä tarjouspyyntöasiakirjojen vaatimuksia. CC-M Arkkitehdit Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on näin ollen hylättävä, sillä CC-M Arkkitehdit Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Myöskään valituksi tulleen Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:n esittämällä varahenkilöllä ei ollut esittää tarjouspyynnön mukaista referenssiä. Myös Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:n tarjous on näin ollen tarjouspyynnön vastainen.

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen ( hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen. Päätöksen tai ratkaisun korjaaminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.

Näin ollen hankintayksikön tulisi kumota tilapalvelujen johtajan 21.1.2014 § 5 tekemä hankintapäätös ja ratkaista asia uudelleen. Hankintayksikön tulisi hylätä CC-M Arkkitehdit Oy:n ja Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:n tarjoukset tarjouspyynnön vastaisina, ja valita Katedralskolanin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijaksi hinnaltaan edullisimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen on tehneen Arkkitehtitoimisto C-Co Oy:n.

Kun hankintapäätös on kumottu hankintayksikön omasta aloitteesta ja asia ratkaistu uudelleen, CC-M Arkkitehdit Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksella ei ole enää merkitystä asian ratkaisun kannalta. Näin ollen hankintaoikaisuvaatimus voitaneen hylätä.

Oheismateriaali 1Hankintaoikaisuvaatimus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- kumota tilapalvelujen johtajan päätöspöytäkirjan 21.1.2014 § 5 hankintayksikön omasta aloitteesta vireille tulleena hankintaoikaisuna, ja ratkaista asian uudelleen;

- hylätä CC-M Arkkitehdit Oy:n sekä Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:n tarjoukset tarjouspyynnön vastaisina esittelytekstissä mainituin perustein, ja valita Katedralskolanin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijaksi halvimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen tehneen Arkkitehtitoimisto C&Co Oy:n;

- hylätä CC-M Arkkitehdit Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen esittelytekstissä mainituin perustein; sekä

- oikeuttaa tilapalvelujen johtajan allekirjoittamaan hankintasopimuksen; ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Harjanne ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoArkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila
aoArkkitehtitoimisto C & Co Oy
aoCC-M Arkkitehdit Oy
tiedmuut tarjoajat