Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta6805.02.20147

1602-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus 20/2012 "Puutarhakatu 41" VIII (08) kaupunginosaan, (os. Puutarhakatu 41)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen lausunto tontin VIII-23-3 asemakaavanmuutoksesta.

Kilajk § 68

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 23.1.2014:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien Puutarhakatu 41 (20/2012) asemakaavanmuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena mahdollistaa täydennysrakentaminen korttelissa VIII-23 ympäristöön sopivalla tavalla.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa kaupungin omistamalla tontilla VIII-23-6 (osoite Puutarhakatu 41) oleva puutarhakadun suuntainen asuintalo säilytetään, palanut puutalo korvataan uudisrakennuksella ja pihapiiriä täydennetään 450 k-m2:n suuruisella uudisrakennusalalla. TeliaSonera Oyj:n omistamalle tontille VIII-23-3 (osoite Rauhankatu 38) osoitetaan asuinkerrostalojen ja rivitalojen rakennusalat, joilla on rakennusoikeutta 3400 k-m2. Uudisrakennukset tulevat noudattamaan Port Arthurin alueen mittasuhteita.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

TeliaSonera Oyj omistaman tontin VIII-23-3 osalle tulee huomattavaa arvonnousua, joten tontinomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja osallistuu keskustan alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan jalankululle ja pyöräilylle varattu alue Hansapuistoon. Kiinteistöliikelaitos esittää, että kulkuyhteysvarauksen sijainti tarkistetaan olemassa olevan valaistun pyörätien kohdalle.

Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialueen (AKR) määräyksen mukaan kortteliin saa sijoittaa palvelu- ja / tai ikäihmisten asuntoja sekä niihin liittyviä aputiloja. Kiinteistöliikelaitos esittää, että määräyksestä poistetaan määrite- sanat ”ja / tai ikäihmisten”, koska palveluasunnot määrite sisältää myös ikäihmiset.   

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö