Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta2515.01.20141

11300-2013 (653)

Oikaisuvaatimus Wäinö Aaltosen museon ilmanvaihdon kosteudenpoistoa koskevassa hankinnassa

Tiivistelmä: -

Kilajk § 25

Konsernihallinto, lakimies Pauliina Ahlas 9.1.2014

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut on pyytänyt 7.10.2013 tarjouksia Wäinö Aaltosen museon ilmanvaihdon peruskorjauksen urakasta. Määräaikaan mennessä tarjoukset saatiin Caverion Suomi Oy:ltä sekä Calto Oy:ltä. Lemminkäinen Oy ja Are Oy eivät antaneet tarjousta.

Tilapalvelujen johtaja on päätöspöytäkirjallaan 5.11.2013 § 82 päättänyt hylätä halvimman tarjouksen antaneen Calto Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena. Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjouksen tulee olla voimassa kolme kuukautta tarjouksen viimeisestä jättöpäivästä lukien. Calto Oy:n tarjous oli voimassa kaksi kuukautta tarjouksen viimeisestä jättöpäivästä lukien.

Calto Oy on 22.11.2013 tehnyt oikaisuvaatimuksen, jossa se vaatii, että tilapalvelujen johtajan päätöspöytäkirjan 5.11.2013 § 82 kohdalla tehty päätös kumotaan ja keskeytetään kaikilta osin sen täytäntöönpanoon liittyvät toimenpiteet, ja palautetaan asia takaisin valmisteluun. Vaatimuksen perusteluna Calto Oy esittää, että sen jättämässä tarjouksessa on kirjoitusvirhe, ja että Calto Oy:n tarjous on voimassa kolme kuukautta, eikä kaksi kuukautta kuten tarjouksessa oli mainittu.

Calto Oy on 18.12.2013 vahvistanut, että kysymyksessä on sekä hankintalain 80 §:n mukainen kuntalain 89 §:n mukainen oikaisuvaatimus.

Caverion Oy on antanut oikaisuvaatimuksesta 7.1.2013 päivätyn lausunnon, jossa se katsoo, että Calto Oy:n oikaisuvaatimus tulisi hylätä. Perustelunaan Caverion Oy toteaa, että, että Kiinteistöliikelaitos on toiminut voimassa olevien oikeusohjeiden edellyttämällä tavalla hylätessään Calto Oy:n tarjouksen ja, että myös hankintalain mukaisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa tulee noudattaa osapuolia syrjimätöntä, tasapuolista ja avointa menettelyä. Tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen hylkäämättä jättäminen olisi Caverion Oy:n mukaan merkinnyt tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun vaatimuksen vastaista menettelyä.

Oikeudellista arviointia

Kysymyksessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta, johon ei sovelleta hankintalakia. Hankintalain 83 §:n mukaan hankintaoikaisua sovelletaan kuitenkin myös sellaisen hankintayksikön päätöksen tai muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun korjaamiseen, johon ei muutoin sovelleta hankintalakia. Tällaisen hankintaoikaisun johdosta tehtävään päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta markkinaoikeudelta.

Kaupunki on tarjouspyynnössään edellyttänyt, että tarjousten tulee olla voimassa kolme kuukautta tarjousten viimeisestä jättöpäivästä lukien. Tarjouspyynnössä todetaan edelleen, että tarjous hylätään, jos tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt vaatimukset eivät täyty tai jos tarjous ei muilta osin vastaa tarjouspyyntöä.

Calto Oy on tarjouksessaan ilmoittanut, että tarjous on voimassa 25.12.2013 saakka, eli kaksi kuukautta tarjouksen viimeisestä jättöpäivästä lukien. Calto Oy:n tarjous on näin ollen ollut tarjouspyynnön vastainen.

Hankintalakia koskevan oikeuskäytännön mukaan tarjoaja vastaa tarjouksensa tarjouspyynnön mukaisuudesta. Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu edellyttää, että yhdellekään tarjoajalle ei anneta mahdollisuutta parantaa tarjoustaan tarjousten jättämiselle varatun määräajan jälkeen. Tarjouksen parantamisena on pidetty myös tarjouksen voimassaoloajan pidentämistä.

Päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Päätökset tehnyt viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole muutoinkaan lainvastainen, eikä muutakaan syytä päätöksen kumoamiseen ole.

Näin ollen kaupungilla on ollut oikeus hylätä Calto Oy:n tarjous tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Caverion Suomi Oy:n lausunto

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hylätä Calto Oy:n oikaisuvaatimuksen esittelytekstissä mainituin perustein;

- että Calto Oy:n vaatimus hankintaoikaisun tekemiseksi ei anna aihetta muuttaa tai kumota tilapalvelujen johtajan 5.11.2013 § 82 kohdalla tekemää päätöstä; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoCalto Oy
tiedCaverion Oy