Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta1615.01.201416

160-2014 (642)

Orikedon palvelukeskuksen tiloja koskevan vuokrasopimuksen hyväksyminen valtuuston päätöksen mukaisesti

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston 1.10.2012 päätöksen mukaisesti on valmisteltu Orikedon palvelukeskuksen tilojen määräaikainen vuokrasopimus hyvinvointitoimialan erityisasumisen käyttöön.

Kilajk § 16

Tilapalvelut, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen ja konsernihallinto lakimies Pauliina Ahlas 7.1.2014:

Turun kaupungin päihde- ja mielenterveysohjelman tavoitteiden mukainen palveluohjausta ja hoitoketjujen toimivuutta parantava asumispalveluiden kokonaisuus voidaan toteuttaa Orikedolle, Niuskalan hoitokodin nykyiselle tontille. Orikedolle pystytään kokoamaan päihdehuollon asumispalveluiden keskus ja tällöin tarkoituksenmukaista olisi keskittää samalle tontille Paattisten huoltokoti Tortinmäestä, Niuskalan hoitokoti sekä Liekakadun tukiasunnot sekä tukiasuntoihin liittyvät tukipalvelut.

Tilakeskus selvitti 2012 hankkeen toteutusmuotoja ja sen mukaan tarkoituksen mukaisinta on toteuttaa hanke yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n kanssa. TVT Asunnot Oy:llä on hyvä vuokra-asumisen tuntemus ja sen kanssa toimittaessa hankkeeseen saadaan ns. arvonlisäverohyöty ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta korkotukilaina, eli ns. ARA-rahoitus.

TVT Asunnot Oy on hakenut Orikedon palvelukeskus -hankkeeseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta rahoitusta. ARA tukee mm. erityisryhmien asunto-olojen parantamista, valvoo ja ohjaa yleishyödyllisiä asuntoyhteisöjä siten, että hyvä taloudenpito ja valtiontuen kohdentuminen asukkaille toteutuu.

Turun Palvelutilat Oy on Orikedon palvelukeskuksen osalta saanut ARA:lta osapäätöksen investointiavustuksesta ja korkotuesta erityisryhmien asunto-olojen parantamiseksi uudisrakennettavia vuokra-asuntoja varten. Turun Palvelutilat on TVT Asunnot Oy:n perustama yhtiö, joka toimii kohteessa vuokranantajana.

Turun kaupunginvaltuusto on 1.10.2012 § 197 päättänyt hyväksyä Orikedon palvelukeskuksen toimintamallin ja hankesuunnitelman, ja periaatepäätöksenä Orikedon palvelukeskushankkeen toteuttamismallin. Arvonlisäverottomuus sekä investointiavustus ja ARA:lta saatava korkotuki ovat suunnitellun hankkeen toteuttamisen edellytyksenä.

Turun Palvelutilat Oy on hakeutunut kiinteistövuokrauksen osalta arvonlisäverovelvolliseksi.

TVT Asunnot Oy:n esityksen mukaan vuokrakohteen kokonaisvuosivuokra on 508.919,40 euroa, alv 0 %, vuokrataso määritelty 4/2012. Koska vuokran määrä oli jo ollut selvillä jo valtuustossa, ei vuokrasopimukseen ole voitu sisällyttää myöskään uusia komponentteja, jotka olisivat vaikuttaneet vuokran määrään.

Vuokratasoon on tehty indeksikorjaus tasoon 10/2013, joten vuosivuokravuokrataso on tällä hetkellä 518.079 euroa, alv 0 %.

Vuokranmaksukausi on yksi (1) kalenterikuukausi. Vuokranmaksuvelvoite alkaa, kun vuokrattavien tilojen hallinta on luovutettu vuokralaiselle, ei kuitenkaan aikaisemmin kuin vuokra-ajan alkuajankohtana 1.8.2015. Turun palvelutilat Oy, eli rakennuksen tuleva omistaja on ilmoittanut tilojen rakennustöiden olevan valmiita 1.8.2015.

Vuokrasopimus on voimassa määräaikaisena 25 vuotta, alkaen aikaisintaan 1.8.2015.

Kokonaisvuokra on ns. bruttovuokra. Vuokralainen ei maksa vuokranantajalle muita maksuja tilan käytöstä. Kokonaisvuokra ei kuitenkaan sisällä vuokralaisen yksinomaisessa käytössä olevien tilojen siivousta eikä vuokralaisen käyttösähkön ja käyttöveden kustannuksia. Erilliskorvauksena maksetaan siis omistajalle tai suoraan sähköyhtiölle käyttösähkö ja käyttövesi kulutuksen mukaan. Siivous peritään sisäisen vuokran yhteydessä.

Vuokrankorotus on nyt sidottu elinkustannusindeksiin. Vuokraa tarkistetaan kerran vuodessa 1.1. lukien elinkustannusindeksin muutoksia vastaavasti. Tarkistettua vuokraa maksetaan vuosittain tammikuun alusta alkaen.

Vuokrasopimuksen liitteet ovat nähtävänä kokouksessa.

Liite 1ARA:n päätös

Liite 2Vuokrasopimusluonnos 7.1.2013

Toimialajohtaja Jouko Turto:

Ehdotus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti:

- vuokrata Turun Palvelutilat Oy:ltä 3 209 m2:n suuruiset palvelukeskustilat oheistiloineen, osoitteesta Liekakatu 5, vuokrataso (10/2013) 518.079 euroa, alv 0 %, vuosivuokralla aikaisintaan 1.8.2015;

- että muutoin käytetään liitteen 2 mukaisia vuokrasopimuksen ehtoja;

- että Kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan vuokrasopimus ja tekemään sopimukseen tarvittaessa pieniä teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä; sekä

- että sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan allekirjoittaa vasta, kun tämä päätös on tullut lainvoimaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Nurmio ja Eklund ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoTurun Palvelutilat Oy


Liitteet:

Kilajk § 16
Liite 1:ARA:n päätös
Liite 2:Vuokrasopimusluonnos