Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta | 318 | 19.06.2013 | 22 |
7000-2012 (652)
Työkeskuksen korjaustyön (Pansiontie 56, vuokrahanke) kustannusarvion ylittyminen
Tiivistelmä:
Pansion työkeskuksen (muuttoremontti Pansiontie 56) korjaustöiden hinta on osoittautunut tavoitehintaa huomattavasti korkeammaksi. Etenkin Puutyöhallin kustannukset ovat arvioitua suuremmat johtuen työn kuluessa esiin tulleista viranomaisvaatimuksista hallin paloturvallisuuden suhteen. Hanke on valtuuston päättämä investointinimike, joten kustannusarvion korotusesitys on vietävä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.
Kilajk § 318
Tilapalvelut, rakennuttajainsinööri Anne Antola 11.6.2013:
Työkeskuksen muuttoremontin hinta Pansiontie 56 vuokratiloihin arvioitiin syksyllä 2011 tavoitehintalaskennalla. Korjaustarpeet arvioitiin tilojen silmämääräisen tarkastelun ja nykytoiminnan perusteella. Tuolloin kohteen kustannusarvioksi hankesuunnitelmaan kirjattiin 1.400.000 euroa (alv 0%). Toimistotiloissa (Ankkuri, Kettinki ja Hilton) työt olivat lähinnä maalaus- ja sähkötöitä sekä pieniä tilamuutoksia. Niiden osalta ei kovin suuria yllätyksiä myöskään toteutusvaiheessa ilmennyt ja tilojen kosteusvauriokorjaukset, keittiöremontin ja inva-wc lisäykset toteutti sopimuksen mukaan vuokranantaja.
Kohde on alun perin rakennettu yhdelle toimijalle ja lähtötietojen hankkiminen suunnittelun pohjatiedoiksi oli osin todella hankalaa. Tilojen erottaminen teknisesti omaksi kokonaisuudekseen alueen muista tuotantotiloista tehtiin siten, että esimerkiksi sähkön- ja veden kulutus voidaan mitata kaupungin vuokraamien tilojen osalta. Hallien osalta se oli haastavampaa, koska tiloja on aikanaan erotettu toisistaan tekemällä kevyitä väliseiniä aina tarpeen mukaan ja sähköreitit ym. kulkevat hallista toiseen alkuperäisten tilajakojen mukaisesti. Muun muassa sähkökeskuksia jouduttiin uusimaan/lisäämään huomattava määrä.
Lähtötietojen hankkiminen jouduttiin tekemään omistajan arkistoista löytyvien piirustusten lisäksi käytännön selvitystöinä halleissa ja suunnittelua tehtiin kokoajan rinnan rakentamisen kanssa osin myös viranomaismääräysten tarkentumisen vuoksi. Tämä oli erittäin aikaavievää ja osin myös hankalaa.
Työtä ei voitu tästä johtuen ennakkoon kaavaillusti kilpailuttaa urakoina, vaan ainoaksi mahdolliseksi tavaksi toteuttaa työt jäi teettää työt tuntitöinä vuosisopimusliikkeillä. Rakennustekniset ja putkityöt teki Turun Seudun Rakennustekniikka, IV-työt M-Ventti Oy ja sähkötyöt Rannikkoseudun Asennus Oy.
Purunpoisto, palosammutus ja automaatiotyöt kilpailutettiin erikseen. Tiloissa jouduttiin myös liittymään omistajan hallinnoimiin paloilmoitinjärjestelmiin, jossa työn suorittajan tuli olla heidän paloilmoitinjärjestelmäänsä ylläpitävä sähköliike.
Alkuperäisen aikataulun mukaan piti koko työkeskuksen olla muuttanut tiloihin lokakuussa 2012. Työtä päästiin hallien osalta kuitenkin vasta aloittamaan kunnolla tuolloin johtuen suunnittelun vaativuudesta ja siitä, että puutyöhalli vapautui ennakkotiedoista poiketen vasta elokuussa 2012 edelliseltä käyttäjältä. Hankesuunnitelman aikataulu perustui tietoon siitä, että tilat kaikilta osiltaan kokonaan tyhjät vuodenvaihteessa 2011. Näin ei siis ollut.
Heinäkuussa 2012 osassa jo miltei muuttovalmiita tiloja alihankinta-kokoonpano-osaston tiloissa sekä sosiaalitiloissa havaittiin omistajan suorittamissa, vuokrasopimuksen mukaisissa mittauksissa poikkeavia kosteusarvoja, joiden korjaustöistä vastasi vuokranantaja. Työt kuitenkin estivät tiloihin muuton ja hidastuttivat osin kaupungin teettämien töiden tekemistä. Töiden venyminen aiheutti lisäkuluja kun tekijät joutuivat odottelemaan tiloihin uudelleenpääsyä.
Hallien osalta suunnittelun edetessä tuli ilmi, että puutyöhallin palo-osastointi ei vastannut määräyksiä toiminnan muuttuessa metallityöstä puutyötoimintaan. Viranomaisvaatimukset hallin väliseinien ja vesikaton palosuojausten osalta nostivat kustannuksia huomattavasti lasketusta. Atex-luokiteltujen konehuonetilojen rakentamisessa oli myös ongelmia, kun koneita jouduttiin viranomaisvaatimusten vuoksi sijoittelemaan uudelleen ja tekemään vielä lisätiloja koneita varten. Purunpoistojärjestelmän hankinnassa oli hankaluuksia ja hankinnasta tehtiin oikaisuvaatimus, jossa esitettyjen väitteiden selvittäminen ja sen seurauksena hankinnan lainvoimaisuuden viivästyminen ja toteutuksen alkaminen vei aikaa. Kyseinen valitus ei kuitenkaan edennyt markkinaoikeuteen ja hankinta saatiin tehtyä lopulta vasta kolmen eri käsittelyvaiheen jälkeen. Ilman purunpoistojärjestelmää ei puuhallissa voinut toimia.
Aikataulupainetta töiden jatkamiseen kustannusylityksestä huolimatta aiheutti Turun Seudun Työttömien toimitilatilanne. Yhdistyksen jouduttua jättämään Sepänkadun tilansa alkusyksystä 2012, he muuttivat toimintaansa Työkeskuksen silloin vapautuneisiin tiloihin Kanslerintielle. Hallien remontin pitkittyessä on TST:n toimintaa kuitenkin jouduttu osin supistamaan loppujen tilojen vapautumista odotellessa. Töitä ei siksi hallien osalta keskeytetty, vaikka kustannusylityspaine vuoden vaihteessa oli selvä.
Työt valmistuivat kaikilta osin 31.5.2013 ja loppulaskut töistä ovat tulossa. Tämänhetkinen loppusumma hankkeen hinnaksi näyttää olevan tulevat laskut huomioiden 2.500.000 euroa (alv 0%). Vielä kesken ovat neuvottelut vuokranantajan kanssa siitä, kumman osapuolen tulee korjata Puutyöhallin katto paloviranomaisten vaatimalla tavalla paloturvallisemmaksi. Kyseisen korjaustyön kustannusarvio on noin 60.000 euroa (alv 0%) . Mikäli kustannus jää kaupungin teetettäväksi on kohteen kokonaishinta 2.560.000 euroa (alv 0%).
Toimialajohtaja Jouko Turto:
EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä osaltaan esitetyn selvityksen Työkeskuksen korjaustyön (Pansiontie 56, vuokrahanke) kustannusarvion ylittymisestä ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kohteen kustannusarviota korotetaan siten, että se on 2.560.000 euroa (alv 0%).
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginhallitus