Maanvuokrasopimus (luonnos 3.6.2013)

 

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki (kaupunki)

Y-tunnus: 0204819-8

 

Vuokramies

Satavan venepalvelu Oy

Y-tunnus: 2126971-1

 

Kaupungin päätökset

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös xx.xx.2013 § x

 

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Kartalla M 168 / 21.5.2013 osoitettu noin 1783 m2:n suuruinen alue, joka on osa Turun kaupungin V kaupunginosan yleisestä alueesta 5W (853-5-9909-0) ja osa Turun kaupungin V kaupunginosan yleisestä alueesta 5K (853-5-9901-0).

 

Vuokra-alueesta osa kuuluu 3.7.1897 vahvistetun asemakaavan 1/1897 mukaan vesi- ja katualueeseen ja osa 7.9.1934 vahvistetun asemakaavan 2/1934 vesi- ja katualueeseen.

 

Vuokra-alueella sijaitsee vuokrakauden alussa Turun kaupungin omistama laiturirakenne.

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Rajanaapurina on Turun kaupunki.

 

Vuokra-alue rajoittuu rantapenkereeseen Itäisen Rantakadun puolelta ja muutoin Aurajoen vesialueeseen.

 

Vuokra-aika

 

Vuokra-aika alkaa tammikuun 1. päivänä 2013 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2025 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun säännösten mukaisesti käyttöön huvivene- ja jahtilaiturin sijoituspaikaksi.

 

Vuokramies on velvollinen noudattamaan vesialueella Turun kaupungin vahvistetun satamajärjestyksen määräyksiä sekä Turun kaupungin antamia muita ohjeita laiturialueen käytöstä.

 

Turun kaupungin virastoilla ja laitoksilla on oikeus asettaa vuokra-alueen edustalle vesialueelle vesiliikennettä varten kaikkia lainsäädännön, valtion ja satamaviranomaisten määräämiä ja sen muuten vaatimia kiinnikkeitä ja kelluvia merkkejä ja laitteita vuokramiestä kuulematta.

Vuokramiehen on korvauksetta sallittava kaupungin vesialueen valvontaan sekä vesialueen huoltotöihin liittyvän vuokra-alueella sijaitsevan laiturin ja vuokra-alueen lyhytaikainen käyttö.

 

Vuokramies ei saa rajoittaa vuokra-alueella kulkua tai laiturille pääsyä.

 

Turun kaupungilla on oikeus etukäteen ilmoittamalla ottaa laituri tilapäisesti käyttöönsä suurten tapahtumien tai laivastovierailujen ajaksi.

 

Vuokra-alueen käyttöaika on avovesikauden pituinen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokramies on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan vuokra-alueen viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

 

Vuokrasopimuksen alkaessa perusvuokra on neljätuhattaviisisataa (4.500) euroa vuodessa.

 

Vuokra määräytyy laiturirakennelman pituuden mukaan. (180 m * 25 €/m/v, alv 0 %).

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen joulukuun 2012 elinkustannusindeksilukuun 1871 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2014 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta. Laiturien rakenteellisesta kunnostuksesta aiheutuvien kustannuksien vaikutuksesta vuokraan neuvotellaan erikseen vuokranantajan ja vuokramiehen välillä.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta kolmannelle. Vuokramiehellä on kuitenkin oikeus luovuttaa ko. vuokra-alueella yksittäisiä venepaikkoja kolmannelle osapuolelle.

 

4. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Tätä vuokrasopimusta ei tarvitse kirjata maanmittaustoimistossa.

 

5. Vakuuden antaminen

 

Vuokran suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan Turun Kiinteistöliikelaitokselle kuudentuhannen (6.000) euron suuruisen kaupungin hyväksymän vakuuden. Vakuus on vaadittaessa uudistettava.

 

6. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan lukuun ottamatta mitä kohdassa ”Vuokraoikeuden siirto” on mainittu.

 

Vuokramiehellä on kuitenkin oikeus lyhytaikaisesti vuokrata toimintaansa liittyviin tarkoituksiin vuokra-alue tai sen osa. Vuokrauksiin tarvitaan vuokranantajan suostumus.

 

7. Rakentaminen vuokra-alueelle

 

Vuokramiehellä on oikeus rakentaa viranomaisten hyväksymä laituri vuokra-alueelle. Muu rakentaminen ei ole sallittua vuokra-alueelle.

 

Laiturisuunnitelma on Turun Kiinteistöliikelaitoksen hyväksyttävä ennen niiden rakentamista ja sijoittamista alueelle.

 

Mikäli em. toimenpide vaatii rakennusvalvontaviranomaisen myöntämän luvan, on vuokramies velvollinen hankkimaan ko. luvan ennen laiturien rakentamista.

 

Vuokramies on tietoinen vuokra-alueen edustan vesialueen laivaliikenteestä sekä sen aiheuttamista rakennelmiin kohdistuvista rasituksista ja mahdollista vaurioista.

 

8. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen ja vuokra-alueella olevat laiturit, rakennelmat ja laitteet hyvässä kunnossa niin että laiturialueella liikkuminen on turvallista sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Vuokramies on velvollinen pitämään laiturin visuaalisen ilmeen hyvässä kunnossa.

 

Vuokramies on velvollinen ilmoittamaan välittömästi Turun Kiinteistöliikelaitokselle mikäli laiturin rakenteet vaativat kunnostusta.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai kolmannelle osapuolelle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

9. Vuokra-alueen laitteistot

 

Sähkö-, vesi- ym. laitteet kuuluvat vuokranantajalle. Vuokralaisen toivomat kiinteisiin laitteisiin kohdistuvat huolto- ja muutostyöt tehdään vuokramiehen kustannuksella.

 

Vuokramiehen on ilmoitettava välittömästi Turun Kiinteistöliikelaitokselle aiheuttamastaan tai havaitsemastaan vahingosta laitteissa.

 

Vuokramies on velvollinen kustantamaan käytetyn sähkön- ja veden kulutuksen mukaan.

 

10. Jätehuolto

 

Alueella ollaan tekemässä järjestelyjä jätehuollon tehostamiseksi. Vuokramies on velvollinen sopimaan Turun Kiinteistöliikelaitoksen kanssa jätehuoltoon liittyvistä ohjeista ja jätteenkeräysastioiden käytöstä aiheutuvista maksuista.

 

Jätehuollon tehostamisen myötä vuokramies on velvollinen kustannuksellaan huolehtimaan vuokra-alueen jätehuollosta. Jätehuolto tulee järjestää lakien, asetusten ja muiden määräysten mukaisesti ottaen huomioon myös kaupungin jätehuoltomääräykset.

 

11. Vesialueen pilaamiskielto

 

Vuokra-alueesta osa on Aurajokeen kuuluvaa vesialuetta.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos vesistöön on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

12. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja sillä olevien edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen rakennelmien ja laitteiden kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

13. Vuokra-alueen uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada vuokra-alue uudelleen vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

14. Sopimuksen irtisanominen

 

Tämän vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

15. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokra-ajan päättyessä vuokramies on velvollinen luovuttamaan vuokra-alueen kaupungin vapaaseen hallintaan vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin se oli vuokra-ajan alkaessa.

 

Vuokramiehen kiinteästi alueeseen tai laiturirakenteeseen tekemät parannukset jäävät Turun kaupungin omistukseen ja ne saa purkaa vain vuokranantajan niin vaatiessa.

 

Vuokramies on velvollinen vaadittaessa poistamaan vuokra-alueelta sinne rakentamansa ja sijoittamansa edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainitut laiturit, rakennelmat ja laitteet sekä muun omaisuutensa sekä siistimään vuokra-alueen yhden (1) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä. Muussa tapauksessa kaupunki on oikeutettu poistamaan vuokra-alueelta siellä olevan vuokramiehen omistaman omaisuuden ja siistimään vuokra-alueen sekä perimään näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokramieheltä.

 

16. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

17. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään enintään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet kustannukset.

 

18. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa ___. päivänä ________kuuta 2013

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Todistavat: