RAKENNUSTAPAOHJE

 

”TAMMILEHTO”

Mika Rajala, Kiinteän omaisuuden kehittäminen

Anja Latvala, Kaupunkisuunnittelu

Katja Tyni-Kylliö, Kaupunkisuunnittelu

Jaakko Stolt, Rakennusvalvonta

 

 

Turun kaupunki

 

 

Kaupunginosa 153 Toijainen

 

 

Kortteli 17

Kortteli 18

 

Tontit 1-11

Tontit 1-6

17.1.2013

 

 

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksynyt xx.xx.2013 § xxx.

 

Tontin varaajan / haltijan tulee toimittaa tämä ohje pääsuunnittelijalle. Ennen suunnitteluun ryhtymistä tulee tontin varaajan / haltijan ja pääsuunnittelijan yhdessä ottaa yhteyttä rakennusvalvontatoimistoon alueesta vastaavaan lupa-arkkitehtiin.

 

Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan rakentamista koskevia määräyksiä ja merkintöjä. Rakennustapaohjeiden tarkoituksena on ohjata Tammilehdon korttelien 17 ja 18 rakentumista siten, että alueesta muodostuu sopusuhtainen, viihtyisä ja hallittu kokonaisuus. Ohjeistuksella määritetään alueen rakennusten ja ulkotilojen laatutason kaupunkikuvallinen vähimmäisvaatimus. Rakennustapaohjeista poikkeavia ratkaisuja voidaan harkita, jos ne ovat perusteltuja ja ympäristöönsä soveltuvia. Harkintavaltaa poikkeavissa ratkaisuissa käyttää rakennusvalvontatoimisto.

 

Ennen rakennussuunnittelun aloittamista rakennusvalvontatoimiston alueesta vastaavan lupa-arkkitehdin kanssa käytävässä neuvottelussa selvitetään tonttia koskevat asemakaavamääräykset, rakennustapaohjeet sekä mahdolliset muut huomioon otettavat seikat. Suunnitteluratkaisua valittaessa on syytä varmistaa ennakkoon sen soveltuvuus rakennuspaikalle.

 

Rakennussuunnittelijan pätevyyden vaativuusluokka on A. Suunnittelijan kelpoisuuden ratkaisee rakennusvalvontatoimisto.

 

 

Viitteellinen alueleikkaus

 

1. Yleistä

 

Turun kaupungin 153. kaupunginosan Toijaisen korttelin 17 tontit 1-11 ja korttelin 18 tontit 1-6 (yht. 17 kpl) sijaitsevat Nappulakadun lounaispuolella Nappulakadun ja Vesselikadun varressa. Asemakaavassa kortteli on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi AO merkinnällä. Tonttikoko on keskimäärin 600 m2 ja tonttien rakennusoikeus 150 tai 180 k-m2 tontista riippuen. Lisäksi tonteille saa rakentaa autokatoksen ja siihen liittyvän talousrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 15 k-m2.

 

2. Rakennusten koko ja sijoitus tontille

 

Alueen yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi asemakaavaan merkittyjä rakennusaloja tulee noudattaa. Päärakennus on rakennettava pääosin kiinni rakennusalan koilliseen eli Kukolantien puoleiseen reunaan.

 

Rakennuksen massoittelussa asemakaavaan merkittyä kerroslukua (II) tulee noudattaa ehdottomana.

 

Rakennuksen / rakennusten sijoituksesta tontille on ennen suunnitteluun ryhtymistä sovittava lupa-arkkitehdin kanssa.

 

3. Tontin ja pihan rakentaminen

 

Katualueen reunassa tontti on rakennettava katusuunnitelmissa esitettyihin korkeuksiin sovittaen, N2000 korkeusjärjestelmän mukaisesti. Päärakennuksen lattia sijoitetaan suunniteltua kadun korkeusasemaa korkeammalle. Pihan kallistusten tulee täyttää rakennusmääräyskokoelman asettamat ehdot. Sade- ja sulamisvesiä ei saa johtaa naapurin tontille. Pihojen suunnittelussa on vältettävä tarpeetonta maanpinnan tason nostamista. Julkisivu- ja leikkauspiirustuksissa tulee uuden ja vanhan maanpinnan korkeutta tarkastella aina tontin rajoihin saakka.

 

Kullekin tontille on rakennettava kaksi autopaikkaa.

 

4. Julkisivut

 

Julkisivujen arkkitehtoninen ilme tulee suunnitella Nappulakadulla olemassa olevien rakennusten arkkitehtuuri huomioiden siten, että alueen kaupunkikuvallinen yhtenäisyys on jatkossakin tunnistettavissa. Julkisivujen tulee olla arkkitehtoniselta ilmeeltään raikkaita, moderneja ja harmonisia.

 

Pääjulkisivumateriaaleina tulee käyttää puuta, tiiltä tai rappausta. Pääväreinä suositellaan käytettäväksi vaaleita murrettuja värisävyjä. Värinä ei sallita puhtaan valkoista eikä kirkkaita värejä. Julkisivudetaljien korostuksessa voidaan käyttää tummempia värejä. Julkisivuissa tulisi yhdistää enintään kahta materiaalia (kattoa lukuun ottamatta). Julkisivulaudoituksissa tulee välttää monisuuntaisia laudoituksia. Korostavia nurkkia, aukkojen pielilaudoituksia ja ikkunaristikoita ei sallita.

 

Päärakennuksen julkisivukorkeus ensimmäisen kerroksen lattiapinnasta julkisivun ja katon leikkauskohtaan on 6,0 - 6,5 metriä. Hallitsevia päämassasta poikkeavia rakennusosia ja poikkiharjoja tulee välttää.

 

5. Katot

 

Kaikissa rakennuksissa kattomuotona on symmetrinen harjakatto, jolloin katon lappeet ovat yhtä suuret. Katon kaltevuus on 1:3. Pulpetti-, auma-, mansardi- ja tasakattoja tai murrettuja harjakattoja ei alueella sallita. Harjan suunta on rakennuksen pitkän sivun suuntainen ja on osoitettu asemakaavakartassa.

 

Katemateriaalina tulee käyttää tiiltä tai konesaumattua peltiä. Katemateriaali on väriltään tummanharmaa. Katon räystäiden tulee olla ulkonevat.

Esimerkinomainen leikkaus maanpinnankoroista, julkisivukoroista, kattokulmista jne.

 

6. Palo-osastointi

 

Rakennusmääräysten (RakMK E1) mukaisesta molemminpuolista paloa vastaan suunnitellusta palo-osastoinnista tulee huolehtia talousrakennuksen rakennusalalle sijoittuvassa rakennuksessa siten, että myös naapuritontin asemaakaavan mukainen rakentaminen huomioidaan. Lisäksi tulee huomioida tontin sisäinen palo-osastointitarve.

 

7. Istutukset, puut, aitaaminen

 

Istutettavan kasvillisuuden tulee olla monipuolista ja sisältää myös puita ja pensaita. Pelkkä nurmikko ei täytä vaatimusta.

 

Korttelialueelle tulee istuttaa puita niin, että niiden määrä on vähintään yksi tontin 200 m2 kohti. Pihapuiksi suositellaan pääasiassa matalakasvuisia hedelmäpuita, koristepuita ja jalopuita. Voimakkaasti varjostavia, suureksi kasvavia havupuita ei saa istuttaa 4 metriä lähemmäksi asuintontin vastaista rajaa.

 

Tontin rajat tulee aidata pensasaidalla. Aita on leikattava ja hoidettava 2,0 metriä matalampana. Rajoille ei saa rakentaa rakenteellisia aitoja.