KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUSLUONNOS 13.11.2012

 

SOPIJAPUOLET

Turun kaupungin Kiinteistölaitos

(jäljempänä kaupunki)

      

Tontin Lauttaranta (853-52-9-3) maanvuokramies

Nostokonepalvelu Oy

Y-tunnus

(jäljempänä oikeuden omistaja)

 

SOPIMUKSEN KOHDE

 

Turun kaupungin omistaman maa-alueen käyttäminen kulkualueena, joka alue on osa Turun kaupungin Lauttarannan kaupunginosan 9. korttelin tonsista 2 (jäljempänä käyttöoikeusalue).

 

Alue on esitetty kartalla M 356/7.11.2012

 

VALLITSEVA TILANNE SOPIMUSKOHTEESSA

 

Käyttöoikeusalue on pääosin 4.11.1952 vahvistettuun asemakaavan mukaan tehdas- ja varastokorttelialuetta sekä katualuetta ja vesialuetta.

 

Käyttöoikeusalue kuuluu osana tonttiin Lautaranta-9-2 (853-52-9-2), jonka Turun kaupunki tulee vuokraamaan erillisellä sopimuksella.

 

KÄYTTÖOIKEUSALUEEN KÄYTTÖ JA TOIMINNAN MÄÄRITTELY

 

Kaupunki ja tontin Lauttaranta-9-3 vuokramies sopivat, että ko. tontin vuokramies saa käyttää kartalla 356/7.11.2012 esitettyä noin 598 m2:n suuruista ja 6 m:n levyistä aluetta kulkuoikeusalueena. Tämän sopimuksen mukaisen alueen muu käyttö on kiellettyä.

 

Käyttöoikeusalue luovutetaan tällä sopimuksella käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun perustein kulkuoikeusalueeksi,

 

SOPIMUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

 

Tämä sopimus on voimassa 1.2 2013 lukien jatkuen 31.12.2028 asti, jolloin sopimuskausi päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

SOPIMUSKORVAUS

Kaupunki perii oikeuden omistajalta edellä mainitun alueen käytöstä peruskäyttöoikeuskorvausta 1200,09 euroa vuodessa, jonka vuosimaksu porrastetaan seuraavasti:

 

Käyttöoikeuskorvauksen määrästä peritään välillä:

 

1.2. 2013 - 31.12.2013      30 %

1.1.2014 – 31.12.2014      60 %

1.1.2015 lukien    100 %

 

Käyttöoikeuskorvauksen maksun porrastuksessa on otettu huomioon kulkualueen toteuttamiskustannukset, alueen siistiminen sekä yhdenvertaisuus tontin Lauttaranta-9-2 maanvuokrasopimusehtoihin vaikka ko. alueelle kaupuinki ei edellytä erityisiä investointeja.

 

Käyttöoikeuskorvaus määräytyy 5 %:n mukaan alueen pääoma-arvosta.

 

Edellä mainittu käyttöoikeuskorvaus sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1812 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra- ja käyttöoikeudet tarkistetaan vuosittain 1.1.2014 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu käyttöoikeuskorvaus saadaan kertomalla edellä mainittu peruskäyttöoikeuskorvaus tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Käyttöoikeuskorvausta tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa käyttöoikeuskorvausta alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

KÄYTTÖOIKEUKORVAUKSEN MAKSAMINEN

 

Käyttöoikeuskorvaus on maksettava Kiinteistölaitoksen tilille kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei käyttöoikeuskorvauseriä tai jäljempänä kohdissa "Hoitovelvollisuus, Kadun ja yleisen alueen kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuus ja Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto" mainittuja kunnossa- ja puhtaanapitokustannuksia erääntymispäivänä suoriteta, oikeuden saaja on velvollinen maksamaan erääntyneille saataville erääntymispäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja perimispalkkiota kiinteistölautakunnan päätöksen mukaan.

 

KÄYTTÖOIKEUDENOIKEUDEN SIIRTO

 

Oikeuden saajalla on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää käyttöoikeus toiselle. Käyttöoikeutta ei kuitenkaan saa siirtää muulle kuin tontin Lauttaranta-9-3 maanvuokramiehelle tai omistajalle

 

Se, jolle käyttöoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Kiinteistölaitokselle kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut. Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen oikeuden omistaja vastaa käyttöoikeusehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes käräjäoikeus on kirjannut käyttöoikeuden siirron uuden käyttöoikeuden saajan nimiin.

 

KÄYTTÖOIKEUDENOIKEUDEN KIRJAAMINEN

 

Tätä käyttöoikeussopimusta ei tarvitse kirjata.

 

VAKUUDET

 

Käyttöoikeusmaksun suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on oikeudensaaja on velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen käyttöoikeusmaksun määrää tai tämän sopimuksen mukaista käyttöoikeusmaksua tarkistetaan tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on oikeuden saaja velvollinen kaupungin niin vaatiessa korottamaan vakuuden rahamäärää, antamaan kaupungin vaatimia lisävakuuksia tai antamaan uuden kaupungin hyväksymän vakuuden.

 

KÄYTTÖOIKEUDEN JÄLLEENLUOVUTUSKIELTO

 

Oikeuden omistajalla ei ole oikeutta luovuttaa käyttöoikeusaluetta tai sen osaa toisen hallintaan alivuokraukseen verrattavalla sopimuksella, jota ei voida tulkita kohdan ” Käyttöoikeudenoikeuden siirto” mukaiseksi siirroksi.

 

RAKENTAMISKELPOISUUS

 

Alueen ja tontin Lauttaranta-9-2 rajoittuvalle osalle oikeuden omistaja voi rakentaa aidan mikäli hän saa siihen tontin Lauttaranta-9-2 maanvuokramieheltä luvan tai rakentaa yhteisen aidan tontin Lauttaranta-9-2 maanvuokramiehen kanssa. Mikäli aidan rakentaminen vaatii rakennuslupaviranomaisen luvan tulee sellainen hankkia ennen aidan rakentamista.

 

Käyttöoikeusalueelle ei saa rakentaa rakennuksia, laitteita tms.

 

Oikeuden saaja on vastuullinen alueen perustamistavan valinnasta ja käyttökelpoisuuden yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Mikäli kaupunki päättää muuttaa ko. alueen käyttötarkoitusta asemakaavamuutoksella tai tonttijaolla sitoutuu oikeuden omistaja noudattamaan niitä.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen kustannuksellaan hankkimaan kaikki ko. alueen rakenteet, sen käyttöön ja huoltoon liittyvät materiaalit, luvat yms.

 

KÄYTTÖ- JA INVESTOINTISUUNNITELMAT

 

Oikeudensaajan ei tarvitse esittää kaupungille tätä aluetta koskevaa käyttö- ja investointisuunnitelmaa.

 

KASVUSTO

 

Alueella, tämän sopimuksen käyttöoikeuden alkamishetkellä, olevat puut ovat kaupungin omaisuutta.

 

Oikeuden omistajalla on oikeus kaataa kulkuteiden alueelta puut parhaaksi katsomallaan tavalla, sitten kun maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät luvat puiden kaatamiselle on saatu.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen lunastamaan rakennustyön yhteydessä kaadetut kaupungin omistamat puut käyvästä hinnasta.

 

HOITOVELVOLLISUUS

 

Oikeuden omistaja on velvollinen pitämään käyttöoikeusalueen hyvässä kunnossa ja noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen tarkastamaan alueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torjumiseksi.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti käyttöoikeuden saaja on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai toiselle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin käyttöoikeuden saajan hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

KADUN JA YLEISEN ALUEEN KUNNOSSA- JA PUHTAANAPITOVELVOLLISUUS

 

Oikeuden omistaja vastaa käyttöoikeusalueen kohdalla olevan kadun, yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä vuokra-alueelle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä käyttöoikeusalueen katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

MAAPERÄN JA POHJAVEDEN PILAAMISKIELTO

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että käyttöoikeusalue on ollut aiemmin pääosin teollisuus- ja varastokäytössä sekä katualueena. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko vuokra-alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että käyttöoikeusalue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 7 tai 8 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, oikeuden omistaja on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 75 §:ssä säädetään.

 

Oikeuden omistaja on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaan välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista. Vastaavasti ilmoitus on suoritettava mikäli em. aineita on päässyt mereen.

 

KATSELMUKSET

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää alueella katselmuksia ja tarkastuksia alueen kuntoisuuden ja sopimusehtojen täyttämisen toteamiseksi. Oikeuden omistaja on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn alueelle. Oikeuden omistajalla on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on oikeuden omistaja velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

YHDYSKUNTAA PALVELEVAT JOHDOT YMS

 

Oikeuden omistaja on velvollinen sallimaan korvauksetta yhdyskuntaa palvelevien viemärin, vesi-, puhelin- ja sähköjohtojen sekä muiden sellaisten johtojen ja näihin liittyvien laitteiden, kiinnikkeiden ja tukien sijoittamisen alueelle sekä niiden tarvitseman huoltoliikenteen. Käyttöoikeusalueen oikeuden omistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

PINTAVEDET

Oikeuden omistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä alueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, alueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta

 

LUISKAT

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja käyttöoikeusalueen pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista käyttöoikeusalueelle, on oikeuden omistajan sallittava tämä korvauksetta.

 

NAAPURIN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää käyttöoikeusaluetta tarpeelliselta osalta alueen rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, huolto-, korjaus- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Käyttöoikeusalueen rajan yli ei saa ulottaa mitään rakenteita tontin Lauttaranta-9-2 alueelle.

TOIMENPITEET KÄYTTÖOIKEUSAJAN PÄÄTTYESSÄ

 

Kun käyttöoikeussopimus päättyy, kaupungilla on oikeus lunastaa alueella olevat oikeuden omistajan rakenteet maanvuokralain (258/66) 34 §:n 3 momentissa säädettyjen perusteiden mukaan määrättävästä hinnasta, mikäli kaupunki on oikeuden omistajalle siitä kirjallisesti ilmoittanut ennen vuokra-ajan päättymistä.

 

Oikeuden omistajalla on oikeus saada korvausta käyttöoikeusalueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu kaupungin kanssa.

 

Milloin kaupunki ei lunasta oikeuden omistajan hänen rakentamiaan pysyvään käyttöön tarkoitettuja rakenteita, laitteista tai laitoksia, on oikeuden omistajan, mikäli ei toisin ole sovittu, kuuden (6) kuukauden kuluessa käyttöoikeusajan päättymisestä siirrettävä ne pois ja pantava niiden paikka kuntoon. Jollei rakenteita poisteta kuuden (6) kuukauden kuluessa käyttöoikeusajan päättymisestä, on kaupungilla oikeus oikeudenomistajan lukuun myydä ne julkisella huutokaupalla ja huolehtia paikan kuntoonpanosta oikeudenomistajan kustannuksella.

 

Jos oikeuden omistaja alue on kiinnitetty velasta, suorittaa kaupunki kiinnityksenhaltijan sitä ajoissa vaatiessa edellä mainitun lunastushinnan siten, että siitä välittömästi kiinnityksenhaltijalle maksetaan kiinnitetyn saamisen määrä korkoineen ja kuluineen etusijan mukaan, minkä jälkeen ylijäämä tulee oikeudenomistajalle.

 

ILMOITUKSET JA TIEDONANNOT

 

Oikeuden omistajan on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Kiinteistölaitokselle nimeään sekä kotipaikka- ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa oikeuden omistajalle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti oikeuden omistajan viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

SOPIMUSSAKKO JA VAHINGONKORVAUS

 

Jos oikeuden omistaja rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen käyttöoikeuskorvaus viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet kustannukset.

 

ERIMIELISYYKSIEN RATKAISEMINEN

 

Tästä käyttöoikeussopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset käyttöoikeusmaksu-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Varsinais-suomen käräjäoikeus.

 

Kaupungilla on oikeus oikeuden omistajaa enempää kuulematta merkitä edellä mainitut oikeudet rasitteena kiinteistörekisteriin.

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta yksi kummallekin osapuolelle.

 

Turussa päivänä kuuta 2013

 

 

NOSTOKONEPALVELU OY

 

 

______________________   __________________

               

 

TURUN KAUPUNGIN KIINTEISTÖLIIKELAITOS

 

Jouko Turto

Liikelaitosjohtaja