Maankäyttösopimus

 

Osapuolet

NCC Rakennus Oy   (jäljempänä Kiinteistönomistaja)

Y-tunnus 1765514-2

 

Turun kaupunki    (jäljempänä Kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

Sopimuksen perusteet:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Sopimuksen ehdot:

Mälikkälän ja Ruohonpään kaupunginosia koskevan 16.6.2011 päivätyn ”Suikkilan kartano” asemakaavanmuutosehdotuksen 36/2006 joh­dos­ta teke­vät Turun kau­pun­ki (Kaupunki) ja Pahaniemen kylän tilan Gränsbacka 1:11 omistaja NCC Rakennus Oy (Kiinteistönomistaja) seu­raa­vaan sopi­muk­sen:

 

1.Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta, asemakaavan toteuttamisen edellyttämistä maanvaihdoista ja tontin osto-optioista.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2.Sopimuksen tekoaika

 

Maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavanmuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi

 

3.Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteenmuutoskustannuksista

 

Kiinteistönomistaja suorittaa kaupungille sadanseitsemänkymmenenviidentuhannen kuudensadanyhdeksäntoista (175.619) euron suuruisen sopimuskorvauksen. Korvaus ja sille asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen laskettava 3 % suuruinen vuotuinen korko erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun tontille Ruohonpää-67-1 tai siitä muodostetulle kiinteistölle merkitään ensimmäinen uudisrakennuksen paikka.

 

Sopimuskorvaukseen sisältyy myös NCC Rakennus Oy:n omistamien Ruohonpää-67-2 ja 3 tonttien muodostusosien sopimuskorvausosuudet.

 

4.Vakuus

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille 175.619 euron suuruisen vakuuden. Kaupungin hyväksymä vakuus kuitataan vastaanotetuksi tämän sopimuksen allekirjoituksin.

 

5.Katu-, puisto- ja erityisalueiden luovutus

 

Kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille Pahaniemen kylän Gränsbacka 1:11 tilasta noin 4949 m2:n suuruisen määräalan.

 

Määräalan arvo on 24.745 euroa (4949 m2 x 5 euroa/m2 = 24.745 euroa), ja se on ”Suikkilan kartano” 36/2006 asemakaavaehdotuksessa osoitettu katu-, puisto- ja erityisalueeksi. Määräala on osoitettu tämän sopimuksen liitteenä olevassa kartassa M253/6.9.2012.

 

Kaupunki saa määräalan omistukseensa ja hallintaansa tämän maankäyttösopimuksen tullessa voimaan.

 

6.Tontinosan luovutus

 

Kaupunki luovuttaa kiinteistönomistajalle tontin Ruohonpää-67-1 muodostusosana noin 582 m2 suuruisen määräalan Pahaniemen kylä tilasta Ylistalo 1:127.

 

Määräalan arvo on 99.267 euroa (609 k-m2 x 163 €/k-m2 = 99.267 euroa). Määräalan tarkempi sijainti on osoitettu tämän sopimuksen liitteenä olevassa kartassa M253/6.9.2012.

 

Kiinteistönomistaja saa määräalan omistukseensa ja hallintaansa tämän maankäyttösopimuksen tullessa voimaan.

 

7.Väliraha

 

Kiinteistönomistaja maksaa kaupungille maa-alueluovutusten välirahana seitsemänkymmentäneljätuhatta viisisataakaksikymmentäkaksi (74.522) euroa. Väliraha ja tämän sopimuksen allekirjoituksesta alkaen laskettava 3 % vuotuinen korko erääntyvät maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun tämä maankäyttösopimus tulee voimaan.

 

8.Kiinteistönmuodostuskustannukset

 

Sopijaosapuolet vastaavat omalta osaltaan kaupan kohteina olevien määräalojen kiinteistönmuodostuskustannuksista.

 

9.Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti sopijaosapuolet ilmoittavat, että myytävät määräalat ovat olleet aikaisemmin puistoalueina. Määräaloilta ei ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli luovutettavalta alueelta löytyy ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, vastaa kumpikin sopijapuoli luovuttamiensa alueiden puhdistamisesta.

 

10.Kaapelit ja muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan yleiseen lämmön- ja sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet kauko-ohjauskeskuksia, jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä maksaa energian jakelusta vastaava taho laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

11.Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Ostajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin ostajaa enempää kuulematta.

 

12.Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

13.Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunni­telmi­en mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason ko­rkeus­eroista johtuen joko penger- tai leikkaus­luis­kan ulotta­mista tontil­le, kiinteistönomistaja sallii tämän korvauk­setta.

 

14.Liittymismaksut

 

Kaupungilla on oikeus periä tontinomistajalta normaalit taksojen mukaiset kunnallisteknisten verkostojen liittymis- ja käyttömaksut kun alueelle toteutettavat rakennukset liitetään ko. verkostoihin.

 

Verkostojen liittymismaksut peritään liittymishetkellä voimassa oleva käyttötarkoituksen ja rakennusoikeuden mukaisesti.

 

15.Osto-optio kaupungin omistamiin asuinkerrostalojen Ruohonpää-70-1,2 ja 3

 

Kaupunki varaa kiinteistönomistajalle asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen kolmen vuoden osto-option asemakaavaehdotusalueella sijaitseviin kaupungin omistamiin rakentamattomiin asuinkerrostalotontteihin. Mikäli kiinteistönomistajan käyttää osto-optiota, tulee ensimmäinen tontti ostaa kolmen vuoden ja kolmas tontti viiden vuoden kuluttua asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta. Kiinteistökaupat tehdään korottamalla asuntorahaston hyväksymään ostovuoden mukaista kerrosneliömetrihintaa 15 %:lla.

 

16.Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoit­teiden suorittamisesta ja muista sopimus­ehdoista niin kau­an, kunnes hän on toimittanut kaupungin kiinteistöliikelaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn mer­kinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

17.Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauk­sista sekä sopimus­sakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkai­see ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

18.Irtain omaisuus ja sopimusehdot

 

Tällä maankäyttösopimuksella ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

Kaikki sopimusehdot on kirjattu tähän maankäyttösopimukseen

 

19.Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä tältä osin vas­taa­van poikkeusluvan saa­dessa lain­voi­man.