MAANVUOKRASOPIMUSLUONNOS

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki

0204819-8

 

 

Vuokramies

Asunto Oy Kankkula   1/1

0528076-9

Maaherrankatu 25

20200 Turku

 

Yhteyshenkilö:

Rainer Selin

Maaherrankatu 25 as 1

20200 Turku

 

Kaupungin päätös

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Vuokra-alue on kartalla M 357/7.11.2012 osoitettu yhteensä noin 74 m2:n suuruinen alue Turun kaupungin Isoheikkilän kylän tilasta Isoheikkilä 2:11 (853-427-2-11).

 

Voimassa olevan 23.7.1991 vahvistetun asemakaavan mukaan vuokra-alue on Iso-Heikkilänpuisto -nimistä lähivirkistysaluetta (VL).

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Vuokra-alue rajoittuu omakotitonttiin Iso-Heikkilä-16-12 sekä Iso-Heikkilänpuisto -nimiseen lähivirkistysalueeseen.

 

Vuokra-aika

Vuokrakausi alkaa tammikuun 1. päivänä 2013 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2022 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Tämä sopimus korvaa samaa aluetta koskevan 11.6.2010 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan käytettäväksi maanvuokra­lain 5 luvun tarkoittamalla tavalla piha-aluetarkoitukseen tontin Iso-Heikkilä-16-12 lisäalueeksi, jonka perusteella alueen perusvuokra on määritetty.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liit­tyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokrasopimuksen ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuosivuokra on satakolmekymmentäyhdeksän ja 20/100 (139,20) euroa, joka on laskettu 4 % mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta (3.330).

 

Vuotuinen vuokra on makset­tava Kiinteistöliikelaitoksen tilille yhtenä eränä marraskuun kuluessa. Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokraa vuok­ra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

Ellei vuokraeriä tai jäljempänä kohdissa "Hoitovelvollisuus ja Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto" mainittuja kunnossa- ja puhtaanapito-kustannuksia erääntymispäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

2. Maksamattomat vuokrat

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai vuokramiehet on jättänyt maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin 3 vuodelta.

 

3. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta muille kuin tontin Iso-Heikkilä-16-12 haltijalle tai omistajalle.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Kiinteistöliikelaitokselle kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut. Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Entinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes on saanut kirjallisen ilmoituksen vuokraoikeuden siirrosta.

 

Kaupungilla on oikeus vuokraoikeuden siirrosta huolimatta saada ja hakea mahdollisesti maksamatta olevat vuokrasaatavansa pantatusta vuokraoi­keudesta ja vuokramiehelle kuuluvista rakennuksista.

 

4. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Tämän vuokrasopimuksen mukaista oikeutta ei tarvitse kirjata Varsinais-Suomen maanmittaustoimistossa.

 

5. Vakuuden antaminen

 

Vuokran suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungin hyväksymän vakuuden. Vakuus on vaadittaessa uudistettava.

 

6. Alivuokraus

 

Vuokramies ei saa luovuttaa vuokra-oikeutta tai sen osaa toisen käytettäväksi.

 

7. Rakentaminen vuokra-alueelle

 

Vuokra-alueella on ennen vuokrasopimuksen solmimista vuokramiehen alueelle sijoittama huvimaja ja terassirakennelma, vuokranantaja ei vaadi vuokramiestä purkamaan niitä, edellyttäen, että vuokramies saa rakennusvalvontaviranomaisen vaatimat luvat em. rakenteille.

 

8. Kasvusto

 

Vuokra-alueella tämän vuokrasopimuksen alkamishetkellä olevat puut ovat kaupungin omaisuutta.

 

Vuokra-alueella kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä Kiinteistöliikelaitoksen luvatta kaataa.

 

9. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Vuokramies on velvollinen tarkastamaan vuokra-alueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torju­miseksi.

 

10. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että alue on ollut aiemmin puistokäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 7 tai 8 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, vuokramies on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuolelulain 75 §:ssä säädetään.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokrakauden päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

11. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaiset ovat oikeutettuja pitämään vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on puutteellisuudet korjattava kaupungin määräämässä ajassa.

 

12. Yhdyskuntaa palvelevat johdot yms.

 

Vuokramies on velvollinen sallimaan korvauksetta yhdyskuntaa palvelevien viemärin, vesi-, puhelin- ja sähköjohtojen sekä muiden sellaisten johtojen ja näihin liittyvien laitteiden, kiinnikkeiden ja tukien sijoittamisen vuokra-alueelle sekä näiden tarpeellisen huollon. Vuokramiehelle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

Kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta merkitä edellä mainitut oikeudet rasitteena kiinteistörekisteriin.

 

13. Pintavedet

 

Vuokramiehen tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä vuokra-alueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, vuokra-alueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

14. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja tontin pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkaus­luiskan ulottamista vuokra-alueelle, on vuokramiehen sallittava tämä korvauksetta.

 

15. Vuokra-alueen myyminen ja uudelleen vuokraus

 

Kaupunki sitoutuu olemaan myymättä vuokra-aluetta kolmannelle vuokrakauden kuluessa.

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokrakauden päättyessä saada vuokra-alue uudelleen vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

16. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrakauden päätyttyä on vuokramiehen, mikäli ei toisin ole sovittu, kahden kuukauden kuluessa vuokrakauden päättymisestä siirrettävä kaiken omaisuutensa pois ja pantava vuokra-alue kuntoon. Jollei vuokramies kahden kuukauden kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä ole poistanut vuokra-alueelta omistamiaan laitteita tms., on kaupungilla oikeus vuok­ramiehen lukuun myydä ne julkisella huutokaupalla ja huolehtia paikan kuntoonpanosta vuokramiehen kustannuksella.

 

Vuokramiehellä on oikeus saada korvausta vuokra-alueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu vuokranantajan kans­sa.

 

17. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä kotipaikka- ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

18. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa sen hetkisen vuotuisen vuokran viisinker­taisena sekä kaupungille asiasta aiheutuneet kustannukset.

 

19. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräoikeus.

 

20. Muut sovellettavat säädökset

 

Vuokrasopimuksen purkamisesta on voimassa, mitä siitä maanvuokralain (258/66) 21 §:ssä on säädetty.

 

Ellei tässä vuokrasopimuksessa ole toisin määrätty, noudatetaan vuokrasuhteessa maanvuokralain (258/66) 5 luvun muuta maanvuokraa koske­via säännöksiä.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Todistavat: