Maankäyttösopimus

 

Turun kaupungin VI kaupunginosaa koskevan 20.9.2012 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen (Torinkulma 11/2009) johdosta tekevät Turun kaupunki ja tontin VI-4-2004 omistaja Kiinteistö Oy Eerikinkatu 8 seuraavan sopimuksen:

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti, kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta.

 

Osapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Neuvottelujen kulku

 

Osapuolet toteavat yhteisesti, että maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavaluonnoksen sisällön tultua hyväksytyksi ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa.

 

3. Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteenmuutoskustannuksista

 

Kiinteistönomistaja suorittaa kahdeksansadantuhannen (800.000) euron suuruisen sopimuskorvauksen. Korvaukselle lasketaan 2 % suuruista vuotuista korkoa alkaen kahden vuoden kuluttua siitä ajankohdasta kun asemakaava on tullut lainvoimaiseksi. Korvaus ja 2 % suuruinen vuotuinen korko erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun tontille VI-4-10 (nykyisin tontti VI-4-2004) toteutettu rakennusoikeus ylittää 3700 k-m2.

 

Mikäli rakennusoikeus asemakaavaehdotukseen tehtävien muutosten johdosta muuttuu, tarkistetaan korvausta vastaavasti.

 

4. Vakuus 

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämisen vakuudeksi kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille 800.000 euron suuruisen kaupungin hyväksymän vakuuden. vakuus kuitataan vastaanotetuksi tämän sopimuksen allekirjoituksin.

 

5. Rakentamisaikataulu

 

Tontille VI-4-2004 asemakaavanmuutoksessa osoitettu lisärakennusoikeus tulee toteuttaa rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaan Cafe Noirin rakennuksen julkisivukorjauksen yhteydessä tai viimeistään kuitenkin yhdeksän vuoden kuluttua edellä mainitun asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Rakentamisvelvoite katsotaan täytetyksi kun tontilla on toteutettu 60 % asemakaavan mukaisesta enimmäisrakennusoikeudesta. Kiinteistöliikelaitoksenjohtokunnalla on oikeus tontinomistajan anomuksesta jatkaa rakentamisvelvoiteaikaa

 

6. Kiinteistönmuodostustoimitus

 

Kiinteistönomistaja suorituttaa kustannuksellaan tarvittavan lohkomistoimituksen.

 

7. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä kiinteistönomistajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti sekä yleiset sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle.

 

8. Johtojen ja laitteiden siirtäminen

 

Tontilla VI-4-2004 mahdollisesti olevien johtojen ja laitteiden siirtämisestä vastaa kiinteistönomistaja kustannuksellaan.

 

9. Muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön yleiseen sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä Oy Turku Energia Ab maksaa laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen. Mikäli muuntamo joudutaan sijoittamaan katutasoon, tulee se sijoittaa tontin sisäosaan siten, että sen vaikutus liiketilan hyödyntämiseen on mahdollisimman pieni.

 

10. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatiikadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, kiinteistönomistaja sallii tämän korvauksetta.

 

11. Valumavedet

 

Kiinteistönomistajan ja em. kiinteistöistä muodostettavien tonttien tontinomistajien tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä tonttiin rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

12. Viivästyskorko

 

Jos sopimuksessa tarkoitettuja korvauksia tai maksuja ei suoriteta sovittuna erääntymispäivänä, on maksamattomalle osalle suoritettava kaupungin kulloinkin yleisesti perimä viivästyskorko erääntymispäivästä maksupäivään saakka.

 

13. Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes hän on toimittanut kaupungin kiinteistölaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

14. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

15. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä tältä osin vastaavan poikkeusluvan saadessa lainvoiman.