RAKENNUSTAPAOHJE       Mika Rajala, Tonttipalvelut

            Anja Latvala, Asemakaavatoimisto

            Katja Tyni-Kylliö, Asemakaavatoimisto

Jaakko Stolt, Rakennusvalvontatoimisto

 

KUKOLA-LÄNSI

Turun kaupunki

Kaupunginosa 153 Toijainen

-Kortteli 8, tontit 1-3

-Kortteli 9, tontit 1-4            3.9.2012

 

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksynyt xx.xx.2012 § xxx.

 

 

Tontin varaajan / haltijan tulee toimittaa tämä ohje pääsuunnittelijalle. Ennen suunnitteluun ryhtymistä tulee tontin varaajan / haltijan ja pääsuunnittelijan yhdessä ottaa yhteyttä rakennusvalvontatoimistoon alueesta vastaavaan lupa-arkkitehtiin.

 

Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan rakentamista koskevia määräyksiä ja merkintöjä. Rakennustapaohjeiden tarkoituksena on ohjata Kukola-Lännen korttelien 8 ja 9 valmiiksi rakentumista siten, että alueesta muodostuu sopusuhtainen, viihtyisä ja hallittu kokonaisuus. Ohjeistuksella määritetään alueen rakennusten ja ulkotilojen laatutason kaupunkikuvallinen vähimmäisvaatimus. Rakennustapaohjeista poikkeavia ratkaisuja voidaan harkita, jos ne ovat perusteltuja ja ympäristöön soveltuvia. Harkintavaltaa poikkeavissa ratkaisuissa käyttää rakennusvalvontatoimisto.

 

Ennen rakennussuunnittelun aloittamista rakennusvalvontatoimiston alueesta vastaavaan lupa-arkkitehdin kanssa käytävässä neuvottelussa selvitetään tonttia koskevat asemakaavamääräykset, rakennustapaohjeet sekä mahdolliset muut huomioon otettavat seikat. Suunnitteluratkaisua valittaessa on syytä varmistaa ennakkoon sen soveltuvuus rakennuspaikalle.

 

Rakennussuunnittelijan pätevyyden vaativuusluokka on A. Suunnittelijan kelpoisuuden ratkaisee rakennusvalvontatoimisto.

 

1. Yleistä

 

Turun kaupungin 153. kaupunginosan Toijaisen korttelin 8 tontit 1-3 ja korttelin 9 tontit 1-4 (yht. 7 kpl) sijaitsevat Kukolantien lounaispuolella Tenavakadun päässä. Asemakaavassa kortteli on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi AO merkinnällä. Tonttikoko on keskimäärin 700 m2 ja tonttien rakennusoikeus 170 k-m2. Lisäksi tonteille saa rakentaa autokatoksen ja siihen liittyvän talousrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 10 k-m2.

 

2. Rakennusten koko ja sijoitus tontille

 

Alueen yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi asemakaavaan merkittyjä rakennusaloja tulee noudattaa. Päärakennus on rakennettava pääosin kiinni rakennusalan koilliseen eli Kukolantien puoleiseen reunaan. Autokatos-/talousrakennukset sijoittuvat Tenavakadun varteen katutilaa muodostamaan.

 

Rakennuksen massoittelussa asemakaavaan merkittyä kerroslukua (Iu1/2) tulee noudattaa ehdottomana.

 

Rakennuksen / rakennusten sijoituksesta tontille on ennen suunnitteluun ryhtymistä sovittava lupa-arkkitehdin kanssa.

 

3. Tontin ja pihan rakentaminen

 

Katualueen reunassa tontti on rakennettava katusuunnitelmissa esitettyihin korkeuksiin sovittaen, N2000 korkeusjärjestelmän mukaisesti. Päärakennuksen lattia sijoitetaan suunniteltua kadun korkeusasemaa korkeammalle. Pihan kallistusten tulee täyttää rakennusmääräyskokoelman asettamat ehdot. Sadevesiä ei saa johtaa naapurin tontille. Pihojen suunnittelussa on vältettävä tarpeetonta maanpinnan tason nostamista. Julkisivu- ja leikkauspiirustuksissa tulee uuden ja vanhan maanpinnan korkeutta tarkastella aina tontin rajoihin saakka.

 

Tontin rajoille rakennettavien piharakennusten ja autosuojien perustukset, salaojat ja routasuojaukset saa ulottaa naapuritontin puolelle. Routasuojauksen rakentaminen viereiselle kiinteistölle edellyttää rasitesopimuksen laatimista.

 

Kullekin asunnolle on järjestettävä tarkoituksenmukaisesti näkösuojattu ulko-oleskelutila, joka on suojattu siten, että päivämelutaso on enintään 55 desibeliä. Suojaus on järjestettävä rakennuksin tai aitaamalla. Melulta suojatut oleskelualueet tulee esittää pääpiirustuksissa.

 

Kullekin tontille on rakennettava kaksi autopaikkaa.

 

4. Julkisivut

 

Julkisivujen arkkitehtoninen ilme tulee suunnitella Tenavakadulla olemassa olevien rakennusten arkkitehtuuri huomioiden siten, että alueen kaupunkikuvallinen yhtenäisyys on jatkossakin tunnistettavissa.

 

Julkisivujen päämateriaalina tulee käyttää peittomaalattua lautaa. Toisena materiaalina suositellaan käytettäväksi levymäisiä materiaaleja. Julkisivulaudoituksissa tulee välttää monisuuntaisia laudoituksia. Korostavia nurkkia, aukkojen pielilaudoituksia ja ikkunaristikoita ei sallita.

 

Pääväreinä suositellaan käytettäväksi kaava-alueella olevien rakennusten värejä tai niiden värimaailmaan sovitettuja värejä. Väreinä ei sallita puhtaan valkoista eikä tummia tai kirkkaita värejä.

 

Päärakennuksen julkisivukorkeus koilliseen ensimmäisen kerroksen lattiapinnasta julkisivun ja katon leikkauskohtaan on 5,8 metriä. Päärakennuksen katon harjan korkeus ensimmäisen kerroksen lattiapinnasta on 6,9 metriä. Hallitsevia päämassasta poikkeavia rakennusosia ja poikkiharjoja ei sallita.

Esimerkinomainen leikkaus maanpinnankoroista, julkisivukoroista, kattokulmista jne.

 

5. Katot

 

Asuinrakennuksissa ensisijaisena kattomuotona on epäsymmetrinen satulakatto, jonka kaltevuus on 1:2. Autokatos-/talousrakennuksissa kattomuotona on pulpettikatto, jonka kaltevuus on 1:6 ja joka kallistuu naapureiden välisestä rajasta tontin oman pihan puolelle. Auma-, mansardi- ja tasakattoja tai murrettuja harjakattoja ei alueella sallita. Harjan suunta on rakennuksen pitkän sivun suuntainen ja on osoitettu asemakaavakartassa.

 

Katemateriaalina tulee käyttää pystysaumattua peltiä, joka on väriltään tummanharmaa (RR23). Katon räystäiden tulee olla ulkonevat ja niin sanotut avoräystäät.

 

6. Palo-osastointi

 

Määräysten mukaisesta palo-osastoinnista EI60 tulee huolehtia sekä asuinrakennuksessa että autokatos-/talousrakennuksessa tontin kaakon puoleisen rajan suuntaan.

 

6. Istutukset, puut, aitaaminen

 

Istutettavan kasvillisuuden tulee olla monipuolista ja sisältää myös puita ja pensaita. Pelkkä nurmikko ei täytä vaatimusta.

 

Korttelialueelle tulee istuttaa puita niin, että niiden määrä on vähintään yksi tontin 200 m2 kohti. Pihapuiksi suositellaan pääasiassa matalakasvuisia hedelmäpuita, koristepuita ja jalopuita. Voimakkaasti varjostavia, suureksi kasvavia havupuita ei saa istuttaa 4 metriä lähemmäksi asuintontin vastaista rajaa.

 

Tontin rajat saa aidata pensasaidalla. Aita on leikattava ja hoidettava 2,0 metriä matalampana. Rajoille ei saa rakentaa rakenteellisia aitoja.

 

Esimerkinomainen leikkaus maanpinnankoroista, julkisivukoroista, kattokulmista jne.