Oikaisuvaatimusohjeet/

valitusosoitus

 

 

 

 

 

Muutoksenhakuohjeet päätökseen, josta voidaan tehdä kuntalain

mukainen oikaisuvaatimus/kunnallisvalitus

 

Oikaisuvaatimusohjeet

 

Oikaisuvaatimusohjeet seuraaviin päätöksiin:

§:t 77-86 sekä 92 erikseen mainitut päätöspöytäkirjat lukuun ottamatta erillisen tonttijaon hyväksymistä koskevia päätöksiä, joihin haetaan muutosta maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyllä tavalla sekä kaupungin etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä koskevia päätöksiä, joihin ei voi hakea muutosta.

 

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen eli se, johon päätös on

kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös

välittömästi vaikuttaa ja kunnan jäsen.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle osoitettu oikaisuvaatimus on toimitettava Turun Kiinteistöliikelaitokseen ennen viraston aukioloajan päättymistä viimeistään neljäntenätoista (14) päivänä päätöksen tiedoksisaannista

lukien sitä päivää lukuun ottamatta.

 

Kunnallisvalitus

 

Valitusosoitus seuraaviin päätöksiin:

 

§ -

 

Kunnallisvalituksen voi tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi

vaikuttaa ja kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös muut asianosaiset ja kunnan

jäsenet. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt

virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

 

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista kirjallisella valituksella Turun hallinto-oikeudelle.

 

Päätöksen tiedoksianto

 

Asianosaiselle lähetetään päätöstä koskeva pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen erikseen tiedoksi kirjeellä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

 

 

 

 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

 

Ohjeet muutoksenhakukirjelmän laatimisesta

 

Oikaisuvaatimus/valituskirjelmässä on ilmoitettava

 

-muutoksenhakijan nimi, ammatti ja postiosoite

-päätös, johon haetaan muutosta

-muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi

-muutosvaatimuksen perusteet

 

Kirjelmä on muutoksenhakijan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti

allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut kirjelmän, siinä

on mainittava myös laatijan ammatti, asuinpaikka ja postiosoite.

 

Muutoksenhakukirjelmään on alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi

todistettuna jäljennöksenä liitettävä ote pöytäkirjasta asianomaisen päätöksen kohdalta sekä selvitys siitä, mistä muutoksenhakuaika edellä lausutun mukaan on laskettava.

 

Omalla vastuulla muutoksenhakuasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin asiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Osoitteet:

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

Postiosoite: PL 355, 20101 Turku

Käyntiosoite: Puutarhakatu 1, Turku

puh. (02) 330 000

faksi (02) 2624 638

 

Turun hallinto-oikeus

Postiosoite: PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

puh. 010 364 2400

faksi 010 364 2414

turku.hao@oikeus.fi


logomustavalko

 

 

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus markkinaoikeuteen

Yleinen

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

Päivämäärä 29.2.2012

Pykälä 93

Sivu 1

 

Valituskielto

Hankintalain 102 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla. Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 86 §:n mukaisesti.

 

Yleistä

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää hankintalain 15 §:n mukaisen kynnysarvon.[1]

 

I Oikaisuohje

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä hankintalain 80-83 §:n mukaan hankintayksikölle kirjallisen hankintaoikaisun. Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Hankintaoikaisun tekoaika

 

Asianosaisen on tehtävä hankintaoikaisu 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Hankintaoikaisun sisältö

 

Hankintaoikaisusta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Hankintaoikaisusta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa.

Hankintaoikaisun toimitusosoite (hankintayksikön / kaupungin toimielimen yhteystiedot)

Toimielimen yhteystiedot: (nimi posti-, käynti- ja sähköpostiosoite):

Turun Kiinteistöliikelaitos

PL 355, 20101 Turku

Käyntiosoite: Puutarhakatu 1, Turku

Puh. (02) 330 000

Hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

 

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen. Julkisista hankinnoista annetun lain 86 §:n mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos: 1) asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai 2) siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy. Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen hankintalain 78 §:n 1 nojalla noudattamatta odotusaikaa. Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituksen sisältö

 

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää. Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon haetaan muutosta, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten hallintolainkäyttölain 21 §:ssä säädetään.

Valituksen toimittaminen

 

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan. Hakemuksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.

Markkinaoikeuden osoite ja yhteystiedot

Markkinaoikeus

PL 118, 00131 HELSINKI

Käyntiosoite: Erottajankatu 1-3

puh. 010 364 3300

fax. 010 364 3314, sähköposti: markkinaoikeus@oikeus.fi

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 88 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

 

Tiedoksianto[2]

Annettu tiedoksi käyttäen ehdokkaan / tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa (hankintalaki 95 §) 1.3.2012 (viestin lähettämispäivä): Ritva Heikniemi

 

 

 

 

Asianosainen

Airisto Line Oy

West Coast Seaservice Oy Ltd

Annettu postin kuljetettavaksi pvm/tiedoksiantaja

 

 

Luovutettu asianosaiselle

Paikka, pvm ja tiedoksiantajan allekirjoitus

Asianosainen

 

 

Vastaanottajan allekirjoitus

 

 

 

Lisätietoja

 

 

 

 

 

 

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla asian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksua markkinaoikeudessa 223 euroa.

Liitetään päätökseen/otteeseen


 

 

Muutoksenhakukiellot

 

 

 

 

 

Päätökset, joista ei saa tehdä valitusta tai oikaisuvaatimusta

 

1.Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 §:n mukaan oikaisu-

vaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa:

 

§:t 75, 76 ja 87-92

 

2.Koska päätöksestä voidaan tehdä valtionavustuslain 34 §:n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:

 

§:t 77-86 sekä 92 erikseen mainitut päätöspöytäkirjat lukuun ottamatta erillisen tonttijaon hyväksymistä koskevia päätöksiä, joihin haetaan muutosta maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyllä tavalla sekä kaupungin etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä koskevia päätöksiä, joihin ei voi hakea muutosta.

 

3.Hallintolainkäyttölain 5 §:n/muun lainsäädännön mukaan seuraaviin pää-

töksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:

 

§:t -

 


[1]

Kansallisen kynnysarvon suuruus on:

- 30 000 € (alv 0%) tavarat ja palvelut

- 100 000 € (alv 0 %) terveydenhoito -ja sosiaalipalvelut

- 150 000 € (alv 0 %) rakennus- ja käyttöoikeusurakat

[2]

Tummennettu alue täytetään myös viranomaiselle jäävään kaksoiskappaleeseen.