Esitys Vanhan Suurtorin alueen kehittämiseksi
-osana EAKR-rahoitteista Ihmiselle parempi keskusta-hanketta
Apulaiskaupunginjohtaja Virtasen asettama työryhmä 25.01.2012
Kaisa Simula
Teija Ravea-Unkuri
Iina Paasikivi
Maarit Talamo-Kemiläinen/Petteri Järvi
Johanna Aarno Sihteeri
Jaakko Rintanen Puheenjohtaja
Alue ja suunnittelun kehys
Vanhan Suurtorin aluetta kehitetään hyödyntäen kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti erittäin arvokkaita rakennuksia, pihapiirejä ja vanhoja katulinjoja, mutta sopeutuen olemassa oleviin raameihin ja vaalien alueen antikvaarisia arvoja. Alue on ydinosa Turun historiallista keskustaa. Alueen vanhimmat kulttuurikerrokset alkavat 1200- ja 1300-lukujen taitteesta. Alueen suunnitellaan yhteistoiminnassa kaavoitus- ja museoviranomaisten kanssa.
Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama Ihmiselle parempi keskusta-hankkeessa on kolme osahanketta, joiden tulee olla valmiita viimeistään 12/2013 mennessä.
-Vähätorin/Linnankadun pään muutostyö toriaukioksi – valmistui 11/2009
-Kevyen liikenteen sillan rakentaminen Aurajoen yli
-Vanhan Suurtorin alueen yleissuunnitelma ja töiden aloitus. Suurtori-alueen osalta kaupunginhallituksen ja EAKR-rahoittajan hyväksymä hankesuunnitelma mainitsee tavoitteina mm että;
osuurtorin toiminnallisen kehittämisen tavoitteena on alueen saaminen eläväksi ja se, että alueelle sijoittuu monipuolista yritystoimintaa.
otämä edellyttää viihtyisiä, esteettömiä ja turvallisia kulkureittejä alueelle ja sen sisällä sekä korttelien rakennusten julkisivujen korjaamista.
Vanhan Suurtorin alueen yleissuunnitelmassa tulee ratkaista myös alueen markkinointi ja brändi samoin kuin luoda alueen hallintomalli. Lisäksi muualla olevien toimijoiden kuten koulujen, museoiden, seurakuntien, yritysten ja yhdistysten kanssa tulisi tehdä yhteistyötä
Kaupungin keskustan kehittämisen visio 2031-muistio mainitsee mm. liikkumisen esteettömyysvaatimuksen sekä väliaikaisten rakennelmien mahdollisen käytön tapahtumien tukena.
Tapahtumat
Tapahtumien kannalta Vanhan Suurtorin aluetta pidetään erityisesti kulttuuri- ja markkinapaikkana. Vanhan Suurtorin alueella järjestettävistä tapahtumista Keski-aikaiset Markkinat ja Joulumarkkinat ovat tärkeitä ja suosittuja tapahtumina - erityisesti keskiaikateema. Muita markkinatapahtumia olisivat esimerkiksi sadonkorjuumarkkinat, antiikkimarkkinat, käsityöläismarkkinat ja pääsiäismarkkinat sekä idea syysmarkkinoista ja iltatorista, joissa voisi olla muun muassa tuotteita suoraan tiloilta. Markkinoiden taso pitää pysyä korkeana ja teeman mukaisina. Lisäksi tuleva kevyen liikenteen silta toimii yhteytenä joen yli.
Fortuna-korttelin ja Vanhan Suurtorin kehittämishankkeet täydentävät toisiaan. Fortuna-kortteliin kehitetään ja profiloidaan liiketoimintaa, Vanhalle Suurtorille puolestaan tapahtumia ja kulttuuritarjontaa.
Brinkkalan sisäpihalla oleva Kirjakahvila järjestää suosittuja tapahtumia, joita voitaisiin pitää jatkossakin, samoin urbaania kesälomaa ja elokuvanäytöksiä. Sisäpihalla oleva esiintymislava on tarpeen tapahtumien aikana, mutta lavan uudistamista ja rakentamista tilapäisrakennelmana myös Vanhan Suurtorin puolelle pitää tutkia suunnitelman yhteydessä. Tapahtumapaikkoja voisivat olla Brinkkalan sisäpiha, Vanha Suurtori, Katedralskolanin piha ja Porthanin puisto. Tilapäisrakennelmien varastointi muina aikoina kuin tapahtuma-aikoina tapahtuisi muualla. Taiteiden yönä alueella voisi olla performansseja, yöteatteria, musiikkia ja alkuillasta tapahtumia lapsille.
Vanhalla Suurtorilla pitäisi kaupallisten palveluiden lisäksi olla jotain ilmaista ja vapaata, joka houkuttelisi pysähtymään. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi viihtyisä istumistila, opaskierrokset sekä alueen historiasta kertova näyttely esimerkiksi Luostarin Välikadun varastotiloissa.
Kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta on tehty 12/2010 Kehittämissuunnitelma Vanhan Suurtorin alueesta. Kehittämissuunnitelma perustuu ihmisten haastatteluihin ja kyselyihin alueesta. Seuraavassa on esimerkkejä tapahtumista, joita haastattelun perusteella haluttaisiin Vanhalle Suurtorille:
-Konsertteja
-Iltatoreja
-Markkinoita
-Teatteria
-Taidenäyttelyjä
-Sirkusta
-Lastentapahtumia
-Harrastusesittelyjä
-Maakuntaesittelyjä
-Kilpailuja
Kehittämissuunnitelmassa ja sen hallintomallin suunnittelussa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen kuka järjestää ja hallinnoi alueella järjestettäviä markkinoita.
Liikennejärjestelyt ja esteettömyys
Kulkuyhteydet ja esteettömyys huomioidaan, sillä niiden parantaminen tekee alueesta helpommin lähestyttävän. Läpikulkumahdollisuudet edesauttavat Vanhan Suurtorin alueen palveluiden saavutettavuutta. Brinkkalan sisäpihalla olevat yritykset toivovat selkeämpää kulkureittiä Hämeenkadulta. Myös näyttävä ja näkyvä opastaulu, jossa on alueen kartta kaikkine kulkureitteineen sekä kohdeopasteineen, tulee helpottamaan liikkumista alueella.
Vanhan Suurtorin mukulakivetys on huono alusta kävellä tai pyöräillä. Esteettömyyden kannalta olisi hyvä, jos mukulakivet muutettaisiin tasaiseksi pinnaksi, joka voisi olla sileä kivetys.
Kulkuyhteydet Vanhalle Suurtorille ovat hyvät julkisten kulkuneuvojen ansiosta. Muita kulkuyhteyksiä parantavia ehdotuksia olisivat jokilautan käyminen Tuomiokirkkosillalla, pienvenepaikat apparellilla ja tulevan raitioliikenteen pysäkki. Pyöräilijöiden kulkuyhteydet Vanhan Suurtorin alueelle on jokirannassa. Alueelle pitäisi sijoittaa pyörätelineitä.
Yritykset ja palvelut
Suurtorille voisi sijoittua persoonallisia, pieniä paikkoja kuten käsityöpajoja, liikuntapalveluja, joogasali, kasvisruokakauppa, ekoliike, vintage-liike, antiikkiliike, luomuliike, keskiaikainen ravintola, kansanmusiikkiklubi, kirjakauppa sekä eri etnisten ja vaihtoehtoliikeiden tiloja.
Alueella oleva uusi info-piste, matkamuistomyymälä ja polkupyörien vuokrauspaikka palvelisivat sekä kaupunkilaisia että turisteja. Jäätelökioskin siirtäminen liikennevalojen läheisyydestä Suurtorin alueelle saisi kaupunkilaiset ja turistit vierailemaan torilla kesäisin.
Alueelle voisi sijoittua myös uusi teemakahvila, jossa voisi viettää aikaa erilaisten kahvien ja leivonnaisten parissa. Se voisi olla esimerkiksi vanhanajan konditoria-kahvila tai käsityö/-historiakahvila, mutta myös vanhantyylinen kioski tai laadukas kotiruokaa tarjoava tila. Alueella olevaa koulun tilaa voisi käyttää konsertteihin, performansseihin ja liikuntakulttuuriin.
Vanhan Suurtorin alueen uudenlainen valaistus tuo rakennusten kauniit yksityiskohdat paremmin esiin ja luo miellyttävän tunnelman. Talvella lasten tapahtumat toisivat myös varttuneemman väen Suurtorille. Jäälyhdyt tai lyhtymäiset katulamput sopisivat myös maisemaan. Joulun aikaan voisi olla näyttäviä ja tyylikkäitä jouluvaloja.
Vanhan Suurtorin alueella voisi olla vaihtuvia tilataideteoksia ympäri vuoden. Torilla oleva suihkulähde toimii kesäisin kaupunkilaisten sekä turistien vilvoittavana pysähdyspaikkana. Alueelle voisi lisätä istutuksia - kesäisin kukkia ja talvisin kanervia tai havukasveja. Samoin lisättäisiin koko alueen ja rakennusten valaistusta niin, että kaikki kulkureitit olisivat turvallisia ja houkuttelevia.
Vanhan Suurtorin alueelle tarvitaan paremmat ja yhtenäiset talo-opasteet lisäämään toimijoiden näkyvyyttä. Yleisöltä suljettujen 1. kerroksen toimisto- ja virastotilojen tilalle tulisi saada kauppoja, putiikkeja, kohtauspaikkoja ja muita palveluja.
Em. haastattelun mukaan Vanhan Suurtorin alueelle haluttiin mm. seuraavia liikkeitä:
-Kahviot
-Ravintolat
-Taide-galleriat
-Käsityöliikkeet
-Kirjakaupat
-Second Hand-liikkeet
Lopuksi
Tärkein asia on esteettömyyden ja kulkuyhteyksien parantaminen. Vanhan Suurtorin alue tulee helpommin lähestyttäväksi, kun sinne on selkeät ja vaivattomat kulkuyhteydet ympäri vuoden.
Tärkeä asia on myös uusia opasteet, jolloin Vanhan Suurtorin toimijat saavat enemmän näkyvyyttä ja turistit saavat tietää, mitä alueella on.
Persoonalliset toimijat ovat tärkeä osa Vanhan Suurtorin aluetta, ja niitä kaivataan sinne vielä enemmän. Jo pieni ehostus, kuten kukkaistutukset, istumapaikat, taidetapahtumat ja uudet kulkuyhteydet lisäisivät Vanhan Suurtorin alueen vetovoimaa ja tekisivät siitä viihtyisämmän oleskelutilan. Vaikka alue on itsessään kaunis, tarvitsevat ihmiset syyn pysähtyä sinne. Pysyvät ja vaihtuvat palvelut lisäävät mielenkiintoa aluetta kohtaan. Siksi tulee hyödyntää kaikki mahdollisuudet ulko- ja sisätilojen saamiseksi käyttöön edellä mainittuja palveluita ja tapahtumia varten.