Maankäyttösopimus ja määräalan luovutuskirja

 

 

 

Turun kaupungin Toijaisen kaupunginosaa (153) koskevan 26.7.201 päivätyn asemakaavaehdotuksen "Toijaisten rinne" (44/2007) johdosta tekevät Turun kaupunki (jäljempänä Kaupunki) ja Turun kaupungin Toijaisen kylän (513) tilan Lehtohaju 1:39 omistaja Aimo Tapani Widgren (jäljempänä Kiinteistönomistaja) seuraavan sopimuksen.

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti Kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen rakentamis- ja muutoskustannusten korvaamisesta.

Sopijapuolet toteavat, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

2. Neuvottelujen kulku

Sopijapuolet toteavat, että maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavan sisällön tultua ratkaistuksi.

3. Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteenmuutoskustannuksista

Kiinteistönomistaja suorittaa 74.600 euron suuruisen sopimuskorvauksen. Sopimuskorvaus täytetään tämän maankäyttösopimuksen 4. kohdan mukaisin maa-alueluovutuksin ja välirahalla.

4. Maa-alueluovutukset

Kiinteistönomistaja luovuttaa Kaupungille yhteensä noin 5985 m2 suuruisen määräalan Turun kaupungin Toijaisen kylän tilasta Lehtoharju 1:39 (853-513-1-39). Määräala on osoitettu Kiinteistöliikelaitoksen kartalla M 14/ 18.1.2012.

 

Tämä noin 5985 m2:n suuruinen määräala käsittää em. asemakaava-ehdotuksen ja tonttijaon mukaisten erillispientalotonttien Toijainen-59-3, Toijainen-59-4, Toijainen-58-9, Toijainen-58-13, Toijainen-58-14, Toijainen-57-1 ja Toijainen-57-2 muodostusosat, yhteensä noin 2828 m2, katualueita noin 2437,0 m2 ja lähivirkistysalueita noin 720,0 m2. Näiden maa-alueiden arvo on yhteensä 144.460 euroa.

 

Kaupunki maksaa Kiinteistönomistajalle välirahaa kuusikymmentäyhdeksäntuhatta seitsemänsataakusikymmentä (69.760) euroa.

 

Väliraha maksetaan yhden (1) kuukauden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta (asemakaavan voimaantulo).

 

Luovutuksen kohteena olevaan määräalaan ei kuulu ko. tilan osuuksia yhteisiin alueisiin eikä erityisiin etuuksiin.

 

Kaupungille tulevalla määräalalla olevalla rakennuksella ei ole arvoa. Kaupunki purkaa rakennuksen myös tontin puoleiselta osalta.

 

5. Omistus ja hallinta

 

Kaupunki ja Kiinteistönomistaja saavat 4. kohdassa mainitut alueet omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä, rasituksista ja muista kuin tässä sopimuksessa mainituista maksuvelvoitteista tämän sopimuksen voimaan tullessa.

 

Kiinteistönomistaja vastaa kustannuksellaan siitä, että Kaupungille luovutettava määräala on vapautettuna kiinnityksistä ja rasituksista kolmen (3) kuukauden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta.

 

Osapuolet vastaavat luovutuksen kohteisiin kohdistuvista veroista ja maksuista omistusajaltaan. Luovuttaja vastaa omistuksen siirtymisvuoden kiinteistöverosta koko vuoden ajalta.

 

Kaupunki vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta.

 

6. Kiinteistönmuodostustoimitukset

 

Kumpikin sopijapuoli suorittaa kustannuksellaan tarvittavat lainhuudatus- ja kiinteistönmuodostustoimenpiteet.

 

7. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä Kiinteistönomistajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaana-pidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen Kiinteistönomistajalle.

 

8. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan Kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin Kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

9. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, Kiinteistönomistaja sallii tämän korvauksetta.

 

10. Valumavedet

 

Kiinteistönomistajan ja em. kiinteistöistä muodostettavien tonttien tontinomistajien tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä tonttiin rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

11. Edelleen luovutus

 

Mikäli Kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes hän on toimittanut Kaupungin Kiinteistöliikelaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

12. Erimielisyydet

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

13. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavan ja tonttijaon tai sitä tältä osin vastaavan poikkeusluvan tullessa voimaan. Asemakaava tulee voimaan kuulutuksella.

 

Mikäli em. asemakaava ja tonttijako tulevat voimaan toisensisältöisenä kuin mitä on ollut tiedossa tämän sopimuksen tekohetkellä, sitoutuvat Kiinteistönomistaja ja Kaupunki neuvottelemaan siitä johtuvat muutokset tähän sopimukseen. Tällöin myös välirahan määrä ja maksuajankohta eivät ole em. mukaisia.

 

 

 

Allekirjoitukset

 

Kaupanvahvistajan todistus