Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta53016.11.20113
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55623.11.20111

7558-2011 (032)

Esitys sisäasiainministeriölle pysäköintivirhemaksun enimmäismäärän korottamisesta

Tiivistelmä:

Turun kaupunki esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla pysäköintimaksuvyöhykkeellä korotetaan 50 eurosta 80 euroon, sekä muussa osassa kaupunkia 40 eurosta 60 euroon.

Kilajk § 530

Hallintopalvelut, Eeva Erkamo-Aalto 8.11.2011:

Sisäasiainministeriö on esittänyt pyynnön tietyille kunnille hakea pysäköintivirhemaksun korottamista pysäköinninvalvontalain 3 §:n mukaisesti sisäasiainministeriöltä 31.1.2012 mennessä.

Perustelut pysäköintivirhemaksun enimmäismäärän korottamiselle. 

Pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla pysäköintimaksuvyöhykkeellä on tällä hetkellä 50 euroa ja muualla kaupungissa 40 euroa.

Uusi laki pysäköinninvalvonnasta (727/2011) tulee voimaan 1.1.2012. Lain 3 §:n mukaan ” Pysäköintivirhemaksu on pysäköintivirheen laadusta riippumatta 20 euroa. Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan kuitenkin säätää korkeammasta pysäköintivirhemaksusta kunnassa tai sen osassa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on 60 euroa. Jos kunnan eri osissa peritään erisuuruista pysäköintimaksua, pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on kuitenkin 80 euroa siinä osassa, jossa pysäköintimaksu on suurin. Jos kunnallinen pysäköinninvalvonta on järjestetty, sisäasiainministeriön on ennen asetuksen antamista pyydettävä lausunto kunnalta ja tarvittaessa asianomaiselta poliisilaitokselta.”

Muun muassa Espoon ja Jyväskylän kaupungit ovat tehneet esityksen pysäköintivirhemaksun korottamisesta 60 euroon. Koska Turun kaupunki on henkilöautotiheydeltään ja muilta liikenteellisiltä ominaisuuksiltaan edellä mainittujen kaupunkien kaltainen, on perusteltua, että pysäköintivirhemaksua korotetaan myös Turussa. Lisäksi Helsingin kaupunki on tehnyt esityksen pysäköintivirhemaksun korottamisesta 1. maksuvyöhykkeellä 50 eurosta 80 euroon sekä muussa osassa kaupunkia 40 eurosta 60 euroon.

Kallein maksuvyöhyke

Turun kaupungissa pysäköintivirhemaksun enimmäismäärän korotus 80 euroon koskisi keskusta-alueen kalleinta pysäköintimaksuvyöhykettä, joka käsittää Turun ydinkeskustan. Alue on maantieteellisesti melko suppea. Liikenteellisesti alue on kuitenkin vilkas ja kaupungin suurimmat liikenteelliset ongelmat keskittyvät tälle alueelle. Noin 40 % kirjoitetuista pysäköintivirhemaksuista tulee ydinkeskustan alueelta.

Ydinkeskusta-alueen pysäköintipaikat on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin. Myös taksan suuruuden on tarkoitus ohjata alueen pysäköintiä lyhytkestoiseksi. Virheellinen pysäköinti ja pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen haittaavat pysäköintipaikkojen suunnitelman mukaista käyttöä.

Alueella sijaitsee joukkoliikenteen paikallisliikenteen kaikki keskustan päätepysäkit. Koska kadut eivät ole kovin leveitä, virheellisesti pysäköidyt ajoneuvot saattavat hidastaa ja vaikeuttaa joukkoliikenteen sujuvuutta merkittävästi.

Jalkakäytävälle pysäköity ajoneuvo haittaa ja estää jalankulkuliikennettä ja suojatien eteen pysäköinti vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuutta vilkkaasti liikennöidyllä keskustan alueella. Lisäksi virheellinen pysäköinti tavarankuljetukseen tarkoitetuille kuormaus- ja purkupaikoille vaikeuttaa jakeluliikennettä huomattavasti. Tällöin jakeluliikenne joutuu usein pysähtymään ajoradalle, mistä puolestaan aiheutuu haittaa liikenteen sujuvuudelle.

Tehokas pysäköinninvalvonta edistää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Asetettuja kieltoja ja rajoituksia valvomalla myös edellä mainituille käyttäjäryhmille ja toiminnoille varatut paikat saadaan paremmin niille tarkoitettuun käyttöön.

Pysäköinninvalvonnan ennalta ehkäisevän vaikutuksen syntyminen edellyttää, että pysäköintivirhemaksu on riittävän korkea. Nykyisen 50 euron pysäköintivirhemaksun ydinkeskustan alueella ei enää voida katsoa olevan riittävän vaikuttava ja ennalta ehkäisevä, joten virhemaksun enimmäismäärä tulisi korottaa 80 euroon.

Muu osa kaupunkia

Pysäköintivirheen tekeminen on yhä useammin tietoinen ratkaisu eikä 40 euron määräistä virhemaksua voida pitää riittävänä ehkäisemään piittaamattomuutta pysäköintisääntöjen noudattamisessa. Pysäköintiin osoitettujen paikkojen riittävä kierto on tärkeää myös kaupungin muilla alueilla liikenteen sujuvuuden kannalta. Henkilöautotiheys on kasvanut Turussa viidessä vuodessa n. 9 %. Vuonna 2005 henkilöautoja oli tuhatta asukasta kohden 423 ja vuonna 2010 vastaavasti 461. Samalla kadunvarsipysäköintipaikkojen määrä on vähentynyt suhteessa autokantaan.      

Turun kaupungissa pysäköintivirhemaksun suuruus kalleimman maksuvyöhykkeen ulkopuolella on ollut lähes 10 vuotta muuttumaton. Siten pysäköintivirhemaksun määrässä ei ole huomioitu rahan arvon muuttumista tarkasteluajankohtana.

Pysäköinninvalvonnan vaikuttavuuden tehostamiseksi sekä liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi olisi tarpeellista korottaa pysäköintivirhemaksu 60 euroon kalleimman maksuvyöhykkeen ulkopuolella.

Yhteenveto

Turussa määrättiin vuonna 2010 pysäköintivirheen johdosta maksukehotuksia yhteensä 42 153. Vuonna 2005 luku oli 33 553. Pysäköintivirheiden määrä sekä liikenteen turvallisuus ja sujuvuus puoltavat 60 ja 80 euron pysäköintivirhemaksun käyttöön ottamista Turussa.

Liite 1Kartta kalleimmasta pysäköintimaksuvyöhykkeestä

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla pysäköintimaksuvyöhykkeellä korotetaan 50 eurosta 80 euroon, sekä muussa osassa kaupunkia 40 eurosta 60 euroon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Harjanteen ehdotuksesta yksimielisesti.

Kilajk § 556

Pöydältä 16.11.2011 § 530

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksuja ei tässä vaiheessa Turussa koroteta nykyisestä 50 euron virhemaksusta keskusta-alueen kalleimmalla pysäköintivyöhykkeellä eikä 40 euron virhemaksusta muualla kaupungissa.

Päätös asiassa tehtiin äänin 6-2, yksi poissa.

Päätökseksi tulleen Kosken Muurisen kannattamana tekemän päätösehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Kruskopf, Peltola, Aholainen ja Harjanne.

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Nylund ja Elfving.

Koskinen oli poissa kokouksesta.

Jakelu

esiSisäasiainministeriö


Liitteet:

Kilajk § 530
Liite 1:Kartta kalleimmasta pysäköintimaksuvyöhykkeestä

Kilajk § 556
Liite 1:Kartta kalleimmasta pysäköintimaksuvyöhykkeestä