Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55723.11.20111

4878-2010 (641, 021)

Rakennetun kohteen myyminen avoimella neuvottelumenettelyllä (III) 853-3-8-1 Sepänkatu 5

Tiivistelmä:

Myydään kiinteistö 853-3-8-1 rakennuksineen ja laitteineen Turun Toverien Tuki -säätiölle 990.000 euron kauppahinnalla.

Kilajk § 557

Tonttipalvelut, Timo Laiho 15.11.2011:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 28.4.2010 § 195 että rakennettu kohde Sepänkatu 5 (3-8-1) voidaan myydä kaksivaiheisella avoimella neuvottelumenettelyllä. 25.8.2010 § 471 johtokunta valitsi ilmoittautumisten perusteella jatkoneuvotteluihin neljä tahoa: Janne Lundén Oy:n, MKS-Sijoitus Oy:n, A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksosen yhdessä sekä Turun Toverien tuki -säätiö ja Suomen Laatuasunnot Oy yhdessä. Valittujen tahojen kanssa on käyty jatkoneuvotteluja. Tahoilta pyydettiin 7.9.2011 lähetetyllä ja 28.10.2011 täydennetyllä tarjouspyynnöllä tarjousta Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tekemän päätöksen mukaisesti 2.11.2011 klo 14 mennessä. Tarjouksessa tuli ilmoittaa kauppahinta ja sen maksuaikataulu sekä tarkemmat selvitykset seuraavista asioista:

- kohteen vanhan rakennuskannan tuleva käyttö ja mahdollinen korjaus

- uudisrakentamisen liittyminen ympäristöön ml. tontin vanha rakennuskanta

- lähiympäristön ja piha-alueiden toimivuus ja viihtyisyys

- asuntoratkaisut ja asuntotyyppijakauma

- pysäköinnin järjestäminen.

Selvitykset tuli havainnollistaa piirroksin (1. asemapiirros 1:500, 2. tontin aluejulkisivu 1:500, 3. pohjapiirustukset 1:200 sekä 4. perspektiivipiirrokset vähintään 2 kpl).

Lisäksi tarjouksessa pyydettiin esittämään selvitys asemakaavanmuutosluonnoksissa säilytettäväksi esitettyjen rakennusten vuokralaisten toimitilojen järjestämisestä nykyisissä tiloissa tai muualla.

Jätetyt tarjoukset

MKS-Sijoitus Oy ilmoitti 28.10.2011 saapuneella sähköpostilla, että ” MKS-Sijoitus Oy:n hallitus on päättänyt luopua tarjouksen tekemisestä Sepänkatu 5 kiinteistön osalta.”

Janne Lundén Oy ja Suomen Laatuasunnot ilmoittivat 2.11.2011 saapuneilla kirjeillä vetäytyvänsä tarjouskilpailusta ja hankkeesta.

Määräaikaan 2.11.2011 klo 14 mennessä tarjouksen jättivät A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen ja Turun Toverien Tuki -säätiö. Tarjousten sisältö käytiin läpi 7.11.2011 ja niitä olivat arvioimassa tonttipäällikkö Petri Liski, arkkitehti Mika Rajala, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi ja maankäyttöinsinööri Timo Laiho.

A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen:

Kauppahinta:

A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen yhdessä, perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun tarjoavat kiinteistöstä kauppahintana 682.500 euroa. Kauppahinta maksetaan kahden kuukauden kuluessa siitä kun kaupungin myyntipäätös on saanut lainvoiman.

Suunnitelmat:

Tarjouksen jättäjä on tarjouksessa ilmoittanut että kaupankäynnin tässä vaiheessa on vielä liian varhaista tehdä pyydettyjä detaljipiirroksia.

Vuokralaisten toimitilojen järjestäminen:

Vanha rakennuskanta tullaan vuokraamaan sen nykyisille käyttäjille siltä osin kuin nykyiset käyttäjät niissä haluavat jatkaa.

Turun Toverien Tuki – säätiö:

Kauppahinta:

Turun Toverien Tuki – säätiö perustettavien yhtiöiden puolesta ja lukuun tarjoaa kiinteistöstä kauppahintana 943.800 euroa, josta suoritetaan merkittävä osa heti kaupantekohetkellä ja loppuosa, kun asemakaavamuutos on saavuttanut lainvoiman ja tontille on saatu/saatavissa uudisrakennusten ja saneerauksen rakennuslupa.

Suunnitelmat:

Turun Toverien Tuki – säätiö jätti kolme vaihtoehtoista suunnitelmaa. Suunnitelmavaihtoehdoista arkkitehti Vesa Arosuon ja arkkitehti Eero Lundenin 1.11.2011 päivätty suunnitelma toteuttaa suunnitelmista parhaiten Turun kaupungin asettamia strategisia tavoitteita täydennysrakentamisesta ja keskusta-asumisen lisäämisestä sekä Turun arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa rakentamisen laadusta ja tavanomaisesta poikkeavasta suunnittelusta. Yhdessäkään jätetyistä suunnitelmista ei ole kuvattu kuin vähäisessä määrin lähiympäristön ja piha-alueiden toimivuutta ja viihtyisyyttä. Myös vanhan ja uuden rakennuskannan toiminnallisuuksien yhteensovittaminen on esitetty puutteellisesti.

Vuokralaisten toimitilojen järjestäminen:

Turun Toverit ry toimii kiinteistössä vuokralaisena ja ylläpitää liikunta- ja voimistelutiloja kiinteistöllä olevassa rakennuksessa. Turun Toverit ry:n taustalla toimii Turun Toverien Tuki – säätiö. Turun Seudun Työttömät Tst ry:lle on tarkoitus tarjota saneerattavat tilat tai muut nykyistä vastaavat tilat yhdistyksen kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

Tarjouksen hyväksyminen

A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksosen jättämä tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen, koska annettuja selvityksiä ei ole havainnollistettu tarjouspyynnössä vaadituin piirroksin.

Turun Toverien Tuki – säätiön jättämistä suunnitelmista 1.11.2011 päivätty arkkitehti Vesa Arosuon ja arkkitehti Eero Lundenin suunnitelma toteuttaa myyntimenettelyn aikana asetettuja tavoitteita tontin tulevasta toteutuksesta. Kiinteistöliikelaitos on tarjousten jättämisen jälkeen käynyt jatkoneuvotteluja Turun Toverien Tuki – säätiön kanssa. Neuvotteluissa säätiö on tarkistanut tarjoustaan siten, että säätiö maksaa kaupungille kauppahintana 990.000 euroa. Kauppa tulee toteuttaa 31.12.2011 mennessä ja kauppahinta maksetaan kokonaan kaupanteon yhteydessä. Mikäli kiinteistön alueelle laadittavana olevassa asemakaavanmuutoksessa uudisrakennusoikeus nousee yli 3300 k-m2, osapuolet neuvottelevat maankäyttösopimuksesta kaupungin maapolitiikan periaatteiden mukaisesti. Sepänkatu 5 asemakaavamuutoksen laadintaa tulisi jatkaa asemakaavaluonnosvaihtoehdon 1A sekä 1.11.2011 päivätyn Vesa Arosuon ja Eero Lundenin laatiman suunnitelman pohjalta.

Näin ollen Kiinteistöliikelaitos esittää, että kiinteistö 853-3-8-1 myydään Turun Toverien Tuki – säätiölle perustettavien yhtiöiden lukuun.

Tarjoukset nähtävänä kokouksessa.

Liite 1Kauppakirjaluonnos

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 28.4.2010 § 195

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 25.8.2010 § 471

Oheismateriaali 3Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätös 17.5.2011 § 233

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä Turun Toverien Tuki - säätiön perustettavien yhtiöiden puolesta ja lukuun kiinteistöstä 853-3-8-1 tekemän ostotarjouksen 990.000 euroa ja hylätä muut kohteesta tehdyt tarjoukset

- että Turun kaupunki myy Turun Toverien Tuki - säätiölle perustettavien yhtiöiden lukuun kiinteistön 853-3-8-1 rakennuksineen ja laitteineen 990.000 euron kauppahinnalla ja muutoin liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin

- valtuuttaa Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtajan tekemään kauppakirjaan vähäisiä muutoksia

- että kauppakirja on allekirjoitettava 31.12.2011 mennessä

- että asian kiireellisyyden vuoksi pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoA-Yhtymä Oy
aoTurun Laatutuote Oy
aoTurun Toverien Tuki-Säätiö
aoLaaksonen Teemu


Liitteet:

Kilajk § 557
Liite 1:Kauppakirjaluonnos