Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 448 12.10.2011 3

11543-2011 (641)

Rakennetun kohteen vuokraaminen ja myynnistä päättäminen (Lauste) 853-26-13-3 ja 853-460-1-7, Taalintehtaankatu 1c

Tiivistelmä:

Vuokrataan Taalintehtaankatu 1c:n asuin- ja varastorakennukset Kiinteistö Oy Kattotuolille sekä päätetään mahdollisesti myöhemmin kaavamuutoksella muodostettavan tontin myymisestä em. rakennuksineen vuokramiehelle 796.238 euron kauppahinnalla taikka maan vuokraamisesta ja rakennusten luovuttamisesta.

Kilajk § 448

Tonttipalvelut, Timo Laiho 10.10.2011:

Kiinteistöliikelaitoksen omistajahallinnassa oleva rakennettu kiinteistö osoitteessa Taalintehtaankatu 1c käsittää Lausteen poikakodin entisen asuinrakennuksen (noin 64 m2 + yläkerta) sekä siihen liittyvän varastorakennuksen (noin 39 m2). Rakennukset ovat siirtyneet kaupungin omistukseen Oy Lausteen poikakoti Ab:lta v. 1980 ja hallintaan v. 1981. Tämän jälkeen rakennuksissa on ollut erityyppisiä vuokralaisia. Asuinrakennus on ollut tyhjillään syksystä 2010 lähtien ja sen sisäpuolinen kunto on erittäin huono.

Em. rakennukset sijaitsevat pääosin Lausteen kaupunginosan (26.) puistoalueella (Taalintehtaanpuisto), kiinteistöllä 853-460-1-7. Rakennukset ovat yksi kahdeksasta Lausteen poikakodin pienyksiköstä, joita on yhä jäljellä neljä kappaletta. Turun Museokeskus on 8.11.2010 antanut lausunnon, jonka mukaan rakennuksilla on kulttuuri- ja sosiaalihistoriallista arvoa. Museokeskus ei ole puoltanut rakennusten purkamista.

Asuinrakennus sijaitsee osittain Kiinteistö Oy Kattotuolille 31.12.2050 saakka vuokratulla tontilla 853-26-13-3. Kiinteistöllä toimii Turun Ammattiopistosäätiö, jonka toiminnan perustana on säätiön ylläpitämä noin neljänsadan opiskelijan ammattioppilaitos. Säätiössä ovat edustettuina Turun kaupunki, Turun maalarimestariyhdistys ry, Turun Yrittäjät ry sekä Turun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry. Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Ammattiopistosäätiön kanssa rakennusten vuokraamisesta ja mahdollisesta luovuttamisesta opiskelijoiden harjoituskohteeksi ja myöhemmin ammattiopistosäätiön toimitiloiksi.

Koska rakennukset sijaitsevat tällä hetkellä pääosin kaupungin puistoalueella ei kohteesta voida tehdä välitöntä kauppaa. Näin ollen on päädytty ratkaisuun, jossa rakennukset vuokrataan ja tontin 853-26-13-3 vuokramiehelle jää osto-/maanvuokraoptio asemakaavamuutoksella muodostettavaan tonttiin rakennuksineen. Kaavoittaja on käydyissä neuvotteluissa puoltanut kohteen rakennuskannan käyttöön saamista ja asemakaavallisen tarkastelun käynnistämistä. Kiinteistöliikelaitos on tehnyt aloitteen asemakaavan muuttamiseksi 7.10.2011.

Liite 1Kartta

Liite 2Kuvia kohteesta

Liite 3Vuokrasopimus

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että

- Turun kaupunki vuokraa osoitteessa Taalintehtaankatu 1c sijaitsevat rakennukset Kiinteistö Oy Kattotuolille oheisen vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti,

- Turun kaupunki myy vuokrasopimukseen kirjatun osto-option mukaisesti Taalintehtaankatu 1c entisen asuinrakennuksen ja siihen liittyvän varastorakennuksen sekä asemakaavamuutoksella muodostettavan tulevan, noin 1966 m2 suuruisen tontinosan sekä tontin 853-26-13-3 Kiinteistö Oy Kattotuolille 796.238 euron kauppahinnalla tai vaihtoehtoisesti luovuttaa rakennukset vastikkeetta ja vuokraa em. tontinosan tontin 853-26-13-3 maanvuokrasopimuksen sen hetkisten ehtojen perusteella

- myynti- ja maanvuokrapäätös on voimassa 31.10.2014 saakka, johon mennessä kauppakirja tai maanvuokrasopimus ja rakennusten luovutuskirja on allekirjoitettava.

Samalla johtokunta päättää :

- valtuuttaa Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtajan hyväksymään vuokrasopimukseen kirjatun osto-optioon perustuvan kauppakirjan tai maanvuokrasopimuksen ja rakennusten luovutuskirjan

- valtuuttaa ostajan hakemaan omalla kustannuksellaan rakennusten kunnostamiseksi tarpeellisia lupia sekä suorittamaan kiinteistöllä tutkimuksia ostajan rakennushanketta varten ennen kauppakirjan allekirjoittamista.

Edelleen johtokunta päättää, että asian kiireellisyyden vuoksi pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja sopimus saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aholainen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Kattotuoli


Liitteet:

Kilajk § 448
Liite 1:Kartta
Liite 2:Kuvia kohteesta
Liite 3:Vuokrasopimus