Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta | 436 | 12.10.2011 | 6 |
10999-2011 (643)
Turun ulkoilumahdollisuuksien selvitys 2011
Tiivistelmä: -
Kilajk § 436
Katu- ja viheralueet, Anna-Kaisa Kaukola 23.09.2011
Turun kaupunki ja Suomen Latu ovat tehneet tammikuusta 2011 asti selvitystä Turun ulkoiluolosuhteita koskien. Selvityksen tavoitteena on tuottaa tietoa ulkoiluolosuhteiden nykytilasta, muutoksista sekä tulevaisuuden ennusteista Turun ulkoiluolosuhteiden kehittämistyön taustalle. Selvitys on osa Suomen Ladun Suomen ulkoilumahdollisuuksien katselmus (Sulka II) -hanketta, jossa tavoitteena on selvittää 15 suomalaisessa kunnassa ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksien nykytila ja tulevaisuuden tarpeet.
Tammikuussa 2011 työskentelynsä aloitti Turun ulkoilutyöryhmä, jonka jäseninä ovat toimineet Turun kaupungin liikuntajohtaja Arto Sinkkonen, liikuntasuunnittelija Eeva Ennola, luonnonsuojelutarkastaja Jarmo Laine, viherliikelaitoksen johtaja Mari Helin, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola ja liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksesta työryhmätyöskentelyyn on osallistunut kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry.stä Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla -hankkeen projektipäällikkö Reijo Hakorinta sekä Turun Ladun varapuheenjohtaja Ilpo Vuori. Suomen Ladusta työryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet Sulka II -hankkeen projektikoordinaattori Eveliina Nygren ja toiminnanjohtaja Eki Karlsson.
Työryhmä on kokoontunut kolme kertaa. Lisäksi työryhmälle tehtiin asiantuntijakysely, jonka avulla kartoitettiin kunnan lähtötilanne ulkoilumahdollisuuksien näkökulmasta. Sähköisen asukaskyselyn avulla kartoitettiin ulkoiluolosuhteiden kehittämistarpeita asukkaiden näkökulmasta (480 vastausta). Hankkeessa järjestettiin myös avoin asukastilaisuus. Tilaisuudessa asukkaille esiteltiin asukaskyselyn tuloksia sekä asukkaat pääsivät keskustelemaan kunnan viranhaltijoiden kanssa asukaskyselystä nousseista aihe-alueista.
Selvityksen perusteella ulkoilijat ovat kohtuullisen tyytyväisiä kaupungin ulkoilupaikkoihin. Suurimmat haasteet liittyvät Turun pyöräteiden ja jalankulkuväylien kehittämiseen, olemassa olevien mahdollisuuksien kunnossapitoon ja uusien ulkoiluharrastusten huomioimiseen. Suhteutettuna ulkoilupaikkojen kehittämistarpeeseen vaikuttaisi ulkoilupalveluissa olevan enemmän kehittämistä.
Kehittämiskohteina on nimetty:
1) kävelyn ja pyöräilyn verkoston kehittäminen
2) ulkoilureittien yhtenäinen laatu- ja hoitoluokittelu
3) ulkoilureittien viitoitussuunnitelman yhtenäistäminen liikunta- ja ympäristötoimen kesken
4) ulkoilureittien varrella olevien taukopaikkojen kartoitus ja markkinoinnin kehittäminen
5) metsässä kulkevan talvikävelyreitin kokeilu
6) Teräsrautelan esteettömän reitin markkinoinnin kehittäminen
7) uimarantojen siisteyden kehittäminen sekä
8) retkeilyreittien kartoittaminen maastopyöräilyn näkökulmasta ja tunnistettujen reittien merkitseminen maastoon ja ulkoilukarttaan.
Selvityksen asukaskyselyssä asukkailta kysyttiin myös missä ulkoiluun liittyvässä kehittämistyössä kaupunki on onnistunut. Kiitosta keräsivät varsinkin hiihtoladut talvella 2010–2011, ulkoilureittien hyvä kunto, Hirvensalon pulkkamäki, Impivaaran hiihtomaa, Kupittaan BMX -rata, Kupittaan luistelumato, Erikvallan esteetön uimaranta sekä Turun frisbeegolfradat.
Asukaskyselyntuloksia pystytään hyödyntämään Kiinteistöliikelaitoksen hallinnoimien ulkoliikuntapaikkojen kehittämisessä, sekä hallintokuntien välisessä yhteistyössä. Asukaskyselytuloksia tullaan hyödyntämään Viheralueohjelman päivitystyössä.
Turun ulkoiluolosuhteiden selvitys 2011 (jaetaan erillisenä)
Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:
EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee Turun ulkoilumahdollisuuksien selvityksen tiedokseen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.