Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 426 28.09.2011 2

13750-2010 (613, 627)

155 (Kakskerta) kaupunginosan asemakaavaluonnos 35/2010 "Harjattula"

Tiivistelmä:

Kakskerran kaupunginosaan Harjattulan alueelle on laadittu asemakaavaluonnos, jonka tavoitteena on mahdollistaa loma-asuntomessujen järjestäminen Harjattulan alueella vuonna 2014, lisäksi asemakaavaluonnoksessa on osoitettu asuinpientalojen rakennusaloja vakituiseen asumiseen.

Kilajk § 426

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 25.9.2011:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Harjattula” (35/2010) Kakskerran kaupunginosaan.

Suunnittelualue sijaitsee Kakskerran saaren itäpäässä Harjattulassa. Asemaluonnosalueen pinta-ala on noin 250 hehtaaria ja alueen suurimmat maanomistajat ovat Paasikiviyhdistys ry, Harjattula Golf ja Harjattulan Kehitys Oy. Kaupunki ei ole maanomistajana asemakaavaluonnosalueella.

Kiinteistöliikelaitoksella on huomautettavaa asemakaavaluonnoksesta seuraavasti:

Kaavatyypin valinta

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa loma-asuntomessujen järjestäminen Harjattulassa vuonna 2014. Loma-asuntomessujen järjestämisen edellytyksenä on messualueen kaavoittaminen joko asemakaavalla tai ranta-asemakaavalla. Kiinteistöliikelaitos esittää, että alueelle laaditaan asemakaavan sijaan ranta-asemakaava.

Ranta-asemakaavaa käytetään yleisesti kun kaavoitus käynnistyy yksityisen maanomistajan loma-asumistarpeesta. Ranta-asemakaavassa osoitetaan tiet ja muut yleiset alueet yhteiskäyttöalueiksi, johon ei sovelleta yhtä tiukkoja määräyksiä kuin asemakaavojen katuihin ja puistoihin. Ranta-asemakaavassa alueen tiet ovat yksityisteitä ja niiden toteuttaminen sekä ylläpito kuuluvat kiinteistöille, joiden käyttöä varten yhteiskäyttöalueet on kaavassa osoitettu. Yhteiskäyttöalueeseen oikeuden saaneiden kiinteistöjen omistajien velvollisuuteen osallistua yhteiskäyttöalueen toteuttamiseen ja ylläpitoon sovelletaan, mitä yksityistielaissa säädetään tienpitovelvollisuudesta.

Jos kaavatyypiksi valitaan asemakaava, tulee kaupungille velvollisuus toteuttaa alueen kunnallistekniikka, vaikka toteuttamisvelvollisuutta siirrettäisiin asemakaavamääräyksin maanomistajille. MRL91 § perusteella kaupungilla on toissijainen velvollisuus toteuttaa asemakaavan edellyttämät kadut ja verkostot jos maanomistajat laiminlyövät velvollisuutensa. Asemakaavaselostuksen mukaan alueen katuverkostokustannukset tulevat olemaan noin 10 M€. Mikäli alueelle laaditaan asemakaava, tulee kaupungin vaatia maanomistajilta rakentamiskustannuksia vastaavat vakuudet mahdollista laiminlyöntitilannetta varten.

Asemakaavoituksen eteneminen

Ekologisesti ja taloudellisesti kestävä pysyvän asumisen kaupunkirakenne perustuu kaavoitukseen, jossa asemakaavoitettava alue tukeutuu läheisyydessä olevaan kunnallistekniikka- ja palveluverkostoon. Harjattulan asemakaavaluonnosalue sijaitsee linnuntietäkin pitkin mitattuna noin 5 km etäisyydellä asemakaavoitetuista alueista, joten alueen asemakaavoittaminen ei tue kestävän kaupunkirakenteen periaatteita. Tämän vuoksi tulisi pitäytyä vapaa-ajan asumisessa ja sen mukaisessa ranta-asemakaavassa.

Kaava-alueen rajaus ja AP-käyttötarkoitus

Kiinteistöliikelaitos esittää, että kaava-aluerajaus tarkistetaan käsittämään ainoastaan loma-asuntomessualueen ja muusta asuinpientalojen kaavoituksesta luovutaan tässä vaiheessa kokonaan.

Katujen ylläpito

Asemakaava-alueilla katujen ylläpidon järjestäminen kuuluu kunnan tehtäviin. Kadunpito käsittää kadun suunnittelemisen, rakentamisen ja sen kunnossa- ja puhtaanapidon sekä muut toimenpiteet, jotka ovat tarpeen katualueen ja sen yläpuolisten ja alapuolisten johtojen, laitteiden ja rakenteiden yhteen sovittamiseksi. Kunta voi myös antaa sille kuuluvan kadunpidon kokonaan tai osittain muiden tehtäväksi. Mikäli alue asemakaavoitetaan, tulee maanomistajien ja kaupungin välillä laatia sopimus, jossa maanomistajat sitoutuvat suorittamaan kustannuksellaan katujen ylläpitämisen. 

Kiinteistönlohkomiset ja rasitteet

Asemakaavaluonnoksessa on osoitettu useita rakennusaloja/tontteja joita ei pystytä erottamaan omiksi kiinteistöikseen eikä osoittamaan kulkurasiteoikeutta. Ennen kuin kaavaehdotus lähetetään lausuntokierrokselle, tulee kaavoittajan käydä kiinteistöliikelaitoksen kanssa erillinen neuvottelu kulkurasiteoikeuksista ja katulinjausten sijainneista.

Maankäyttösopimus

Harjattulan alueen asemakaavoittamisen edellytyksenä on maanomistajien ja kaupungin välinen maankäyttösopimus, jossa maanomistajat sitoutuvat rakentamaan kustannuksellaan asemakaava-alueen julkisen infran ja sitoutuvat kustannuksellaan järjestämään yleisten alueiden ja rakenteiden ylläpidon.

Yhteenveto

Kiinteistöliikelaitos esittää, että kaavamuodoksi valitaan ranta-asemakaava ja kaava-alue rajataan käsittämään ainoastaan loma-asuntomessualue. Mikäli kaavamuotona on asemakaava, tulee asemakaava-alue toteuttaa ja ylläpitää maanomistajien toimesta ja kustannuksella.

Kartta on nähtävänä kokouksessa.

OheismateriaaliYmpkaalk 6.9.2011 § 374

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto